Cei care nu sunteţi la prima abatere şi aţi mai „păşit” p-aici ştiţi de bunăseamă că în materie de politică şi speciile care o practică sunt un fel de Elveţie, un pic mai „drăcoasă” – că nu mă tace dracu’ şi îmi vine mai mereu să întărât „galeriile” indiferent de steagul sub care îşi strigă ataşamentul. Şi tot de-al dracu’, am obiceiul de a spune taman ceea ce ăia care apar pe la diverse posturi de tembelizare în masă sunt obligaţi de fişa postului să ascundă de ochii lumii. Lume care, desigur, trebuie manipulată, nicidecum informată. Tocmai pentru că îi etichetez pe toţi în acelaşi mod „plastic”, fără discriminare (nu dezvolt aici subiectul, pentru curioşi aici sunt detalii revelatoare, în rezumat spun doar că nu agreez „rahatul” românesc, nici nemţescul Scheiße şi nici măcar franţuzescul merde), garantez echidistanţa impresiilor, poate chiar şi veridicitatea în comparaţie cu opiniile analiştilor de profesie care se vântură prin spaţiul audio-vizual.
De asemenea, cei care mă cunoaşteţi, ştiţi că de obicei scriu texte lungi, aproape agresiv de lungi. Nu e cazul să vă neliniştiţi, o să fiu scurt, atât cât se poate, fără să se piardă esenţialul.
Aşadar, rezumatul sau recursul etapei, pardon, meciului tur. În arena Colosseumului „paişpe” candidaţi gladiatori (deloc candizi), unul şi unul, aleşi pe sprânceană, spuma ori frişa mediului politic românesc. O plăcere, un deliciu, privindu-le feţele ori rostindu-le numele, unul mai sonor decât celălalt. Grea decizie alegerea favoritului, tocmai din acest motiv se dă timp de gândire de la şase dimineaţa până la nouă seara. Eh, unora nu le-a fost suficient, s-au decis abia la 20:59... „to late” – Les jeux sont faits, rien ne va plus! Poate data viitoare ne mişcăm mai cu talent.
Urmează contorizarea golurilor voturilor... Mare dezamăgie. În primul rând, lumea nu s-a prea îmbulzit la casele de pariuri, abia câta peste 50%... Unde-o fi dispărut simţul civic? Mda, trecut-au ca un fum anii ’90 la fel şi tentaţia participării la „bacanalele” electorale. A doua dezamăgire, iluzii spulberate în ambele tabere cu ştaif (celelalte participau de „dragul artei”, un fel de „iepure de fugă” în cursele de câini, fără a ridica alte pretenţii) care revendicau victoria finală. Roşii, ating vreo 40%, în timp ce albaştri 30%. Nasol, nimeni nu recunoaşte făţiş, dar nu le pică bine, sperau la mai mult, să aibă un avantaj clar înaintea duelului final de peste două săptămâni. Primii promit că se vor mobiliza cu patos întru conventirea „necredincioşilor”, recte celor ce au stat liniştiţi şi fără griji acasă. Da, vezi să nu... bla-bla. Cum drac’ să-i convingi în „doo” săptămâni atâta vreme cât n-ai reuşit întreaga campanie cu toate bannerele, postere, brichetele, pachetele şi pacheţelele inclusiv „beţia cuvintelor”. Ceilalţi vor şi ei mai mulţi suporteri în tribune, însă nu uită să dea vina pe arbitru, normal întodeauna tre’ să existe un vinovat, niciodată propria incapacitate. În concluzie, o poveste cu final aşteptat.
