duminică, 22 iunie 2014

Blog atelier – Slideshow widget

Widget slideshow pe blog
N-am mai trecut cam de multă vreme p-aici, s-a pus praful de-un deget. Fiind duminică, dar şi pentru că deunăzi la Cupa Mondială, Italia m-a enervat, Argentina m-a dezamăgit, iar Mannshaft-ul Germaniei mi-a provocat amblele stări, m-am zis să-mi fac de treabă pe blog. Dat fiind faptul că precedentul text de aici era despre aflarea în treabă de ce nu m-aş afla şi eu în treabă scriind ceva din lipsă de altă ocupaţie. Totuşi, ca să nu fie chiar ceva doar de aflat în treabă mi-am zis să-mi respect cuvântul dintr-un comentariu de prin luna februarie (mult de-atunci, dar n-am uitat) în care spuneam că o să aloc vreo juma’ de oră pentru a vă explica pe îndelete ce şi cum faceţi dacă vă bate gândul şi vreţi să afişaţi pe blog un set de imagini care să se schimbe automat la un interval dinainte stabilit. În plus, ieri m-a tras de mânecă un cititor, care într-un comentariu la mai vechiul tutorial în care discutam despre schimarea unei imagini la trecerea mouse-ului, întreba (dacă am înţeles eu bine) tocmai despre această „ghiduşie”, anume posibilitatea afişării mai multor poze succesiv, slideshow.
Uite cum au unii noroc să li se împlinească doleanţele. Eu aştept ceva de mai bine de jumătate de an şi nimic, da’ nu-i bai, vorba aia, „cei din urmă voi fi cei dintâi”... Zic şi eu, doar de încurajare, autosugestie se cheamă... Cine ştie, poate ajută, cu toate că mi-am scris cândva părerea (deloc amabilă) cu privire la aşa-zisa „gândire pozitivă” şi optimism.

Gata cu vorba, fiindcă altă zicală ne învaţă despre legătura care există între sărăcie şi vorba lungă. Cât se poate de scurt, la obiect şi pe înţelesul tuturor, un fel de „sfaturi pentru to(n)ţi” despre cum punem un slideshow pe blog. Aşadar, avem „n” poze pe care vrem să le afişăm pe rând în bara laterală a blogului, lăsând vizibilă fiecare imagine „x” secunde. Acestea ar fi datele problemei. Rezolvarea ar putea fi următoarea:

Încărcăm pozele, să zicem în Google sau poate deja le aveţi puse. Există multe alte locaţii dar eu pe asta o folosesc. Notăm adresele imaginilor dorite, pentru că o să avem nevoie de acestea mai târziu. Bun, până aici nu există neclarităţi.
Urmează scrierea codului care urmează să fie inserat pe blog urmând calea: Aspect --> Adăugaţi obiect gadget --> HTML/JavaScript. Aceasta este procedura pentru blogspot, pentru wordpress şi alte domenii nu garantez, nu ştiu, nu mă bag.

Codul arată aşa:
<html>
<head>
<script type="text/javascript">
<!--
var poza1=new Image()
poza1.src="AdresaPoza1_jpg/gif/png"
var poza2=new Image()
poza2.src=" AdresaPoza2_jpg/gif/png"
var poza3=new Image()
poza3.src=" AdresaPoza3_jpg/gif/png"
//-->
</script>
</head>
<body>
<img src=" AdresaPoza1_jpg/gif/png" name="slide" width="500" height="375" />
<script>
<!--
//variabila contorizare numar poze
var contor=1
function arataslide()
{
    //daca browserul nu suporta imaginea, exit.
    if (!document.images)
        return
    document.images.slide.src=eval("poza"+contor+".src")
        if (contor<3)
            contor++
        else
            contor=1
    //apeleaza functia "aratslide()" la fiecare 2,5 secunde
    setTimeout("arataslide()",2500)
}
arataslide()
//-->
</script>
</body>
</html>
Rezultatul ar trebui să arate cam aşa:


Drept observaţii de care este bine să ţineţi seamă aş aminti următoarele:

Dacă aveţi mai mult de trei poze, modifiaţi corespunzător codul pentru a fi funcţional. Astfel, adăugaţi după caz liniile: „var pozaN=new Image()” şi „pozaN.src="AdresaPozaN_jpg/gif/png”; unde N reprezintă numărul de ordine pentru poză (marcate cu roşu). La fel, modificaţi condiţia variabilei contor din linia „if (contor<N)”, astfel încât să corespundă cu numărul pozelor de afişat. (linia marcată cu albastru). Dimensiunile pentru afişarea pozelor (lăţime/înălţime) se modifică funcţie de necesităţi din linia „<img src=" AdresaPoza1_jpg/gif/png" name="slide" width="500" height="375" />” (valorile marcate cu roşu). De asemenea, pentru a jongla cu intervalul de timp dintre afişarea imaginilor, adică perioada de timp în care o poză este vizibilă, modificaţi linia „setTimeout("arataslide()",2500)”, (marcată cu albastru) înlocuind valoarea 2500 (ceea ce înseamnă 2,5 secunde) cu o altă valoare mai mare, mai mică nu cred că este cazul, în afară de situaţia în care doriţi să vă jucaţi cu nervii (inclusiv cei optici) ai privitorilor.

