duminică, 27 aprilie 2014

Parlamentul de odinioară – portret satiric

Parlamentul din 1860
Am băgat de seamă că pe lângă faptul că scriu tot mai rar pe blog, nici n-am mai amintit de foarte multă vreme de istorie, cititorii mai vechi, adică cunoscătorii ştiu despre această pasiune a mea. Dar, cum se spune, niciodată nu-i timpul pierdut, iar o altă vorbă înţeleaptă zice că e mai bine mai târziu decât niciodată. Mă conformez, iar pentru azi am un text de încălzire, cu alte cuvinte, scurt, cât se poate de scurt Ura! Veţi striga în gând ori chiar la propriu, aţi scăpat de obişnuitele 2000 + încă multe cuvinte, pe care vrând-nevrând v-aţi obişnuit să le digeraţi (cu sau fără Colebil, Triferment sau ceai). :D

Aşadar, să vedem ce scria în publicaţia Daracul numărul 23, din 14 iunie 1870. Am descoperit, n-aş spune întocmai cu uimire, ba chiar dimpotrivă, câteva similitudini izbitoare între trecutul şi prezentul parlamentar ori dacă vreţi obiceiuri parlamentare. M-am distrat copios lecturând articolul publicat în anii 1970 de revista Magazin Istoric.

Portret satiric al parlamentarismului de altă dată

Programma Deschiderii Adunării Legislative, în ziua de 15 curent
(Ediţiune Oficioasă)

I
La 11 ore de dimineaţă, domnii senatori şi deputaţi se vor aduna în biserica săntei Mitropolii spre a asista la Tedeum, care se va oficia de reverendul Popa-Tache, în costum de gală, cu bîta şi bederniţa.
II
La 12 ore, domnii senatori şi deputaţi, în huiduieli şi brînci, vor intra în sala şedinţelor Adunării.
III
Domnul Preşedinte al consiliului de miniştri va da citire mesagiului de deschidere, în numele Măriei Sale, care se află visitînd, cu domnul ministru de lucrări publice, şoselele vecinale.
IV
După citirea mesagiului de deschidere, Corpurile legiuitoare trec la bufet, unde se pun a dejuna în socoteala celor doi galbeni ce le plăteşte ţara.
V
Biletele de intrare în sala corpurilor legiuitoare se vor da de preşedenţia consiliului de miniştri, în ordinea următoare:
Cele de la tribuna publică se vor da numai membrilor activi din bande [...]
Cele pentru tribuna oficială se vor distribui la căpitanii bandelor [...]
Iar în tribuna diplomatică nu vor putea intra decît feciorii de boieri [...]
VI
În tribuna damelor, ca şi în deligenţă, locurile din faţă se vor rezerva cocoanelor celor mai mari, iar cele mici şi burghesele vor sta la spate. Jupînesele nu se admit în niciun chip.

Asta a fost tot, v-am promis că voi fi scurt, eh iacă, abia am depăşit 400 de cuvinte. Sper că aţi zâmbit măcar din colţul buzelor, fie datorită hazului naraţiunii ori graţie recunoaşterii asemănărilor despre care vă spuneam la început.


Sursa: revista Magazin Istoric, nr. 6 (39), iunie 1970
Sursa FOTO

10 comentarii:

  1. :)) Asta e tare:
    "Jupînesele nu se admit în niciun chip." :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi se pare normal, ca şi în deligneţă, nu toată lumea are loc, se mai merge şi pe jos ;)
      Eu mă întreb care o fi paritatea Leu/Galben, am vaga bănuială că ăştia de azi dejunează în socoata a mai mult de doi galbeni :D

      Ștergere
    2. Nu prea cred! Le rămânea pentru prânz, cină şi o noapte de cazare însoţiţi! :)

      Ștergere
    3. :))) Nu le da idei, Radule! Că sunt foarte receptivi la astfel de ispite ;)

      Ștergere
  2. Bine ai revenit in Romania de ieri !
    Sau de azi?... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi, cam tot aia este... totuşi parcă o prefer pe cea de ieri (nu nepărat întorcându-mă până la 1870).

      Ștergere
  3. Ce parfum aparte au aceste fresce ale societatii romanesti de odinioara. Parca citesti mai cu drag cand stii ca e vorba de tara ta, nu de straini. Cel putin asa simt eu. :D Imi place sa aflu cum se desfasurau atunci lucrurile, cum traiau romanii.
    Constat, cu uimire, ca nu s-au schimbat prea multe. Nu stiu daca e de bine sau e de rau. Oare avem vreo sansa sa devenim mai buni sau asa vom ramane pe veci?

    Minunat text, multumim Centurion. :) Seara buna in continuare. :)

    Off-topic
    Nu stiu ce se intampla, dar nu mai pot comenta cu numele meu. :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună, Nice ;)
      Păi o să încerc (funcţie şi de timpul limitat şi starea de spirit instabilă precum vremea de afără) să mai scriu despre istoria noastră, chiar dacă nu reprezintă capitolul meu preferat... dar, mă plec în faţa voii voastre a cititorilor ;) Vox populi, vox Dei, cum spuneau strămoşii romani. Hai, recunoaşte totuşi că pe lângă subiect, ba mai abitir ai apreciat scurtimea textului :D, sub 500 de cuvinte, da' recuperez la comentarii :)))))

      Nu-i deloc off-topic, chiar m-am gândit să scriu acum ceva vreme motivul care m-a făcut să limitez comentariile, adică să scot opţiunea care permitea comentarii fără a fi logat la vreun cont, inclusiv anonime. Am renunţat apoi a mai scrie despre asta gândindu-mă că nu-i chiar atât de incomod (oricum voi cei care veniţi pe aici sunteţi logaţi la un cont sau aveţi OpenId) şi nu se va sesiza vreun inconvenient. Deunăzi m-a interpelat Petre cu aceeaşi nelămurire. Pe scurt, motivul este spamul din căsuţa de mail (îmi redicţionează comment-urile pe yahoo, asta folosesc, gmail e prea complicat) ştergeam cu sutele şi practic îmi acopereau mesaje poate chiar importante. Mai pe larg, citeşte te rog partea finală a răspunsului pentru Petre.

      Seară faină sau mai degrabă (dacă mă uit la ceas) noapte bună, somn uşor şi vise plăcute, Nice :-)

      Ștergere
  4. Hm, da, sa stii ca si eu am fost invadata de la un timp(de vreo doua saptamani) de spammeri. Gasesc cam 50-100 zilnic(comentarii lasate de ei). Din fericire am optiunea "empty spam" si cu un singur click le sterg pe toate. Oricum se duceau in spam(adica nu apareau pe blog) si nu ma deranjeau atat de tare.
    Insa vad ca tie iti apar in casuta de mail de yahoo. Dar stiu ca si acolo exista optiunea de a le sterge pe toate "dintr-un foc". Nu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se pot şterge toate numai că în yahoo nu apar ca spam fiind retrimise de contul din gmail, astfel că sunt puse laolaltă cu mesajele primite :(( Altfel, nu m-ar deranja câtuşi de puţin (pe blog mai scăpa câte unul, probabil venea de pe alt IP dar se rezolva marcându-l ca fiind spam).
      Uite, chiar acum încerc să schimb din nou setările, sunt curios câte se adună până mâine seară, da' poate am noroc şi o fi uitat roboţelul de mine ;))
      Seară faină, Nice.

      Ștergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.