duminică, 24 mai 2015

Luna şi vacile non Milka

Luna
Recunosc, titlul e parcă decupat din tabloide, măcar ăsta să fie senzaţional, evitând elegant exprimări fade de tipul: însemnări, relatări sau amintiri de pe front, din copilărie ori din dubla viaţă (30 cu 26 de zile) a centurionului. Să dăm dară o ţâră de culoare textului, deoarece conţinutul în sine e la fel de anost (dacă nu un pic mai mult) decât acela al precentelor zece, hai doişpe texte. Ştiu Dragoş, ştiu, te zgârie pe retină ~X( (şi pe timpan dacă citeşti cu voce tare), da’ ştii doar că nu pot scrie ori rosti numeralu’ ăla de-ncepe cu douăspre... ptiu, drace. ;))

Prin urmare (grecii fac comerţ pe mare), pen’ că vorbirăm cândva despre căţeluşa Luna, ea este personajul – aproape de desen animat, dacă m-aş lua după năzbâtiile de care este capabilă şi pe care le face, voind parcă a-mi testa rezistenţa la stres. În rest, numai de bine, ea e bună, dracu-i rău (că n-o ia), însă tot mi-e drag de ea.

Luna
Are o privire irezistibilă, ba chiar şi o mimică (poate cam mult spus, căci faţa-i este acoperită de blană) care te face să-i treci cu vederea toate păcatele. Poza este edificatoare, ce altceva s-ar mai putea spune... Adorabilă! Copiindu-i pe cei de la Taxi aş zice: „mângâibila, alintabilă, giugiulibilă, rasfăţabilă, iubibilă”... Să scoatem totuşi giugiulibilă şi iubibilă, că deja-i prea mult, într-o exprimare plastică, patinez pe gheaţă subţire peniţa (virtuală) scrie pe-o hârtie (virtuală şi aceasta) prea subţire şi risc să alunec către zoo...

Ca să am acoperire şi pentru partea a doua din titlu, anume animalul numit vacă, trebuie specificat şi probat printr-o imagine care să nu lase loc de interpretări, că doar vacile Milka poartă echipamentul alb-violet al Fiorentinei sau Politehnicii din Timişoara.

Vaci
VacăVacile ordinare, comune, cum ar veni, recte non Milka, arată ca în fotografiile alăturată. Că tot veni vorba, coloritul căţeluşei este asemănător, poate d-aia (deseori, dat fiind comportamentu-i) sunt tentat s-o „alint” cu apelativul vită ori s-o strunesc, atunci când o ia razna ori adoarme în front, adresându-i un categoric „ho vită” sau „mişcă vită”, după caz. Iar pentru a-i arăta profunda-mi dezaprobare pentru comportamentul total atipic unui câine care se pretinde educat, cea mai nimerită expresie (deloc suavă) este vita dracu’.

Acu’, dacă tot am început prin a copia obiceiul publicaţiilor de „can-can” în ceea ce priveşte titlul , hai să şi închei cu un alineat total pe lângă titlu, un fel de „nucă-n perete”, s-ar putea zice. Cotim ex abrupto înspre cultură. Astfel, fie şi numai pentru a se observa că între altele am şi preocupări intelectuale vă aduc la cunoştinţă că urmărind emisiunea „Die Milionenshow” (varianta austriacă a emisiunii prezentate odinioară la noi de Virgil Ianţu) am aflat că inventatorul baschetului nu-i un american (cum lesne s-ar putea crede) ci James A. Naismith, un doctor canadian. Şi ca să rămânem în sfera culturii, e bine de ştiut că şi austriecii/nemţii au telenovelele lor, că n-or fi doar sud-americanii capabili de aşa ceva. Bianca - Wege zum Glück şi Sturm der Liebe sunt doar două dintre acestea, nu-s lacrimogene peste poate, da-s bune de pierdut vremea. Ar mai fi un sitcom, cu nişte călugăriţe vesele, da’ nu-mi amintesc titlul, câteva seriale poliţiste şi unul cu şi despre salvamontişti – Die Bergretter. Să nu uit de Universum un documentar deosebit de interesant. Desigur, mai sunt ştirile, emisiunile politice, talk-show-urile pe variate teme şi câteva emisiuni dedicate grădinăritului ori artei culinare; personal, pentru îmbogăţirea vocabularului german îmi sunt mai utile telenovelele mai sus meţionate.

16 comentarii:

  1. