duminică, 4 august 2013

Nume de cod pentru operaţiuni militare WW2 (2)

Să continuăm prezentarea denumirilor celor mai importante operaţii militare desfăşurate pe parcursul celui de-al Doilea Război Mondial, pe care am început-o ieri.

Hercule = planul unei ofensive aero-navale germane asupra insulei Malta, unde se afla o puternică bază britanică. Propus de amiralul Raeder şi aprobat de Hitler în martie 1942, proiectul trebuia să intre în vigoare la mijlocul
lunii iulie 1942. După ce Rommel a repurtat însemnate succese împotriva britanicilor (iunie 1942), Hitler a amânat, iar mai apoi a trebuit să abandoneze atacarea şi cucerirea Maltei, mai ales datorită marii solicitări de forţe pe Frontul de Răsărit.

Husky (Voinic, Matahală) = operaţiunea de debarcare a forţelor anglo-americane în Sicilia, iniţiată la Conferinta de la Anfa-Casablanca din 14-24 ianuarie 1943, decisă la Conferinţa de la Washington în mai 1943 şi executată între 10 iulie şi 17 august 1943. Jumătate din efectivele de 160.000 militari erau americane sub comanda generalului Patton, iar jumătate britanice sub comanda feldmareşalului Montgomery. Comanda supremă o deţinea generalul britanic H. Alexander. Unităţile germane, printre care şi Divizia SS de şoc, “H. Goering”, care apărau Sicilia, numărau 70.000 soldaţi.

Indépendance (Independenţă) = acţiunea forţelor navale franceze din Atlantic la 14 aprilie 1945, împotriva trupelor germane care deţineau încă controlul asupra portului Bordeaux, ca de altfel şi asupra Lorient, Saint Nazaire şi La Rochelle. A fost efectuată însă sub numele de cod de Vénérable (Venerabil).

Isabelle = operaţiune preconizată de marina de război germană (Kriegsmarine) şi aprobată de Hitler prin Directiva nr. 18 din 12 noiembrie 1940, care prevedea ocuparea de către 3 divizii a insulei Madera, insulelor Azore şi în ultimă instanţă a Portugaliei. Scopul final fiind acela de lichidare a forţelor britanice din Mediterana Occidentală. Ca şi operaţiunea Felix nici acest plan nu a fost pus în practică din cauza înfrângerilor suferite de italieni în Grecia şi Africa şi a refuzului lui Franco de a angaja Spania într-un război împotriva Marii Britanii, nepermiţând trecerea trupelor germane prin Spania.

Jubilee (Jubileu) = raidul combinat aero-naval al forţelor anglo-canadiene în zona oraşului port francez Dieppe, la 19 august 1942 (vezi şi operaţiunea Sledgehammer).

Lackmus (Turnesol) = acţiunile de sprijinire a armatelor italiene în Libia de către armata germană. Planul întocmit la 8 ianuarie 1941 şi aprobat de Hitler prin Directiva nr. 22 din 11 ianuarie 1941, a fost pus în aplicare începând cu 11 februarie 1941, prin debarcarea AFRIKA KORPS, compusă dintr-o divizie de infanterie şi una de tancuri, puse sub comanda generalului Erwin Rommel.

Lila = acţiunea germană de ocupare a portului Toulon şi de capturare a flotei franceze cantonate acolo. Planul operaţiunii a fost decis de Hitler la 16 noiembrie 1942, pentru a împiedica navele franceze să treacă de partea anglo-americanilor debarcaţi în Nordul Africii. La 26 noiembrie trupele germane au trecut la atac. Flota franceză, exceptând 5 submarine care au părăsit baza, s-a sabordat pentru a nu fi capturată. S-au scufundat 4 cuirasate, 7 crucişătoare, 16 submarine, numeroase distrugătoare şi torpiloare, în total 73 nave cu un deplasament total de 220.000 tone.

Lumber Jack (Cherestegiu) = operaţiunea de forţare a Rinului, începută la 23 februarie 1945 de Armata 9 americană între Coblenz şi Köln.

Majestic (Maiestuos) = operaţiunea forţelor americane de cucerire a insulei japoneze Kyushu, desfăşurată în august 1945. Acţiunea a purtat şi denumirea de Olympic.

Maritza = planul german de invadare a Greciei, care prevedea trimiterea a 24 divizii germane. Întocmit de generalul Paulus şi aprobat de Hitler la 13 decembrie 1940. Planul a fost aplicat într-o formă modificată, atacul fiind declanşat la 6 aprilie 1941, nu numai împotriva Greciei ci şi a Iugoslaviei.

Matterhorn (numele unui vârf din M-ţii Alpi, 4.482 m, la graniţa dintre Italia şi Elvetia) = operaţiunea americană de ajutorare a Chinei, în 1944 şi 1945, prin bombardarea trupelor japoneze de pe teritoriul chinez şi de pe insulele nipone.

Ooka (Floare de Cireş) = planul amiralului japonez Takijiro Onishi de folosire a piloţilor sinucigaşi (kamikaze, în lb. japoneză înseamnă “vânt divin”, piloţii kamikaze au fost numiti “cavaleri ai vântului divin”), împotriva navelor americane, pus în practică începând cu toamna anului 1944.

Overlord (Suzeran) = cea mai mare operaţiune de debarcare întreprinsă de fortele aliate, anglo-americane în cel de-al Doilea Război Mondial; debarcarea din Normandia, 6 iunie 1944, D-Day (Ziua Z). Numele codificat pentru faza iniţială a debarcării în Normandia a fost Neptune.

Pestilence (Epidemie) = atacul forţelor americane împotriva forţelor imperiale japoneze în regiunea Guadalcanal-Tulagi, la extremitatea sudică a arhipelagului Solomon declanşat la 7 august 1942 şi încheiat în decembrie 1942 cu victoria americanilor.

Plunder (Jaf) = ansamblul operaţiunilor aliate de traversare a Rinului, în zona Ruhr, întreprinse în cursul lunii martie şi prima jumătate a lunii aprilie 1945.

Schwarz (Negru) = planul ocupării întregii Italii de către trupele germane, întocmit imediat după căderea regimului fascist a lui Mussolini (25 iulie 1943). La 26 iulie, primele convoaie militare germane au străbătut trecătoarea Brenner, aflată în Alpii de Est, între Italia şi Austria. La începutul lui septembrie 1943, se aflau în Italia 16 divizii germane, din care 7 blindate.

Seelöwe (Leul de Mare) = proiectul german de invadare a Marii Britanii, schitat la 27 mai 1940 de către contra-amiralul Kurt Fricke şi aprobat de Hitler prin Directiva nr. 16 din 16 iulie 1940, pentru începutul toamnei aceluiasi an. Debarcarea urma să se efectueze în două valuri, primul de 100.000, al doilea de 160.000 soldaţi, inclusiv 6 divizii de tancuri, întărite cu 3 divizii motorizate. Se prevedea ca invazia să aibă loc pe un front larg de 300 km, pe litoralul sudic al Angliei. Planul era însă prea îndrăzneţ pentru posibilitătile reale ale marinei germane (Kriegsmarine), care nu putea risca o înfruntare decisivă cu forţele navale britanice. Condiţia indispensabilă invaziei era ca aviaţia germană (Luftwaffe) să asigure supremaţia aeriană deasupra Marii Britanii. Prin Directiva nr. 17 din 1 august 1940, Hitler a ordonat aviaţiei să realizeze aceste operatiuni preliminare, operaţiunea Adlerangriff. Bătălia aeriană devenită “Bătălia Angliei”, a fost pierdută de germani iar Hitler a amânat, la 17 septembrie, iar apoi a abandonat planul de cucerire a Marii Britanii printr-o invazie.

Sho-Go (Victorie) = vastă operaţiune defensivă a comandamentului japonez în a doua jumătate a anului 1944, pentru apărarea insulelor Filipine, printr-o “bătălie generală şi decisivă” cu forţele americane. Proiectul nipon urmărea atragerea şi nimicirea flotei americane într-o cursă în Golful Leyte şi în largul arhipelagului. Evenimentele au evoluat însă contrar aşteptărilor japonezilor şi puternica coicnire de la Leyte (devenită cea mai mare bătălie aero-navală din toate timpurile) din 23-26 octombrie 1943 s-a soldat cu înfrângerea flotei nipone.

Sledgehammer (Baros) = operaţiune eşuată de debarcare pe coasta Franţei la Dieppe, efectuată de trupe anglo-canadiane la 19 august 1942. Din cei 6.000 militari britanici şi canadieni, paraşutati pe o porţiune de 30 km de litoral, 3.000 au fost ucisi în aer sau imediat ce au atins solul.

Soapsudus (Clăbuci de săpun) = denumirea masivelor raiduri de bombardament ale aviaţiei anglo-americane la Ploieşti pentru distrugerea rafinăriilor şi depozitelor de petrol aflate în mâinile germanilor.

Strafe (Pedeapsă) = bombardamentele masive ale Luftwaffe asupra Belgradului din 6-8 aprilie 1941, soldate cu moartea a 17.000 oameni, în majoritate civili.

Student = planul comandamentului militar german, întocmit la 27 iulie 1943 şi pus în aplicare la 9 septembrie, de a ocupa Roma şi de a restabili regimul lui Mussolini, sub forma Republicii de la Salo.

Studie England (Studiul Angliei) = denumirea schiţei proiectului de invazie a Marii Britanii de către forţele militare germane, întocmită de contra-amiralul Kurt Fricke şi prezentată lui Hitler la 27 mai 1940. Schiţa care a stat la baza planului Seelöwe.