Booon! Gata prima rundă. Să vedem ce perspectivă ne oferă meciul final. Ambele tabere marşează pe ideea mobilizării simpatizanţilor dar şi a atragerii de noi susţinători. Pentru tabăra albastră momirea celor care în primul tur şi-au băgat picioarele în politică şi politruci deopotrivă, poate să fie o idee bună, pentru ceilalţi mai curând un gest sinucigaş. Ghici de ce? Elementar, dragul meu Watson Victoraş tată, dacă reuşeşti să scoţi din casă unul căruia nu i-a păsat de prima rundă, aproape sigur va vota contra ta. Ţi-o zic eu, neutru fiind: joci poker, da’ joci prost. Ai grijă ce îţi doreşti că s-ar putea întâmpla, zice o vorbă. Cam aşa stau lucrurile şi în cazul nostru. Să presupunem că pe lângă ăştia 50% şi-un pic mai apar 15, 18, 20% ori poate mai mulţi. Ghici ce se îmtâmplă? Aş miza totul pe faptul că, cel mult, un procent (1%) din noii veniţi vor paria pe roşu, ceilalţi vor alege în proporţie covârșitoare jumătatea cealaltă a ruletei politice. Prin urmare, o prezenţă undeva pe la 70% - da, un procent optimist, însă foarte posibil, starea de blazare poate genera un efect mobilizator, desigur şi inversa este valabilă - poate crea surprize, spus pe şleau şi deloc academic ar fi ceva de genu’: „Victoraş ai pus-o”. Desigur, se poate întâmpla şi varianta: Schade Klaus, du hast verloren. Om vedea...
Aşadar, s-ar părea că va fi un meci cu final surpriză (depinde pentru cine). Oricum, surprize, surprize – de data asta fără Zâna Măseluţă sau cum drac’ îi zicea fătucii ăleia, Andreea a lu’ Marin.
Doamnelor, domnilor faites vos jeux! O să fie distractiv.
Sursa: FOTO
Distractiv pe dra... prietenul tău! Nu e distractiv deloc. Am ajuns să cred că e de preferat răul cel mai mic. Albastru să fie că de roşu securist suntem sătui de la Stalin încoace!
RăspundețiȘtergereHehehe... Mein Freund (nu Herr Teufel) Adrian, hazul de necaz face parte din folclorul autohton. Pe de altă parte jocul de ruletă are roşu şi negru (la fel ca romanul lui Stendhal). Combinaţia de roşu-albastru are o conotaţie de suflet pentru noi steliştii, uite, a apărut şi Nice, tot stelistă. Ştiu, e cam off topic ce zic, dar să ne mai destindem, întotdeauna e loc de mai rău. Cât priveşte "răul mai mic", cum îl recunoaştem, în ultima vreme s-a cam mers pe acest principiu, rezultatul se vede... un fel de ruletă rusească. :-((
ȘtergereEu am ajuns că consider că cu său fără noi, participanţi ori ba la "balul deşertăciunilor", jocurile sunt deja făcute, cu mult înaintea "meciului"... un fel de blaturi din fotbal.
Daca in primul tur am ales sa stau deoparte, de data asta, daca voi mai fi in biroul electoral, voi vota. Si sper sa iasa cine vreau eu.
RăspundețiȘtergereDar iti inteleg si aprob atitudinea neutra. E cea mai logica, normala, corecta. Mi-ar fi placut sa fiu si eu la fel de detasata. Din pacate eu sunt un pic prea pasionala. Ma enerveaza teribil unul dintre cei doi. Nu il vreau ca presedinte. Si ma deranjeaza si vehementa celor care il sustin. Ma enerveaza multe actualmente. Chiar ma gandeam sa scriu un articol dar nu am chef sa-mi ridic tot online-ul in cap. Mai ales ca unii nu ar intelege deloc pozitia mea(stiu din trecut lucrul asta) si s-ar supara foarte tare pe mine. Mai bine nu ma bag in chestiuni politice. Sunt o pacifista, nu? :P :D
Seara frumoasa cu surprize placute, Centurion! :)
Ehh, neutralitatea face bine spiritului, tocmai pentru că în general pun inimă în ceea ce fac... De-ai ştii tu cu câtă pasiune îi înjur de câte ori mă duce gândul înspre aşa-zisa clasă politică... Desigur cu imparţialitate şi mult patos :-))
ȘtergereEu nu-s atât de supărat pe susţinătorii foarte vocali, nu ei poartă vina cea mai mare. Nu de mult scriam despre puterea vorbelor, despre manipulare şi scop, ei sunt (chiar nebăgând de seamă) nişte unelte, inofensive, aş spune de compătimit dacă nu mi-ar veni în minte că poartă vina de a se lăsa folosiţi, ceea ce-i deplorabil.
Chiar, de n-ai scrie, în fond, nu văd de ce nu ţi-ai exprima opinia personală. Un fapt lăudabil, de altfel; spre deosebire de cei despre care vorbeam mai înainte, incapabili de a avea propria părere.
Seară plăcută, Nice şi mai apoi somn odihnitor, mâine-i o altă zi, la fel de solicitantă.
Centurion, unele pareri pot deranja. Pot supara si intrista profund prieteni dragi. Unele pareri, exprimate direct, brutal, necenzurat, pot rani. E mai bine sa ne ferim de a strica ziua oamenilor si de a provoca rupturi pe viata. Ce rost are? Mai bine imi tin parerile pentru mine. Pentru ca sunt foarte dure si greu de digerat. Sunt virulente si nu as face decat sa provoc un scandal imens.
RăspundețiȘtergereIn viata trebuie sa invatam sa ne reprimam impulsurile. Oricat de greu ar fi. Pentru binele tuturor.
Multumesc mult, asemenea. :) Astept cu nerabdare meciul Stelei din EL. Te uiti si tu? :D
Bună, Nice! :-)
ȘtergereCe întrebare! Cum să nu mă uit, e drept nu-mi pasă de Dinamo, nici de alegeri, însă de Steaua încă îmi pasă (chiar dacă îmi oferă mai multe dezamăgiri decât bucurii). ;-) Să risc, un pronostic? Fie, batem la două goluri diferenţă. :D
Mda, cum zici tu, e un punct de vedere, pe care pot să-l înţeleg dar nu pot să-l aplic. N-ar cadra cu avatarul, păi care centurion s-ar feri de provocări, de răni, ba chiar de victorii şi desigur de înfrângeri (toate fac parte din viaţă). În plus, a NU te cenzura de dragul grupului de amici ori numai cunoscuţi, are avantajul de a-i cerne; îţi vor rămâne alături doar cei aflaţi pe aceeaşi frecvenţă. Ceea ce, zic eu, este de dorit, prefearabil de bunăseamă ipostazei de a fi înconjurat de "prieteni" de compelezenţă (poate d-asta îmi număr prietenii pe degetele de la o mână). Eu îmi cenzurez (uneori) doar limbajul, să nu fie chiar de cazarmă, mesajul transmis rămânând pe cât posibil nealterat. Ce dacă supăr, deranjez ori rănesc, foarte probabil că cei "atinşi" (simţindu-se cu musca pe căciulă) oricum nu-mi agreează felul de a fi, cu certitudine nici eu, iar "dragoste" cu sila nu se poate. Aşadar, nu suferă nimeni, ba chiar e mai bine aşa, relaţiile decurgând firesc cu aceia rămaşi alături. De altfel, şi pe mine mă supără multe, da' nu ies cu mitraliera în stradă... Până la urmă, cine se aseamănă se adună...
Apropo, nu mi te pot închipui dură, cu păreri virulente şi greu digerabile...Tocmai tu care eşti nice? :-))
Centurioane, aveai aspirații mai înalte, din ce văd că scrii în rest... Te-a tentat și pe tine să scrii despre durutu-n paișpe candidați. N-am scăpat nici eu, dovadă că, totuși, comentez.
RăspundețiȘtergereSingura mulțumire pe care poți s-o ai, ca alegător, e să nu mai vezi la tv moaca unuia sau altuia dintre cei pe care-i antipatizezi. În rest, oricine iese, e cam tot aia. Președintele e manipulat de partide și de afaceriști. Și n-o spun la supărare. O zic din interior :) ... am fost și eu p-acolo, figurant ...
