
N-am să intru in detalii (poate cu altă ocazie), deşi mi se pare un om, 'personaj' - cum l-am numit la început - extrem de interesant; în schimb, am să înşir doar poruncile ca să ne putem face o idee.
1. NU MAI VISA SĂ DEVII FUNCŢIONAR;
(nu trebuie să lucrezi pentru altii, dar nici nu trebuie să te faci 'patron' - oferă-ţi/vinde-ţi abilităţile, talentele)
2. DESCOPERĂ-ŢI CIUDĂŢENIILE;
(gândeşte-te în ce eşti ciudat/unic, nu special)
3. NU FI UN MEDIOCRU;
(teama de a eşua, de a nu avea dreptate etc. Speră la ce-i mai bun, dar fii pregătit pentru ce-i mai rău)
4. RATEAZĂ/PIERZI/NU REUŞI;
(ratează, dar rapid si ieftin)
5. AI INCREDERE ÎN TINE ÎNSUŢI;
(multă lume e mai deşteaptă ca tine, dar la fel de multă lume e mai proastă ca tine)
6. FII UN OPORTUNIST;
(hărţuieşte, dar în aşa fel încât persoana hărţuită să plece zâmbind)
7. FII DISPUS SĂ TE SCHIMBI;
(învaţă să conjugi verbul "a asculta" şi diversifică)
8. NU MAI TRIMITE C.V.-uri! ÎNCEPE SĂ CUNOŞTI OAMENI;
(suntem în epoca reţelelor sociale. Fă-te cunoscut, 'dăruieşte-te' în cercurile şi locurile care au de-a face cu scopul/visul tău cu speranţa că într-o zi vei primi)
9. CAUTĂ PROBLEME;
(mergi pe premiza "tu încă nu ştii, dar tu ai nevoie de mine" - Steve Jobs)
10. APELEAZĂ LA FAMILIE ŞI PRIETENI.
(reclama sau informaţia transmisă prin viu grai e cea mai bună. Şi aici, la Spania, au o vorbă (sigur o avem şi noi, dar nu-mi amintesc acum): nu este bogat cel ce are mai mult, ci cel ce are nevoie de mai puţin)
Eu asupra poruncii trei vreau să mă opresc. De ce tocmai acolo?!? Păi, cum am menţionat la început, a fost o simplă întâmplare ... totuşi, iată că m-am izbit de această "problemuţă" acum, aici.
După acceptul de a-l ajuta pe Centurion să-şi menţină blogul cât de cât viu, o scurtă si neînsemnată (la prima vedere) convorbire în legătură cu detalii tehnice, iată-mă "anunţată" si "existentă" ca şi (co)autor al blogului. Totul a fost pentru un scop bun, nobil chiar - m-am gândit eu... .Voi colabora, deocamdată, cu el, vom încropi texte împreună, iar când încep să-i prind ritmul, să mă emancipez şi să mă cizelez un pic, voi începe să mă "desfăşor" de una singură.
Da' de unde! N-a fost să fie ...
Şi, odată cu conştientizarea (primele comentarii - pentru care vă mulţumesc din suflet, incă o dată) a apărut un mix de emoţii, printre care si teama menţionată în porunci.
Deşi ar fi trebuit să mă astept la asa ceva - doar este ceva complet nou pentru mine, subit, n-am studii lingvistice/jurnalistice, n-am mai redactat de multă vreme ceva în limba română - mi-am dat seama că m-a luat prin surprindere şi m-a lovit din plin teama.
După ce mi-am luat confortabila poziţie a Gânditorului, am început o autoanaliză rapidă (doar trăim în secolul vitezei) şi am constatat că n-am mai simţit o asemenea teamă/frică de când am împărţit primele cărţi de joc sau am dat cu bila de ruletă în primul meu cazinou. Am făcut repede o călătorie înapoi în timp pentru a mă 'confrunta' cu teama de atunci şi mi-am adus aminte, de fapt, cum profesorul si şeful meu a încercat să mă liniştească spunându-mi că cel ce nu se teme e un temerar, iar cel ce se teme, dar totuşi acţionează, e un curajos.
Acum, stând eu strâmb (doar eram în poziţia în care eram), dar judecând drept, am realizat că teama aia de atunci s-a fructificat, mai târziu, în ceea ce numesc eu "profesia vieţii mele". Aşa a fost, aşa a rămas şi, probabil, aşa va rămâne. Oare va rămâne?!? Că am citit pe aici, pe blogosferă, mărturisirile multora care nici nu şi-ar fi închipuit că vor avea propriul lor blog într-o zi, cu atât mai puţin să-i satisfacă aproape deplin.
Aaa ... şi să nu uit că ambele situaţii în care a trebuit să lupt pentru a-mi învinge teama s-au produs într-un mod similar. Pentru că şi atunci şi acum oportunităţile s-au ivit pe nepusă masă.