Torch (Făclie, Torţă) = operaţiunea de debarcare a forţelor anglo-americane în Africa de Nord Franceză. Conferinţa şefilor militari anglo-americani din 18-24 iulie 1942 a aprobat proiectul care a fost definitiv confirmat de conducătorii politici şi militari aliaţi la 20 septembrie 1942. Pentru transportul trupelor, 84.000 soldati americani şi 23.000 soldati britanici, în zonele Casablanca, Oran şi Alger au fost alocate 650 vase sub comanda supremă a generalului D. Eisenhower. Operaţiunea a fost declanşată pe 8 noiembrie 1942.

Taifun = marea operaţiune ofensivă a trupelor germane care urmăreau cucerirea Moscovei. Aprobată de Hitler prin Directiva din 16 septembrie 1941, campania fulger trebuia încheiată până la venirea iernii. Lovitura decisivă urma să fie dată de Grupul de Armate Centru (Mitte), sub comanda feldmaresalului von Bock. Germanii deţineau superioritatea, în special la blindate şi aviaţie. Operaţiunea a fost declansată la 30 septembrie 1941 şi a cunoscut 2 etape: prima etapă, până la 7 noiembrie, când trupele germane au reuşit să înainteze adânc în dispozitivul apărării sovietice, au cucerit oraşul Kalinin la nord şi au tăiat calea ferată Moscova-Leningrad; a doua etapă, de la 15 noiembrie până la începutul lui decembrie 1941, când trupele germane au reuşit să ajungă la 25-30 km de Moscova. La 5 decembrie 1941, sub comanda generalului Gheorghi Jukov, a fost declansată o puternică contraofensivă a armatei sovietice, soldată cu prima mare înfrângere înregistrată de trupele germane şi a condus la eşecul planului “Taifun”.

Undertone (Şoaptă) = ofensiva americano-franceză împotriva forţelor germane în sectorul Koblenz, la vărsarea Mosellei în Rin, declanşată la 15 martie 1945, în cadrul operaţiunilor de forţare a Rinului.

Veritable (Veritabil, Autentic) = ofensiva Armatei 1 canadiene, împotriva fortelor germane din Olanda, declanşată la 8 februarie 1945.

Weserübung (Exercitiul Weser) = operaţiunea germană de ocupare a Danemarcei şi Norvegiei. La 27 ianuarie 1940, Hitler a cerut studiile operative privind invadarea Norvegiei. La 1 martie, Hitler aprobă planul Weserübung în care a fost inclusă şi Danemarca, iar la 2 aprilie a ordonat realizarea operaţiunii începând cu 9 aprilie 1940.

Yogaki (Capcană) = plan japonez de contraofensivă împotriva eventualelor atacuri aero-navale americane în arhipelagul Gilbert. Întocmit în mai 1943 şi aplicat cu începere de la 19 septembrie 1943. La 6 noiembrie bombardierele aviaţiei americane au scos din luptă toate crucişătoarele Flotei 2 japoneze. La 11 noiembrie, 87 avioane nipone aflate la Rabaul au fost distruse, ceea ce a însemnat anularea oricărei posibilităţi de ripostă din partea japonezilor.

Zitadelle (Citadela) = operaţiunea militară germană pe Frontul de Est, aprobată de Hitler la 15 aprilie 1943. Germanii urmăreau ca printr-o puternică ofensivă declanşată înspre N-E, de la N de Harkov şi înspre S-E de la S de Orel, să realizeze joncţiunea la Kursk, să încercuiască şi să distrugă forţele sovietice, continuând apoi ofensiva în adâncime, fie spre E către Volga, fie spre N-E în direcţia Moscova. Operaţiunea a fost declanşată pe 4(5) iulie 1943 şi s-a soldat cu un eşec pentru trupele germane, la 12 iulie sovieticii au pornit o puternică contraofensivă, prilej cu care s-a dat cea mai mare bătălie de tancuri din istorie; de amble părţi s-au angajat în luptă peste 1.200 tancuri. La 16 iulie, trupele germane sunt obligate să se retragă.


Sursa: revista Magazin Istoric, nr. 11(92) şi 12(93), noiembrie, decembrie 1974

2 comentarii:

  1. Nu ştiu, mă repet acum, dar pe mine mă trec fiori prin tot corpul când mă gândesc câtă suferinţă, disperare, durere, deznădejde, batjocură, ascund aceste nume de cod şi mă gândesc oare, câte nume de cod au rămas probabil secrete şi nimeni nu le va afla vreodată.
    O seară minunată îţi doresc, Centurion! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum îţi spuneam şi ieri, războiul este una dintre cele mai malefice "invenţii" ale umanităţii. Da', vezi, rolul istoriei (unul dintre ele) este să ne reamintească, tocmai ca să nu uităm şi să nu repetăm ororile trecutului.
      Oho, nume de cod sunt zeci (poate sute) de mii..., fiecare operaţiune executată pe front sau în spatele lui avea un indicativ codificat, imaginează-ţi câte s-au adunat în în decursul celor aproape 6 ani de război.
      O seară plăcută şi liniştită, Stefania :)

      Ștergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.