Păi, nu de mult am scris despre tentaţii, cum să scap atunci ocazia de a-mi mai striga năduful... Da, ştiu nu prea-mi foloseşte, da' e aidoma înjurăturilor, eliberează tensiunile acumulate în timp :D
ȘtergereÎn privinţa politrucilor, nu discriminez pe nimeni, îi antipatizez în mod egal, lichelele tot aia rămân indiferent sub ce stindard "luptă". Şi pen' că nu-mi place "rahatul", fie acesta denumit în germană, franceză ori oricare altă limbă, nu vreau să contribui la povestea asta cu final aşteptat nici măcar prin insignifiantul meu vot, fie el voit anulat.
Sunt convins, că n-o spui la nervi ci chiar simţi, nu eşti singurul... Necazul e că asta ne e probabil unica consolare, nu mai muşcăm momelile lor; da' crezi că lor le pasă, sunt atâţia alţii care încă o fac şi vor mai face-o... Cât de actual devine Dante şi a lui divină comedie...
Sincer nici eu nu ma asteptam sa fi neutru din punct de vedere politic,adica sa nu favorizezi pe vreunul din mai mari,prea frumosii candidati.Recunosc ca in ultimul timp,adica mult timp,am intrat rar,am scris si mai rar,dar ti-am urmarit blogul cu placere.
RăspundețiȘtergereDin prostie,din inspiratie nu stiu de ce anume,anul asta chiar mi-am dedicat un pic de timp pentru a studia politica de dupa 89 ,chiar si putin din comunism ,revolutie,imi pare o parte interesanta a istoriei noastre .Imi pare rau ca putini vad,stiu,ca multi dintre cei care au iscat aceea ,,revolutie'' sunt inca in politica romaneasca si ocupa functii destul de importante,de aceea sunt unul din tinerii care vor schimbare.
Mario daca cumva ajung pe meleagurile natale prin decembrie,bem un ceai de musetel in cinstea presedintelui ?
Ahhh, mă bucur să te revăd (Claudiu dacă nu mă lasă memoria). ;)
ȘtergereHehehe, păi cum altfel decât neutru, rahatul tot aia rămâne, indiferent în ce limbă îi spui. Am văzut/trăit istoria celor 25 de ani, mi-au trebuit doar doi să-mi dau seama că nu am pe cine să "favorizez" prin votul meu. Aşa că din '92 n-am mai călcat prin locurile bâlciului deşertăciunilor. Politrucilor noştri nu le pasă de nicio doctrină politică (asta desigur dacă au aprofundat vreuna, majoritatea caută termenul în dicţionar, ce să ceri de la ei), singura lor preocupare fiind accederea la putere, desigur în interes personal, deloc pentru acela al obştii care i-a ales.
Eh, voi tinerii care mai speraţi ar fi bine să vă grăbiţi duminică, ai văzut ce îmbulzeală se iscă la secţii mai ales la cele din străinăte. Eu vă urez succes, indiferent de schimbarea pe care o doriţi.
Ceai! Da' ce-ai cu mine? Nu-i mai bine un vin fiert sau o ţuică... Şi să ridicăm paharul în sănătatea noastră şi a celor dragi (de ce ne-ar păsa nouă de preşedinte, crezi că lui îi pasă de noi).
Bună seara, Centurion. :)
RăspundețiȘtergereBine mai spui. Cred că cea mai bună alegere este să fii echidistant faţă oricare candidat, în fond, niciunuia dintre ei nici nu-i pasă de existenţa noastră măcar, decât din patru în patru ani sau din cinci în cinci ani când vin la cerşit de voturi. Cu toată sinceritatea o spun, eu nu am încredere în niciun candidat. Voi vota bineînţeles. Nici nu mai sper la o schimbare spectaculoasă, în bine mă refer. Nu ştiu, dar feelingul meu îmi spune că vom merge din rău în mai rău şi tare aş vrea să mă mint. Singura certitudine pe care o am este " cum îmi voi aşterne aşa voi dormi " totul depinde doar de mine.