Atunci, eu tot ce-am făcut a fost să mă prezint la o preselecţie, în urma unui anunţ în ziarul local. Din posturile oferite, eu mă gândeam la un post de recepţioneră şi dacă nu, aş fi acceptat şi un post de ospătariţă; celălalt post (croupier) nici nu ştiam ce înseamnă.
Doamna secretară (pe-atunci nu exista departamentul "human resource"), văzând că întrunesc condiţiile pentru postul de croupier - peste 1,65 m înălţime şi limbă străină (germana, evident
- mi-a propus să bifez postul acela, specificând că dacă nu trec procesul de selecţie încă mai pot opta pentru celelalte posturi. Şi iată-mă trecând de procesul de selecţie cu brio, începând cursul, fiind data afara de la curs (din greşeala, dar despre asta poate vorbim altadata), terminând cursul, trecând de primele trei luni de proba cu brio (din nou) şi realizând că este meseria vieţii mele.

Acum, eu tot ce-am făcut a fost să-mi bag nasul (dupa multe scuze penibile si ieftine) în blogul prietenului meu drag, să menţin conversaţii mai interesante decât starea vremii (nu că n-ar putea să devină interesant şi subiectul ăsta); cum era mai simplu şi mai comod să ne găsim pe 'net', am început să vorbim scriind, el - mai în glumă, mai în serios - mă provoca/îmi propunea să încep să mă fac 'văzută' şi cunoscută. Şi iată-mă ... .
Să înţeleg că e bună teama asta? Nu o spun pentru că mă văd deja 'blogger(iţă)' consacrată - departe de mine gândul ăsta îndrăzneţ - doar spun că ar trebui să mă încred în instinctul şi ochiul format al lui Centurion, să nu-l dezamăgesc pe el si cu atât mai puţin pe voi, dragi cititori.
Voi fi nevoită să aplic porunca cinci cât mai repede posibil, sau?!
Teama este totuşi un sistem bun/pozitiv de apărare al corpului, dar mai ales al minţii, să-nţeleg? Cu tot ceea ce implică ea?
foarte interesant ;-)
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru apreciere.
ȘtergereO zi buna, in continuare; mai treci pe la noi.
Mai este ceva interesant și ce poate fi pe larg dezbatut: corpul tău știe, ascultă-ți corpul. Chiar așa să fie?
RăspundețiȘtergereOh da ... bine zici, iDei!
Cred ca toti avem dovezi ale propriului corp, cateodata incontestabile, de cum si cat de mult bine ne-am face noua insine daca l-am 'asculta'
ceva mai des.
ȘtergereMultumesc pentru vizita si te mai asteptam pe aici.
Deşi Risto Mejide se numără printre autorii de "texte motivaţionale" (pe care nu trebuie să-ţi repet cât la detest), îi recunosc valabilitatea (fie ea parţială, undeva pe la 49-50%) preceptelor (10) enunţate. Tu ai dezvoltat punctul 3 şi ai adus atingere pe final celui de-al 5-lea. Inspirat! Eu m-aş fi axat pe "porunca" numărul şapte (nu pentru că-mi place cifra, nu prea iau în serios numerologia), alta ar fi motivaţia (te las s-o ghiceşti
). De altfel, cred că fiecărei "porunci" merită să-i fie dedicat un articol de sine stătător. Asta pentru că tot spuneai, în paranteză, că te-ai gândit să detaliezi chestiunile, cu altă ocazie. Fă-o, dă-mi material de discuţie, fie şi puţin contradictorie, fiindcă tot spuneai în precedentul articol că vrei opinii, dezbateri... Grijă mare la ce-ţi doreşti...

RăspundețiȘtergereVai de mine! Incerci sa ma provoci cumva?!? Sigur, o accept. Cred ca, un pic inconstient, am acceptat-o o data cu colaborarea mea la acest blog.
De acolo, amanarea din paranteza si, implicit, axarea pe punctul 7.
ȘtergereTocmai pentru 'profilul' autorului 'poruncilor' am sovait in a-l mentiona - asa, din prima - pentru ca si eu 'detest' un pic acest gen si nu sunt sigura de cum as fi abordat o analiza completa.
Dar oare, nu tocmai 'absurditatea' - la prima vedere - tacticii ne 'garanteaza' succesul?! Tocmai esenta 'poruncii' 7 (diversifica) ne ajuta sa ne vedem ... altfel si, o data constientizati ca suntem capabili sa ne privim din alt unghi, sa contemplam si sa ne placa aceasta noua 'latura'?!
Si da, am de gand sa detaliez fiecare punct in parte, tocmai datorita neconventionalului; cel putin, asa l-am perceput eu prima data.
Multumesc pentru inspiratie, mein lieber Cousin!
Să te provoc? Nu era suficient de evident actul de "aruncare a mănuşii"?
ȘtergereAştept detalii...
În altă ordine de idei, total off topic (sau poate nu tocmai), felicitări pentru deciza de a folosi diacritice (vezi a fost simplu, mai ales accesând linkul trimis prin Skype)
Teoretic suna bine punctul 7, dar e greu sa iesi din zona de confort. La noi in tarisoara noastra draga scoala te pregatea pentru o profesie si cam atat ... sa fi docil si sa nu iesi din rand.
