luni, 8 decembrie 2014

Prostia, prostul şi iniţiativa

Prost cu initiativa
Prostia este inofensivă (un fapt bine ştiut, nici măcar nu doare), însă devine periculoasă, chiar devastatoare, în multe cazuri, imediat ce purtătorul are o iniţiativă oarecare. Pericolul nu se răsfrânge numai asupra acelora aflaţi în imediata ori îndepărtata vecinătate, ci chiar asupra posesorului însuşi. Azi, tare îmi vine să încerc o disecţie, mai curând, vivisecţie a subiectului. Motive sunt destule. Primul, pentru că e mult de scris, iar mie îmi place să scriu; al doilea fiindcă sunt cu „capsa pusă” (mi se întâmplă rar, e drept, dar mă ţine mult), iar al treilea şi probabil cel mai serios dintre toate, este faptul că o „discuţie” pe această temă oferă o perspectivă interesantă despre cum indivizi ori grupuri se pot face de miru’ lumii cât se poate de inedit şi eficient deopotrivă. Ar mai fi câteva, însă ar fi păcat să ocup spaţiul cu informaţii de mică relevanţă.

Să începem, aleator, fără intenţia alcătuirii unui clasament. Să luăm directivele europene, de pildă aceea care prevede inscrierea unui text absolut idiot şi inutil pe pachetele de ţigări. După o vreme s-a decis şi inserarea unor „poze”, mai mult sau mai puţin terifiante. Cui foloseşte?
Nu cred că sunt mulţi aceia care au renunţat la acest obicei (viciu, după unii), citind textul avertisment ori privind imaginea. La urma urmei, dacă eşti fumător, prea puţin îţi pasă de aspectul ori înscrisul pachetului de ţigări, vrei doar să-ţi aprinzi ţigara, atâta tot... Să admitem totuşi faptul că, respectiva iniţiativă nu are un grad ridicat de periculozitate. Probabil, numai prin mesajul care se vrea transmis – un fel de insultă la adresa consumatorului, de parcă acesta n-ar şti că fumatul dăunează, dar e alegerea lui – cum spuneam, de utilitate îndoielnică, dar mai ales prin modalitatea aleasă pentru a se insinua în (sub)conştientul omului. Nu era mai simplu şi desigur, infinit mai eficient să se scoată în afara legii acest produs – asta dacă „prostul” (în cazul nostru se consideră pluralul) pozează în omul care-şi iubeşte aproapele şi doreşte să-l îndrume spre dreapta cale. Cândva, am prins acele vremuri, era permis fumatul chiar şi în cofetării, însă era de bun simţ ca în situaţia în care vedeai un copil la masa vecină ori ceilalţi nu fumau, să nu aprinzi tu ţigara... sau să schimbi locaţia, căci erau şi pe atunci baruri şi cafenele.

Altă bizarerie, inventarea conceptului de „discriminare pozitivă”. Exemple ar fi o mulţime, aş numi doar un singur caz (de „peste şapte ţări şi mări”, laitmotivul basmelor copilăriei), Condoleezza Rice... La acelaşi capitol se încadrează sintagma la fel de abracadabrantă, „political correctness” (adjectival, „politically correct”). Nu mai vorbim despre: negru, mulatru, metis, de culoare, ţigan etc., nu se cade, nici măcar handicapat (nu văd unde-i aici sensul peiorativ), ci despre persoană cu dizabilităţi (eh, abia aici întrevăd o trimitere către inferior, da’ poate am eu o problemă cu semantica cuvintelor).

Nu-s tocmai fair nici bancurile cu blonde, asta chiar n-o pricep, sunt printre cele mai „suculente” glume. Oare tot nepotrivite politic sunt şi bancurile cu Sir şi John, despre cele cu Iţic şi Ştrul nici nu mai întreb. Prezumtiva egalitate, mai cu seamă aceea dintre sexe, este o altă găselniţă răsărită din iniţiativa prostului. Nu m-aş mira câtuşi de puţin să aflu că un domn educat ar putea fi deferit justiţiei pentru că a acordat întâietate unei doamne ori, mai grav (dintr-o inconştientă izbucnire de politeţe), s-a repezit să deschidă uşa unei doamne – sugerând astfel că n-ar considera-o capabilă de un act relativ simplu şi la îndemâna oricui, „curată” discriminare. Un misogin nenorocit.

Lista iniţiativelor generate de prostie în asociere cu iniţiativa prostului n-ar fi completă dacă n-am enumera grija ori dacă preferaţi, iniţiativa „prostului”, întru alimentaţia sănătoasă. Consumul exagerat de alcool, sare, zahăr, grăsimi şi mai ştiu eu ce, dăunează sănătăţii dumneavoastră. E, na! Ca să nu mai vorbim despre deja miticii doi litri de apă. Oare, omu’ zdravăn la cap nu-şi dă seama cât şi cum trebuie să mănânce ori să bea apă atunci când simte senzaţia de foame sau sete. Se pare că nu, cel puţin în accepţiunea prostului cu iniţiativă, care consideră că face un pustiu de bine omenirii, împărtăşindu-i parte din genialitatea sa. Aditivii („E”-urile) omniprezenţi „fără număr” în alimentele noastre or fi indicaţi... Era o vreme în care omul, „primitiv” (să zicem bunicii ori străbunicii noştri), mai puţin la curent cu toate descoperirile ştiinţifice, trăiau „bine-merci” fără a le păsa (căci habar n-aveau) de colesterol ori alte teme moderne din capitolul alimentaţie raţională. Nu se văitau la fiecare junghi, ba chiar mai munceau şi câmpul deşi tare i-ar mai fi atras tihna patului din odaia în care ajungeau doar după înserat. Digerau slănină cu brânză şi ceapă, fără să ştie ce-i aia tensiune arterială, beau apă de la fântână fără a şti nivelul pH-ului ori nitriţilor şi consumau alcoolul făcut acasă, după reţetele specifice locului. Ba chiar, prin unele zone, ziua începea şi se încheia cu păhărelul de ţuică ori pălincă (antibiotic, antipiretic, anti... de toate, inclusiv antidepresiv natural).