Cam asta e tot, cred... Dacă cumva s-a întâmplat să uit ceva daţi-mi de ştire prin cea mai la îndemână metodă, datul cu pietre-n geam, adică comentarii. ;)


Sursa FOTO

8 comentarii:

  1. Bună dimineaţa, Centurion.
    Sunt foarte utile aceste informaţii şi îţi mulţumesc mult că le împărtăşeşti cu noi.
    O duminică superbă îţi doresc, Centurion şi numai bucurii! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună, Ştefania :-)
      Nu pot decât să fiu bucuros dacă cuiva îi sunt de folos textele de pe acest blog.
      Mulţumesc, la fel şi ţie, o duminică cât mai plăcută şi o seară minunată. :-)

      Ștergere
  2. Neata, Centurion, din punctul meu de vedere ideal ar fi sa ne "aflam in treaba" zilnic pe blog. Sa postam aici orice gand, orice parere indiferent cat de neinteresanta poate parea pentru ceilalti. Nu de alta dar blogurile cu trafic imens, cu un public numeros in jurul lor, cu zeci si sute de comentarii, au adoptat tactica asta cu succes. Deci, din cate am observat eu, lumea asta doreste, sa citeasca aberatiile altora, aberatii prezentate sub forma unor articole serioase, atent muncite si pregatite. :))

    Si pentru ca, prezentand modalitatea de afisare a slideshow-ului, m-ai facut sa accesez diferite widgeturi din sidebarul tau, am ajuns si la imaginea de profil, am dat click si am descoperit un Centurion cu parul lung, strans intr-o coada. :)) Asta e noul tau look? :D

    Cat despre Italia, parca mai are o sansa de calificare, nu? Din cate am vazut eu mai toate echipele europene au dezamagit. E Mondialul sud-americanilor!

    O duminica placuta! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Neaţa, Nice (chiar dacă e o dimineaţă mai întârziată) :-))
      Zilnic? Am făcut-o şi p-asta, în septembrie anul trecut, prin urmare nu mai reprezintă o provocare :D Cât despre trafic, blogul ăsta nu s-a vrut niciodată vreunul dintr-acelea de "A-lister" ;-) Pe cât posibil, încerc să nu oblig vreodată cititorii să-mi citească aberaţiile, e şi asta o chestie de respect de sine şi, înainte de toate, pentru voi. Ca să fac o paralelă la un recent articol de-al tău, aş zice că nu cedez "presiunii sociale".... :))))
      În aceeaşi notă (de nealiniere la curentul majoritar) se înscrie şi "noul look" care este de vreo doi ani şi ceva, şi a mai fost aşa în două rânduri, din zece în zece ani, cu aproximaţie :D
      Sigur, Italia are şanse de calificare, nu asta mă îngrijorează, problema este că mă aşteptam la o altă atitudine, tocmai pentru că nu aştept de la ei spectacol, ci eficienţă. Se pare că da, este Mondialul sud-americanilor, însă mi-au plăcut şi africanii, ghanezii au jucat spectaculos cu Germania.
      Duminică (o jumate, cât a mai rămas din ea) minunată şi o seară faină. :-)

      Ștergere
  3. dacă mannschaft te-a dezamăgit, înseamnă dăar că ai avut aşteptări nerealiste. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nemţii m-au dezamăgit şi enervat deopotrivă, la primul meci, prin fandoseala aia ieftină care a dus la eliminarea unui portughez. O atitudine care nu baş cadrează cu spiritul prusac (de la italieni, spre exemplu, nu m-ar fi mirat). Înţeleg, "à la guerre comme à la guerre" dar nu cred că e nerealist să afirm că gemanii n-aveau nevoie de superioritate numerică pentru a se impune (poate nu cu 4-0, dar un 2-0, 3-1 reuşeau) în faţa unei echipe care stă într-un singur jucător, de care a rămas - cel puţin în ultima vreme - mai mult faima, faptele măreţe mai puţin... ;)

      Ștergere
    2. ca fan real madrid ce sunt, eu îţi spun că pepe merită eliminat de când intră în vestiar. şi da, mannschaft ar fi reuşit 4-0 cu portocalia lui miss ronaldo şi cu tot lotul portughez în teren. :)

      Ștergere
    3. Sigur, nu-i caut scuze lui Pepe, ieşirile nervoase (provocate ori ba) trebuie sancţionate, cum la fel ar trebui şi simulările. Cum spuneam, înţeleg conceptul de "la război ca la război", însă fotbalul (sportul, în genere) presupune şi noţiunea de fair-play... Dar, tre' să recunosc că de la o vreme primează considerentele financiare în faţa "cavalerismului" un concept deja "obsolete" ;)

      Ștergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.