RăspundețiȘtergereExact, Petre, scoala, nici acum sau mai bine zis, cu atat mai putin acum, nu ne pregateste pentru a iesi din rand - cum bine punctuezi. Peste tot, tinerii sunt 'pregatiti' pentru a deveni 'producatori' si 'consumatori', nimic mai mult.
facandu-ne sa scoatem latura, de mult ingropata, rebela. Iar asta ne da forta, incredere in noi insine, ne deosebeste de restul. Nu crezi?!
ȘtergereDar tocmai iesirea din zona de confort, curajul pe care-l implica, este incitanta, ne intinereste (sau ne omoara
O zi buna, in continuare, Petre si e o placere, de fiecare data, sa te gasesc printre cititori.
Draga Corina, cred ca iti faci prea multe probleme, fii tu insati si totul va veni de la sine, totul va fi bine(vorba cantecului).

RăspundețiȘtergereMie de exemplu imi place sa citesc bloguri de oameni simpli, care vorbesc despre problemele (lor) de zi cu zi intr-un limbaj cat mai accesibil maselor.
Multumesc din suflet, Nice!

ȘtergerePoate, totusi, e buna teama atata timp cat nu se prelungeste si se transforma in agonie. Pe mine, personal, ma face prudenta; iar aici, cum nu sunt pe 'tarlaua' mea, cred ca nu strica ... altfel, toata munca s-ar putea duce usor pe apa sambetei.
Am sa ma straduiesc sa pastrez un limbaj cat mai accesibil si inteligibil, mai ales.
O zi buna in continuare!
Mie cel mai mult imi place punctul 5. Nici nu mi-am dat seama ce filozof era tata cand spunea "n-oi fi destept cum ma cred eu, da' nici prost cum ma cred altii!"
Iti dai seama ce usor e sa gasesti 3-4 fraieri si sa le devii sef? mai nasol cand vine un fraier mai smecher care te trece mai jos in ierarhie...
RăspundețiȘtergereAdelina, tu citesti 'printre randuri'!?
Stii ca m-am/ne-am (Centurion a 'aruncat' propunerea) jucat un picut cu ideea de a va cere opinia in legatura cu 'poruncile' enumerate? Si anume, pe care le preferati.
Numai bine!
RăspundețiȘtergereMda, din pacate, 'viata bate filmul' - asta referitor la fraierul smecher (si toti am dat peste, cel putin, unul) ... .
Multumesc pentru vizita si sper sa avem ocazia, cat mai curand, sa 'despicam' firul de la punctul 5. Contez pe tine!
Îmi plac 4 şi 9 dar o detest pe 10, chiar o consider total ineficientă!
RăspundețiȘtergereMda, cred ca 10 a pus-o un pic de 'umplutura', ca nici pe mine nu ma convinge foarte tare.
ȘtergereContez si pe tine, la ora 'detaliatului'.
O seara frumoasa!
Imi place punctul 3 ("fii pregatit pentru ce-i mai rau"). In acest context, "Ala Negru" isi face aparitia cu un "table test" de zile mari. De la "the eye from the sky" catre croupier (ca tot vorbim despre acelasi domeniu de activitate) se anunta: "3200 $ plasat pe numarul 33, pariu de tip complete bet (by maximum on this amount)". Ma intereseaza diferenta care trebuie returnata clientului si plata care trebuie facuta in cazul in care numarul castigator este 32.
)) Cred ca am reusit sa pun impreuna punctele 3 si 9 
RăspundețiȘtergereAaa ... cosmarul vietii mele in meseria vietii mele - the eye in the sky! Uite, incep sa ma balbai, imi tremura mainile. Dupa un mic 'research' am aflat ca tu chiar esti Ala Negru a.k.a. 'The Eye In The Sky' (vezi, te respect cu majuscule). Da, cu brio ai reusit sa faci un 'cocktail ucigator' din cele doua puncte si punctul 5 tocmai s-a dus pe apa sâmbetei.
)
ȘtergereO seara buna in continuare!
Eu aş simplifica la maxim aceste 10 puncte. Le-aş multiplexa într-un singur punct, mare, imens. . "Încearcă să te descoperi şi să faci doar ceea ce te reprezintă!". Astfel cred că am face un pas înainte şi ar fi din ce în ce mai puţini oameni încolonaţi, din ce în ce mai puţină mediocritate.
RăspundețiȘtergereTe-ai descurcat foarte bine, Corina!
"Încearcă să te descoperi şi să faci doar ceea ce te reprezintă!" - buna asta, serios. Asta am incercat de fiecare data, cu fiecare lucru; acum, avand si 'binecuvantarea' voastra, parca-parca incepe sa-mi surada ideea acestui inedit.
O seara frumoasa! 
ȘtergereMultumesc din suflet, Adrian!