Acu’ să ne ocupăm de daunele provocate însuşi prostului deţinător de iniţiativă. Subiectul e vast şi greu de cuprins în plenitudinea sa într-un simplu text pe blog. Să luăm însă exemplu cel mai la îndemână, anume scrisul pe blog.

Nu mă leg de conţinut, la urma urmei, fiecare scrie ce vrea, ca în artă, artistului i se permite orice, mesajul transmis de acesta nu trebuie neapărat înţeles de oricine. În definitiv, sunt mulţi artişti, pictori, să zicem, care n-au făcut altceva (din punctul meu de vedere) decât să mâzgălească o bucată de carton ori pânză, însă sunt incluşi în panteonul universal. La fel unii scriitori recunoscuţi de literatura universală, texte abjecte ori cel puţin plictisitoare, terne sau puerile, dacă ar fi după mine, dar scrise corect gramatical. De asemenea, muzicieni a căror înlănţuire note îmi fac urechile să ţiuie (de neplăcere), însă dacă au fost recunoscuţi ca atare de către cei cu oarece cădere de a judeca muzica, înseamnă că tot au habar de regulile armoniei şi le respectă, iar faptul că-s eu afon, nu-i vina lor.

Aşadar, nu comentez tema abordată şi nici modul în care unul sau altul îşi exprimă ideile, respect părerile tuturor, chiar dacă sunt contrare convingerilor personale. Mă nemulţumeşte, ba nu, mă enervează, mă exasperează pornirea unora de a batjocori, de a mătrăşi limba română. Interesant este că mai toţi aceştia sunt patrioţi declaraţi (concluzie care rezultă din textele aruncate cu diverse ocazii), culoarea sângelui lor fiind de bunăseamă şi negreşit tricoloră. Poate că de aici li se trage, prea şi-au însuşit vorba românească cu privire la „merge ş-aşa” ori „las’ că merge”.

Mă cutremur la gândul că asemenea reprezentanţi ai speciei – care scriu: noştrii, voştrii, întrun, întro, î-ţi, î-mi (am văzut chiar şi formele de â-ţi / â-mi), î-l, î-i, ve-i, bineânţeles, lam, mam, miau (aici nefiind vorba de onomatopeea mâţei), iar exemplele de gen tind spre infinit dacă adăugăm dezacordurile crunte, aş zice criminale – îmi sunt egali, că avem aceleaşi drepturi: de expresie, de vot etc., ba chiar de combinare a genelor, recte reproducere sau înmulţire... Pentru anumite acte ori acţiuni ar fi necesare nişte „autorizaţii”, ceva în genul permisului de conducere. Cum nu te poţi urca în orice condiţii la volan şi porni teleleu pe străzi, tot aşa nu oricui i se lasă pixul (tastatura) la îndemână ca să terfelească după bunul plac limba maternă. Măcar o amendă ori, de ce nu, retrimiterea la şcoală, nu înainte de a i se explica (desena, pentru a elimina eventuale confuzii) că cerneala nu-i de băut (aşa cum a utilizat-o în precedanta escală în sălile de clasă), ci pentru luat notiţe.

Pe de altă parte n-o să pricep în ruptu' capului de ce unii ţin cu tot dinadinsul să-şi semnalizeze cu sirenă şi girofar prostia. La fel cum, nu pot înţelege lipsa celui mai elementar respect, acela de sine, fiindcă dacă te exprimi în halu’ ăsta respectul faţă de ceilalţi nici că mai contează, cade în derizoriu, da’ mă asteptam ca orice fiinţă presupusă având ADN uman să se îngrijească măcar de propria-i imagine, se cheamă respect de sine. Restul este deja mult prea evoluat pentru puterea de înţelegere pe care unii „semeni” (tind să cred, căutata verigă lipsă din şirul evoluţionist) o au înmagazinată între oasele cutiei craniene.

Mă-ntreba cândva, cineva drag, „auzi bă, da’ de ce te crezi tu mai cu moţ” (expresia originală era alta, vă las însă plăcerea s-o ghiciţi inserând ce vă pică mai bine). Ete, d-aia! Pen’ că atâta vreme cât mai există specimene care scriu în halu’ ăsta, mi se pare normal să mă consider deasupra pe scara evoluţiei. Oricum nu agreez formula: „égalité, fraternité, solidarité”.

Iar dacă tot am atins subiectul, mă gândesc să introduc o nouă rubrică, un fel de poliţie a blogurilor, care să amendeze prostia cu iniţiativă, măcar acolo unde se poate. Mda, poate caut viciul, fiindcă mă reîntorc periodic pe bloguri unde autorii extermină cu nonşalanţă limba română; asemeni fumătorului care aprinde ţigara ştiind că nu-i face tocmai bine. Dar poate caut argumente în sprijinul teoriei după care prostia este infinită, limitele Universului fiind încă incerte.

Ca să nu se nască zvonul c-aş fi cititor în stele, iată o mostră. Ba chiar semidoctul sfertodoctul agramat are cel puţin trei adulatori, după cum se vede în dreptul butonului „Like”. Vorba unuia: „un prost găseşte totdeauna unul mai prost care să-l admire”. Deja, dintr-un singur foc s-au strâns patru cu „iniţiativă”. Ăsta-i linkul: https://bazarnews.wordpress.com/2014/11/29/cine-sunt/, dezactivat – îl puteţi copia manual, dacă doriţi să verificaţi sursa – eu nu pun legături la orice mizerie pe foaia asta, chiar dacă hârtia, zice-se, suportă orice fără să roşească.

Agramat


În afara subiectului de azi, acesta este rezultatul „votului”. Mă declar mulţumit, trei voturi pentru drăcisme. Perfect, textul de azi va mulţumi majoritatea.

Preferinte lectura



Sursa: Memoriile unui drac
Sursa FOTO

66 de comentarii:

  1. Hm! Poliţie a blogurilor? Trebuie să mă sperii de acum încolo când mai poposeşti pe la mine? :) Cu siguranţă mai îmi scapă şi mie câte o "eroare" acolo, două, trei, chiar mai multe... sunt doar un inginer rătăcit printre cuvinte!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)))) E, nici chiar aşa! Sunt greşeli şi greşeli, erori din grabă - lipseşte o literă, mai sunt litere inversate, de pildă - însă eu mă refeream la agramatismele prostului care are iniţiativa de a se apuca de scris, cu toate că nici limba vorbită (dacă arunci o privire fugară asupra topicii frazei) n-o stăpâneşte prea bine.

      Nu sunt nici eu un literat, dar asta nu-i un motiv să nu cunosc limba ţării în care m-am născut, nici să mă ascund sub scutul unei profesii, fie aceasta de inginer, sofer de taxi, profesor de sport ori de geografie, agricultor, strungar, cofetar etc. Spuneam (undeva în text) că faptul de a te exprima corect (verbal sau în scris) denotă, până la urmă, gradul respectului de sine. Aşadar, cum aş putea pretinde respect din moment ce nici eu însumi nu mi-l acord.

      Iar tu se pare că eşti un bun inginer în proiectarea algoritmilor de "îmbinarea cuvintelor" în versuri care trădează o sensibilitate deloc tehnică, dovedind că pentru unii chiar şi informatica devine poezie (sau derivă din ea). :D

      Ștergere
  2. "Dar poate caut argumente în sprijinul teoriei după care prostia este infinită, limitele Universul fiind încă incerte." (UniversulUI)
    Macar un link nofollow trebuia sa pui catre mostra ta, altfel urecheala n-are substanta. Daca inscriminatul ar citi cele scrise de tine, ar exista sansa ca acesta sa invete ceva, sa se simta prost - la propriu si la figurat. Daca cel vizat nu afla ce gandesti despre el, articolul tau, atitudinea ta - nu au nici o urmare, iar cel vizat va ramane la fel - zen in ignoranta lui. Da-i o sansa sa se imbunatateasca (un trackback nofollow).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc, Cudi! Am corectat. Cine ştie, o fi vreun semn divin care vrea să-mi dea de înţeles că uneori sunt prea al dracu'. Da' tot nu mă cuminţesc. O să fiu totuşi mai atent atunci când rearanjez cuvintele, întru cizelarea unui text deja "perfect". :-)))

      N-am avut intenţia să-l "urechez" şi nici să-i dau meditaţii individului. Mi-am făcut publică o părere, am dat diverse exemple a ceea ce eu consider "prostie cu iniţiativă". Cât despre link "no / do follow" totuna, consider că mi-aş jigni, poate chiar agresa cititorii, trimiţându-i pe coclaurile (dacă vrei, în subteranele) internetului. Dar dacă cineva vrea cu tot dinadinsul, eu nu pot să-i blochez iniţiativa, fiindcă dacă nu pun deloc, ies vorbe că falsific realitatea. ;-) Prea puţin îmi pasă dacă respectivul ia notă de părerea (atitudinea) mea, iar pe de altă parte sunt convins că va rămâne la fel de "zen". Spun asta pentru că uneori mai las comentarii (poate puţin acide, dar pertinente - desigur şterse ulterior de administratorul blogului) în care încerc să corijez anumite "devieri", lăsând link la DEX, sau alte site-uri cu oarece credibilitate în materie de limbă română, ca să nu fiu suspectat de rea intenţie ori aroganţă nejustificată. Degeaba, cei vizaţi rămân indiferenţi. Şanse dă viaţa (eu nu deţin puterea asta), unii le ratează, fie şi prin faptul că au desconsiderat utilitatea şcolii.

      Ștergere
    2. Atunci schimba sintagma "politie a blogurilor" cu "pluton de executie a blogurilor". :p

      Ștergere
    3. Ai dreptate, mult prea democratic termenul de "poliţie", mult mai nimerit ar fi "miliţie" cu trimitere la formaţiunile paramilitare (nu aia de la noi, din '49 până-n '89) sau pentru un plus de expresivitate ar merge şi Grammatik Sturmabteilung / Schutzstaffel. :D
      Poate mai fac un sondaj de opinie, să nu par atât de autocrat. :)

      Ștergere
    4. :) Mai degrabă " legea marţială" :)

      Ștergere
    5. @ Radu Tuglea
      Unităţile SA şi SS aplicau, într-un anume fel, numita "lege". ;-)))

      Ștergere
    6. @ Radu Thor
      Legea marţiană mă trimite cu gândul la zeul Mars (invocat deseori de noi, centurionii), o să am în vedere reactivarea Gărzii Pretoriene :D

      Ștergere
  3. Sunt confuza. Radu Thor si Radu Tuglea sunt unul si acelasi. Titanul curateniei, stapanul aspiratoarelor. Sau pastorul lor. De ce aceeasi persoana comenteaza la aceeasi postare cu doua nickuri, simte nevoia sa te zdrobeasca cu o opinie de mase? :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hehehe! Declinul Romei antice n-a fost cauzat de presiunea maselor, nici măcar un castru roman nu-i chiar atât de uşor de cucerit. Expresia vox populi, vox Dei a fost inventată tocmai pentru a conferi iluzia "puterii" maselor, cu adevărat utilă fiind cealaltă invenţie romană, pâine şi circ... Azi, "masele" s-au bucurat de sângele gladiatorilor. :))

      Ștergere
  4. M-a induiosat about-ul domnului Bazarnews. Atat de tare incat, daca as fi fost in locul tau, i-as fi atasat si poze (blog, facebook, adresa de email, adresa din buletin etc).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-aş fi zic că eşti atât de impresionabil. Totuşi, de piatră să-ţi fie inima şi tot simţi cum emoţia îţi gâdilă glandele lacrimale. Mie mi-a incitat curiozitatea. Lăsând deoparte pozele, "musiu" Bazaru' cu noutăţi "scrie" pe vreo "paişpe-cinşpe" bloguri sub vreo trei-patru pseudonime. Am pus ghilimele fiindcă n-am găsit alt verb potrivit, de fapt erau două: copiază şi "ucide" limba. Primul caz e lesne de observat la o simplă căutare google, iar a doua situaţie iese în evidenţă atunci când riscă să-şi pună gândurile pe foaia de hârtie virtuală. Apropo de copiat, tu ai reuşi să scrii un text bazat pe reproducerea (aproape ad litteram) unui comentariu de pe alt blog, pun pariu că nici nu ţi-a trecut prin cap, da' omu' cât trăieşte învaţă. :D

      Ștergere
  5. Discriminarea pozitiva nu mi se mai pare bizara de cand am intalnit-o. Este un fel de favorizare a celor care apartin unor grupuri discriminate. Se intampla mai ales in strainatate. Ca in parodia dupa nu mai stiu care film, in care doi negrii se certau ca el este singurul negru din film. Sper ca are logica ce incerc sa explic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Are logică, însă dacă privim altfel lucrurile aş putea afirma (la fel de logic) că încercarea, practic forţarea unei aşa-zise echilibrări a balanţei naşte însăşi dicriminarea. Creăm, conştient ori nu, grupuri, facem clasamente... Cam la fel şi termenul de minoritate, automat (inconştient chiar) insinuează un fel inferioritate. Cel puţin aşa îmi sună mie în ureche.

      Ștergere
  6. Există un anumit blog, pe care frumușica, blonda și deloc proasta-i deținătoare a scris la rubrica de follow-at următoarele: ”Fi cu ochii pe mine!”. Până acum sunt 429 de Fi-itori cu ochii pe ea. Și pe unii îi știu, intelectuali demonstrați cu texte scrise :) .
    În rest, pe temele celelalte, e mult de scris, iar eu sunt pe la birou. Dar aș fi mai nuanțat. N-aș înfiera absolutist niciun fenomen impus la scară globală, dintr-o interpretare post-modernistă a lui ”Nu iese foc fără fum” - deci trebuie să existe o cauză pentru un anumit efect, iar cauza aia o avea măcar un sâmbure de adevăr.
    Mă rog, s-a dovedit că blondele nu-s deloc mai proaste decât brunetele (și nici decât bărbații). La faza cu țigările, sarea și grăsimile, da, ai zis și tu, se mizează pe intrarea în subconștientul consumatorului. Și știm că repetiția, propaganda dau întotdeauna rezultate, deși n-o simțim direct (că de-aia îi zice ”inconștient”). În plus, sunt vizați copiii, care sunt în formare, iar dezvățarea de obiceiuri nocive (sau prevenirea lor) trebuie să fie parte din cotidian. Poate om mai vorbi pe tema asta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. am scris neglijent, sorry, dar chiar sunt grăbit.

      Ștergere
    2. Deja intrăm în "gramatica superioară" dacă vorbim despre conjugările verbelor, în special a fi. :)) Eu ziceam de chestiile oarecum banale (î / â)... Nu mai bine, scria omu' ăsta cu "î", aşa cum am învăţat la şcoală. Între noi fie vorba, nu agreez din cale-afară noile norme "academice" (sunt, nicio/niciun odată etc.), dar le respect.