Abia aştept să-ţi văd impresiile după turul doi al prezidenţialelor.
O săptămână rodnică îţi doresc, Centurion şi numai bucurii! :)
Bună şi cel puţin plăcută să-ţi fie seara, Ştefania. :-)
ȘtergereDa, una dintre puţinele situaţii în care sunt imparţial, şi nu aşa cum spun în subtitlul blogului, sincer sunt întotdeauna. Evident că nu le pasă, deşi (cel puţin în teorie) atunci când intri în politică se presupune că doreşti să faci ceva pentru societatea datorită căreia ai reuşit ceva în viaţă. Ei bine, ăstia n-au reuşit şi n-ar fi reuşit niciodată nimic dacă nu intrau în sfera politicului mioritic. Nişte lichele ordinare, nu găsesc alt termen care să-i definească - aş propune Academiei, dacă tot s-a ostenit cu nimicuri de genui: î, â, nicio/niciun etc., să ia în considerare inventarea unui termen corespunzător pentru numirea acestei specii. D-asta nu vreau să am nicio tangenţă cu procesul electoral, cu speciile (politrucii) care-l populează cu atât mai puţin. Aici pe blog, ori în particular, printre amici, îmi mai strig necazul. Nu c-ar ajuta la ceva, însă mai eliberează tensiunile, se mai domoleşte dezgustul.
Se pare (din păcate) că ai presimţiri ce se vor adeveri. De altfel, n-ar fi mare mirare, de 25 de ani ne ducem tot la vale... Ştii vorba, în asemenea cazuri niciodată nu atingi fundul, întotdeauna va mai fi loc de coborât. Aş vrea să mă înşel.
Ehhh, esti totuşi o optimistă incurabilă, cum îmi voi aşterne aşa voi dormi... Ar fi tare bine să fie aşa. Totuşi am o pronunţată bănuială că nu depinde de doar de noi, întrucât mai există indivizii ăştia despre care vorbeam mai înainte (lumea ar fi mai bună şi desigur mai frumoasă în lipsa lor).
Impresiile mele ţi le pot spune de pe-acum, oricine va ieşi învingător din acest bâlci al deşertăciunilor e acelaşi lucru (urât mirositor), cum spuneam, rahat sau Scheiße, totuna.
Să ai o săptămână aşa cum îţi este pe plac.
Se zice ca odata cu varsta te lasa si memoria,dar tu esti o exceptie de la regula,ai memoria buna(glumesc),da nu te inseli .
RăspundețiȘtergereChiar pentru asta,o sa vin vreo 2000 de km ca sa dau un vot,pentru linistea mea sufleteasca,iar daca nu o sa iasa cine vreau eu,o sa ma duc sa dau foc palatului cotroceni :))
Pai faza cu ceaiul de musetel era asa : eu vin cu presedintele,si il torturam impreuna ;)
Anul asta o sa dau prin tara,nu stiu daca o sa ajung si pe acasa,is multe de facut iar eu sunt un duracell,sau cum se zice,o baterie din aia ultra,mega forte.
Mai mult o sa fiu prin judetele vecine,Timis,Arad,dar destul de aproape sa bem un pahar impreuna,mi-ar face placere,sper sa-mi permita si timpul .
Asta vrea sa fie mail-ul meu : ciucur.c@gmail.com ,lasa-mi un contract de'al tau acolo Mario.
Numai bine,si sa ne auzim curand sanatosi si voiosi !
Eh, om vedea ce-o să mai fie, important este ca noi să fim sănătoşi, restul (zice lumea optimistă) vine de la sine. :))))
ȘtergereŢi-am trimis adresa de yahoo, p-aia o verific mai des. Oricum, le găseai pe G+ sau FB. De fapt, cred că le-ai găsit deja.
Toate bune, Claudiu! :-)