vineri, 31 mai 2013

Galileo Galilei - cuvinte celebre nerostite

Galileo Galilei E pur si muove
În 1632, Galileo Galilei tipăreşte cunoscuta operă intitulată: Dialogo di Galileo Galilei sopra i due massimi sistemi del mondo, Tolemaico a Copernicano (Dialog despre cele două sisteme principale ale lumii, ptolemeic şi copernician). Unul dintre personajele lucrării este adeptul lui Ptolemeu, altul a lui Copernic, iar argumentele pro şi contra sunt înfăţişate cu multă perspicacitate şi foarte spiritual.


De teama Inchiziţiei, Galilei evită să se declare făţiş susţinător al celui de-al doilea sistem, însă signor Simplicio, adeptul primului, îşi apără punctul de vedere într-o manieră atât de jalnică, încât nu există nicio îndoială cu privire le opinia autorului. Deşi opera fusese iniţial încuviinţată de Papă, îndată după apariţie a fost predată Inchiziţiei, iar Galileo citat în faţa tribunalului inchizitorial. Bolnav, trebuie să se deplaseze la Roma, în 1633, unde este reţinut un timp, apoi condus la mănăstirea domicanilor Alla Minerva. Aici i se aduce la cunoştinţă sentinţa, prin care este declarat vinovat de a fi exprimat şi sprijinit convingeri eretice cu privire la rotaţia pământului. Dacă însă va abjura, i se promite scutirea de pedeapsă. Astfel, Galilei este obligat să asculte în genunchi sentinţa, să renege şi să semneze. Se spune că ridicându-se de la pământ, Galilei ar fi exclamat cuvintele care au rămas în istorie: E pur si muove! (Şi totuşi se mişcă!)

Această exclamaţie, ca şi o relatare după care Galileo Galilei ar fi fost torturat, ba chiar orbit, sunt de domeniul fanteziei. Contemporanii săi, bine informaţi asupra celor petrecute, nu-i atribuie cuvintele amintite. Ca să nu mai vorbim că judecătorii săi, n-ar fi lăsat să treacă nepedepsită o ripostă atât de cutezătoare faţă de abjurarea abia pronunţată şi foarte probabil, dacă ar fi rostit asemenea cuvinte, n-ar fi putut să părăsească, două zile mai târziu, clădirea Sfântului Oficiu al Inchiziţiei.


Sursa: revista Magazin istoric, nr. 7(76), iulie 1973
Sursa foto

14 comentarii:

  1. Aceste expresii le dau celor care se presupune ca le-au rostit o aura aparte. Ei nu sunt doar niste invatati, niste personalitati, niste figuri celebre ale istoriei, ci sunt adevarati eroi. Nu sunt descrisi doar ca niste oameni intelepti, ci si foarte curajosi, spontani, indrazneti. :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate, nu doar spontan dar si foarte curajos a fost Galilei dacă chiar a rostit acea propoziţie mai mult decât sfidătoare la adresa inchizitorilor...
      Vezi, probabil în jurul toturor marilor personalităţi s-au ţesut legende, presupun deloc neîntemeiate, poate doar puţin cizelate, şlefuite pentru a le conferi o aură aparte, un aer de legendă, pe care, zic eu, chiar îl meritau.
      Off topic: observ că ţi-ai revenit după oboseala (mai ales psihică) acumulată, altfel dormeai la ora asta :P ;) Oricum mai ai două zile de refacere ;)

      Ștergere
    2. Neata, Centurion, ai observat excelent, mi-am revenit rapid caci fericirea te remonteaza mai repede decat orice. :D
      Ora e oarecum normala pentru mine. Si vad ca nu sunt singura care adoarme tarziu. :)) :P

      Ștergere
    3. Neaţa, Nice (ştiu e trecut de 4 PM, dar îmi place cum sună, şi undeva prin lume e dimineaţă ;D) Mă bucur că au dispărut motivele generatoare de stres si oboseală psihică, cel mai important este să nu revină ;))
      Deci, încă un punt comun... doar că eu sunt ceva mai favorizat, deoarece în timpul săptămânii nu mă trezesc atât de devreme, pt că, spre deosebire de tin programul meu începe la 9AM ;) :P

      Ștergere
    4. Hihi, si mie imi place cum suna "neata" la ora 16PM. :))
      Hai sa-ti spun un secret, nici eu nu incep mereu de la 8 AM. :D

      Ștergere
    5. Asadar, uneori esti si tu favorizata :))))

      Ștergere
  2. Nu cred ca ar fi rostit acestea cuvinte.I s-au atribuit ulterior, pentru a ii crea o aura mitica.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevărul e că ar fi trebuit să fii de-a dreptul inconştient ca să sfidezi tocmai Inchizitia ;)

      Ștergere
  3. Eu cred ca omul acesta, ca si multi altii, au spus mult mai multe cuvinte deosebite. Pacat ca s-au pastrat doar acestea care i-au creat o aura aparte. Un om de o inteligenta iesita din comun are cu siguranta multe de spus.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi numai dacă ne gândim la descoperirile sale într-o vreme în care nu avea mijloacele moderne de astăzi, trebuie să-i remarcăm geniul.
      Mersi, Florin, pentru vizită, te mai astept..., ne cunoaştem de pe ToateBlogurile, nu-i aşa ;) :)

      Ștergere
    2. Sunt si pe Toate Blogurile... imi place sa vizitez oameni si locuri interesante... :)

      Ștergere
    3. Întotdeauna bucuros să te am oaspete pe blog. Sper să-ţi pot oferi lecturi reconfortante şi totodată interesante.

      Ștergere
  4. Galilei si-a petrecut ultimii 8 ani din viata in inchisoare, condamnat pentru erezie de catre Inchizitie, datorita telescopului construit. Vaticanul l-a absolvit de pacate abia in 1992!!!!!! la trei secole si jumatate de la moartea sa. Groaznic! Scuze, dar nu vad nimic "sfant" in oficiul ala :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu, da' daca asa se autodefineau... eu am respectat denumirea istorica. :)
      Ahh, cu telescopul este alta poveste, o alta sfidare, nu-i asa, pai cum putea Inchizitia sa accepte cunosterea..., ma rog nici in prezent Biserica nu a renuntat la dogmele clasice, prefera intunericul, lipsa ratiunii. La fel ca si tine nu prea vad nimic sfant in acel oficiu, desigur, chiar si cuvantul in sine este mult prea abstract pentru ca in ignoranta si agnosticismul propriu, sa-mi bat capul ca sa-l pricep :D

      Ștergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.