      Cât despre fum, recent citeam pe un blog (pe care cred că-l lecturăm amândoi) despre fumul fără foc, rezultat dintr-o reacţie chimică, fără flacără. ;-)

      Ehh, copiii ăia care fumează prima ţigară (şi-a două, a treia) nici nu văd pachetu', fiindcă o primesc "cadou" de la amicul mai "dezgheţat". Da, o minciună repetată de un milion de ori devine adevăr incontestabil (Lenin sau Goebbels?). Pe de altă parte "cu cât o minciună e mai sfruntată, cu atât prinde mai repede." (p-asta numa' un ministru al propagandei o putea emite) :D

      Ștergere
    3. Pentru ce scuze? Dimpotrivă, trebuie să-ţi mulţumesc, fiindcă deşi "pe fugă", tot ai găsit câteva minute pentru a-mi vizita modestul castru roman. :-))

      Ștergere
  7. Ai uitat buna vorbă românească "Prostu' pînă nu-i fudul parcă nu e prost destul"? :-)

    O să dai şi tu faliment ca Antonela. :-P
    Partea bună e că o să ai carne-n frigider tot anu'. :-D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ha ha ha! Vezi, în orice rău este şi un bine! :-))) Dacă vorbim despre carne, prefer cotletul ;-)

      Las' că nu mor caii când vor câinii, o altă vorbă spune că: "Proştii cred că pentru a cuceri Capitoliul trebuie să ataci mai întâi gâstele"; nici pomeneală, tre' să treci de centurionii care-l păzesc. :twister:

      Ştii, uneori tăcerea vorbeşte, asta ca să facem legătura cu "falimentul" Antonelei. ;-)

      Ștergere
    2. Vorbind de gîşte, foie gras-ul ăla e un rahat şi mai multe nu (am gustat). Cred că idioţii ăia de bogătani n-au mîncat în viaţa lor slană cu usturoi şi c-un ţoi de pălincă! :D

      Şi apropo, muţunachele ăla era twisted, nu twister - asta dacă nu cumva voiai să zici altceva. :)

      Şi apropo la apropo: în lista de coduri nu apar şi cele folosite pe WP, aşa că cei obişnuiţi de acolo vor avea surprize. Dar nu e greu de modificat, trebuie doar găsite poziţiile potrivite în listă. ;-) Azi am fost pu-tu-ros. :-D

      Ștergere
    3. N-am avut prileju' să gust "foie gras"-ul ăla, atât de lăudat. Mie îmi pare rău de sărmanele gâste, câte tre' ele să îndure pentru a satisface o fantezie franţuzească. Gândindu-mă la asta, nici nu mă tentează menţionata delicatesă. Cât despre slana cu usturoi, asezonată cu pălincă (da' îi bună şi ţuica, la o adică), asta da, mai ales pe o vreme ca asta de acu'.

      Da, "twisted", mereu încurc literele =)).

      Încă nu-i activ (aici) codul pentru muţunache (yahoo), nu m-am complicat cu altele, asta şi fiindcă mi-a fost de mare ajutor îndrumarea ta din mail. Merci!

      Ștergere
  8. Flori de gheaţă la fereşti -
    salutări de la Ploieşti!
    :))

    Am o ţuică acră de nu crezi, da' calu' de dar... Oricum nu trece pneumonia cu asta, da' măcar ajută moral la Marea Trecere. ;) Omul e carnivor oricum, indiferent ce fiţe ar face unii,
    dar una e să ucizi strictul necesar de foame şi alta să "cultivi" prada pentru a satisface mofturi de javre. Cred că şi gîştele ar fi de acord cu asta, adică e la... mintea cocoşului. :D

    De restul nu-ţi bate capu', promit să nu mor pînă nu bag şi codurile de WP în listă. ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pfoia cât lirism, cu Reşiţa nu prea găsesc rime, e drept că şi eu îs cam paralel cu simţul poetic.
      Mda, calu' de dar... numa' să te fereşti de darurile venite de la greci ;)
      Just, omu' e carnivor încă din preistorie, asta ca să nu intrăm în discuţii amănunţite despre dentiţie şi întreg aparatul digestiv, evident mai adaptate acestui tip de hrană. Mai are rost să pomenesc de savoarea unui grătar? O:-)

      Fii serios, fă tu numa' codurile şi apoi mai găseşti câte ceva de bibilit, că doar te ştiu meticulos. Mă bucur că ţi-a revenit cheful de programare. Scriptul ăsta e de relaxare după wrapper-ul de care-mi ziceai. Spor să ai!

      Ștergere
  9. Ţi-am trimis codul revizuit încă de aseară, nu l-ai primit?!

    Cît despre greci... nu mai e cum era odinioară. Troianii vin acu' de la americani (iar troienele de la ruşi). Grecii sînt cam în deep shit ca şi restul Europei. ;)

    Reşiţa rimează cu chelneriţa, da' pe-asta o ştiai. :) Ar mai fi: prişniţa, muşiţa, lişiţa... şi mi-e lene să mai scormonesc printre creieri putrezi îmbibaţi în alcool prost. :))

    La wrapper n-am mai scris o literă. Pauză! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Primit, descărcat, salvat, cândva o să-l pun pe google drive... Cândva, fiindcă acu' după atâta "muncă" se cere o perioadă de refacere. #:-S

      Corect, uite cum se schimbă istoria, nici caii troieni nu mai sunt ce-au fost odată, nici troienele, cel puţin nu pe la mine, poate la Ploieşti a nins mai mult. Aici e doar frig, mda, tot din Est bate vântu' ăsta rece.

      Ai luat pauză? Şi mai zici că io sunt puturos. :-" :P

      Ștergere
    2. Am zis că eşti şi îmi menţin părerea. Totuşi, pe mine nu mă vei detrona niciodată! >:)

      Ștergere
    3. Grijă mare, nu te culca pe laurii triumfului că nu se ştie. I'm working on that. Au mai fost câţiva care ziceau că vor clădi imperii care să dăinuie o mie de ani, de fiecare dată au apărut câte unii care le-au spulberat visul de supremaţie. <):)

      Ștergere
  10. La lene nu mă detronează nimeni, parol! :)) Crezi c-am mai deschis măcar script-ul de wrapper de atunci? Nah! Cu greu m-am forţat să fac un script de două'j de linii ca să scap de imbecilitatea celor de la TrendMicro care pun un messagebox la fiecare virus găsit, iar pe computerul de-l scanez acum am sute. Numai că trebuia să fac asta de dinainte de a merge la culcare, ar fi fost gata scanarea acum.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce spuneam, uite, tocmai te-am surclasat! \:D/ Presupunând că aş fi avut habar cum se face scriptul de care faci vorbire, să mor (ori vorba ta, să fiu albastru) dacă mă oboseam, nu era mai comod şi desigur mai în ton cu menţionata calitate ori virtute, recte lenea, să schimb AV-ul. ;)) Da' bine că ştiu, chiar zilele trecute am intrat pe site-ul TrendMicro unde mă îmbiau cu HouseCall Free Online Virus Scan, versiunea 8.0. Aşadar, pas.

      Ștergere
    2. Nope, nu ăla. Am folosit Sysclean, o versiune special creată pentru eliminarea blestematului de PE_SALITY cu versiunile sale. Dar toate versiunile recente de Sysclean au acel imbecil messagebox care blochează scanarea pînă ce fraieru' care îşi iroseşte ziua în faţa ecranului apasă butonul OK (poate de sute sau mii de ori la rînd).

      Uite şi script-ul respectiv (futu-le morţii-n gît ăstora de la guglă fiindcă nu permit tag-urile 'code' în comentarii! [angry] ):

      =============================
      ; Get rid of the messagebox "Virus Found"... blah-blah in Sysclean
      ; © Drugwash, 2015

      #Persistent
      #SingleInstance, Force
      ListLines, Off
      SetTitleMatchMode, 2
      SetTitleMatchMode, Slow
      SetControlDelay, -1
      SetWinDelay, -1
      SetBatchLines, -1
      StringCaseSense, Off
      DetectHiddenWindows, On

      mName := "Trend Micro System Cleaner"
      wName := "Damage Cleanup Engine (DCE)"
      SetTimer, chk, 1000
      return

      chk:
      if !WinExist(mName)
      {
      msgbox, Can't find window`n%mName%
      ExitApp
      }
      if !WinExist(wName)
      return
      WinActivate, %wName%
      WinWaitActive, %wName%
      SendInput, {Enter}
      return
      ===========================

      Ștergere
    3. Deh, guglă, ce să le ceri? X( Da' ştii că nici ăia de la WP nu-s uşă de biserică. Cred că s-ar putea rezolva (de unu' mai priceput decât mine) şi chestiunea tagurilor; dacă se poate cu muţunache şi clipuri youtube, de ce n-ar merge şi altele... Da' ai dreptate, sunt enervante aceste limitări (deşi puţini ar folosi "code").

      Important e că ai pus scriptul (fie acesta în mod text), oricine e interesat îl poate folosi fără griji, ştiind că deja a fost testat de autor.
      Mulţumesc pentru aportul de plus-valoare adus unui text care mai mult "bate apa-n piuă", din lipsă de altceva mai interesant de comunicat.

      Ștergere
    4. Am uitat să spun că script-ul e în AutoHotkey. Cine-l are instalat, îl poate rula ca atare, altfel trebuie compilat (AHK conţine propriul compilator Ahk2Exe).

      Dar cîţi ştiu de Sysclean, de dependinţele lui (lpt$vpn.XXX, ssaptn.XXX) şi cîţi reuşesc să-l găsească pe site-ul primar TrendMicro (cel din US), avînd în vedere că cel destinat României NU conţine link-uri spre Sysclean...?

      Dar cîţi ştiu să deosebească pe ce site se află şi cum să facă să "sară" peste redirecţionarea automată făcută de servere în funcţie de setările regionale ale sistemului/browserului/etc...?

      Ajungem la lucruri complicate, de la un lucru aparent simplu, făcut însă cu curu' nu cu capu'.

      Hehe, cred că plusvaloarea constă numai în "urările" trimise idioţilor care fie n-au habar ce fac, fie o fac aşa din rea-voinţă. :))

      Ștergere
    5. Sysclean se găseşte la http://esupport.trendmicro.com/en-us/home/pages/technical-support/1037133.aspx. E "foaia" unde explică ăia cum se instalează şi foloseşte creaţia lor; la punctul 3 este linkul de descărcare.

      Au habar despre ce fac, cu certitudine există intenţie şi nu neapărat răuvoitoare, ci mai curând doritoare de a impune un punct de vedere, al lor, pe care "ei" îl consideră benefic maselor (şi în primul rând lor).

      Ștergere
    6. Acolo spune că programul îşi descarcă singur fişierele necesare. Mira-m-aş. Ai încercat?
      A doua chestie: nu spune nicăieri că există o versiune specializată în curăţarea virusului PE_SALITY de care m-am lovit prea des în ultima vreme. Cum ar putea găsi un disperat informaţia asta...?
      A treia chestie: de ce Sysclean nu e disponibil pe toate site-urile afiliate ale TrendMicro (adică regionale)? Dacă ai setări regionale RO şi browserul te trimite direct pe TrendMicro.ro, nici o şansă să găseşti vreo menţiune despre Sysclean. O "mică scăpare"? Ulea Spătaru' să creadă asta!

      Ștergere
    7. N-am încercat, că nu prea sunt mare fan al programelor AV, iar ăsta chiar mi se pare incomod de folosit; restart în safe, chestii-socoteli... n-am timp să le fac damblaua. Teoretic un AV tre' să-şi facă treaba fără ca eu uitilizatorul "habarnist" să mă implic cu ceva.

      Cât despre redirecţionare, frustrant, dar e dreptul (libertatea) producătorului să-şi pună marfa pe care tarabă preferă, inclusiv să aleagă (refuze) clienţii. Ştiu, sună restrictiv pentru cei care nu-s în "schemă" dar c'est la vie. ;)

      Ștergere
    8. Vasăzică discriminarea nu e o problemă pentru tine? Să te văd la piaţă cînd ţi-o zice vînzătoru' că nu-ţi dă cartofi fiindcă eşti din cartieru' cutare... Halt dein klappe! C'est la vie, remember...?

      Sysclean nu cere restart in safe mode, de unde ai scos-o?! Doar versiunea specială pentru PE_SALITY are nevoie de reboot ca să completeze eliminarea virusului.

      Problema cea mai mare constă în modul de funcţionare al sistemului de operare, iar dacă fişiere infectate se află activate deja, un reboot e obligatoriu.

      Din păcate, blestematul ăsta de virus nu se lasă cu una-cu două, se pare că distruge fizic HDD-urile. În clipa de faţă încerc să recuperez un HDD atacat de virusul ăsta şi deja are 1089 de sectoare marcate ca defecte de către virus. Crezi că ar fi exagerat dacă i-aş împuşca în cap direct, fără judecată, pe nemernicii care au produs şi lansat asemenea virus...?

      Ștergere
    9. Este o problemă, însă una din acelea pentru care n-am la îndemână soluţia. Pe cale de consecinţă: ce se poate face (rezolva, obţine etc.), se face, ce nu, se uită. ;)

      Aşa explicau ăia modul de instalare şi folosire Sysclean pe pagina cu link-ul. N-am instalat ca să văd ce şi cum. De lene, evident :)

      Pare tare păcătos respectivul virus, credeam că s-a renunţat de ceva vreme la programe "maliţioase" care nu fac altceva decât să distrugă şi s-a trecut la ceva mult mai subtil.

      Înţeleg că sectoarele au fost marcate ca BAD SECTOR dar nu sunt şi fizic aşa. POate, zic şi io, aici ţi-ar fi de ajutor ASM (pe care mă ademeneai să-l aprofundez). Presupun că se poate înlătura "marcajul" fals pus de "drăcuşor". Şi da, ar merita, dar mai întâi să facă ceva util, adică "antidotul", vorba aia, măcar să acopere costul cartuşului :))

      Ștergere
    10. Între timp necazul s-a adîncit, se pare că sectoarele chiar erau defecte - probabil a fost mişcat sau lovit în timpul funcţionării - iar mai nou am corupt şi firmware-ul hardului dintr-o prostie maximă, aşa că recuperarea de-acum ţine doar de miracol, nu de mine. :(

      Ștergere
    11. Mda, se pare că nu-i vorba numai despre "bad sector" ci şi de "bad luck" - da' cu ăsta deja te-ai obişnuit. :( Cât despre miracole, ultimele s-au petrecut acum mai bine de două mii de ani - cel puţin aşa pretinde o anume cărţulie. Nu m-aş baza însă pe asta.

      Ștergere
    12. Orice miracol e de fapt rezultatul complet natural şi previzibil al unor factori încă (parţial sau total) necunoscuţi şi/sau nedefiniţi.

      Asta mi-a trăznit acu' pe loc da' e posibil să se fi gîndit vreun alt deştept înaintea mea la definiţia asta. Dacă nu, s-o găsi vreun american să pună repede patent pe ea. :D

      Cît despre hardu' ăla, a rămas în stare de aşteptare pe termen nedefinit. Şi apropo, dacă ai vreodată nevoie de ajutor într-o problemă similară, nu te duce pe forumul HDD Guru - acolo găseşti numai "şmecheri" cu coaiele cît pepenii care n-or să-ţi spună nici ora exactă, ci numai cît eşti tu (cel ce întreabă) de fraier şi cît sînt ei de minunaţi. :|

      Ștergere
    13. Corect! NU există minuni, există doar fenomene inexplicabile cu actualele cunoştinţe. În contextul de mai sus, orice teorie păstrează valoare de adevăr atâta vreme cât nu se poate dovedi ca fiind eronată. Chestia asta e folosită drept argument atât de fanaticii religioşi cât de cei cu capu' pe umeri. Io cred că s-o găsi vreun (h)americam să patenteze toate "filozofelile" noastre din ăst spaţiu virtual. :))

      Nu mă miră prea tare ce îmi spui despre forumul Hdd Guru, şi pe altele am observat o oarecare predilecţie din partea geniilor atotştiutoare de a lua peste picior omu' neştiutor, însă însetat de cunoaştere. Tind să cred că în multe situaţii, chiar dacă respectivul "guru" ar voi să te ajute, n-ar şti, însă e sub demnitatea lui de a recunoaşte că-i prost, îi rămâne varianta cea mai comodă / onorabilă, aceea de a striga primu' (pe schema arhicunoscută: hoţu strigă: prindeţi hoţu'). Eh? Teoria asta chiar e de patentat! (*)

      Ștergere
    14. Eh, acolo e mai cu substrat. Majoritatea cred că activează la firme de recuperare date şi se mai ajută între ei, dar dacă vine vreun "profan" care vrea să facă de capu' lui, îl descurajează fără scrupule ca să-l facă să apeleze la serviciile lor specializate. N-ar da "din casă" fiindcă şi-ar pierde pîinea. Aşa, îşi pierd doar demnitatea de fiinţe umane, dar cui îi pasă de asta, că tot nu pune pîine pe masă?!

      Minunile sînt - pînă la urmă - doar un punct de vedere.

      Ștergere
    15. E şi asta o explicaţie care stă în picioare. Pân' la urmă, "interesul poartă fesul", iar celelalte calităţi specific umane, cândva considerate chiar virtuţi sunt de mult căzute în derizoriu. Tot mai lup devine omu'... Leider. :(

      Ștergere
    16. Homo homini lupus... :(

      Ștergere
    17. Dacă mă gândesc bine, lupul nostru nu mai corespunde timpurilor, mult mai potrivit ar fi T-800 ori TX-1000. Personal aş prefera TX-ul, fie şi numai pentru Kristanna Loken. X_X

      Ștergere
    18. Stai numa' să afle cine-ştim-noi un' ţi-e gîndu' mătăluţă, să vezi atunci terminătură...! :-" :P :))

      Ștergere
    19. Egzistă o explicaţie! :-SS Ba chiar mai multe: hackerii, agenturilii, ceasu' rău, M$, guglă, forţele oculte, duşmanii de clasă etc. Hai că-i blondă, ştim noi cine, poate ţine... X_X Dacă nu, o bag p-aia cu: "nu recunosc decât în faţa M.A.N." [-O< şi invoc divinitatea. =))

      Ștergere
    20. De data asta te iert. ;)

      Ștergere
    21. Merci! Da' chiar nu ştiu cum de-a apărut comentariul despre teutona Kristanna. ^#(^ Odioasă încercare de a pune sub semnul întrebării fidelitatea pentru o altă blondă. B-)

      Ștergere
    22. Da, dom'le, spionaju' ăsta, cum caută ei să discrediteze persoanele de bună-credinţă... :-" :))

      Ștergere
    23. Săr' mâna! Ete, în sfârşit, cineva care mă înţelege. :-bd
      Unde mai pui că prefer şaten închis. =)) Oops, agenturilii X_X

      Ștergere
    24. Auzi, Tibi mi-a spus demult un proverb care nu ştiu de unde provine da' multă dreptate are:
      Dacă la culcare te mănîncă-n cur, cînd te trezeşti îţi pute deştu'! B-)

      Ștergere
    25. Aşadar, atenţie la neatenţie. =))

      Ștergere
    26. Mhm... :D (sper să nu-ţi dea tevereu' cu copiraitu' peste deşte :P )

      Ștergere
    27. Mach dir keine Sorgen, e prea veche emisiunea, cred că nici nu exista OSIM-ul pe vremea aia. ;))

      Ștergere
    28. Vielleicht. ;)

      Ștergere
    29. Sicher! Şi chiar altfel de-ar fi, să zică danke schön pentru că-i citez într-un spaţiu atât de umblat, amintind lumii de ceva de mult uitat. :D

      Ștergere
    30. Ja, ja, ja... :-@

      :))

      Ștergere
    31. Ce le mai întorc! Mai ceva ca la Ploieşti. :)) La o adică, aş putea pleda chiar şi pentru "nebunie temporară", vorbea gura fără mine... ^#(^ Avocat trebuia să mă fac. B-)

      Ștergere
    32. Eşti mai ploieştean decît dracu' şi frac'su deopotrivă! :))
      Nebunia nu ştiu dac-o fi chiar temporară, dar să nu ne împiedicăm de amănunte. :P :))

      Ștergere
    33. Aşa-i? :P Ai zice că-s de-al casei, cu toate că n-am văzut Ploieştiul decât din tren. :-O
      Cât despre insignifiantul amănunt, la cât am umblat io cu capu'-n nori nici n-ar fi de mirare dacă s-a cvasi permanentizat... 8-} Prin urmare, sunt absolvit de orice vină / pagubă (reală ori doar presupusă). =))

      Ștergere
    34. Te-ai scos, 'tu-i basca mîne-sa de şmecherie! :))

      Ștergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.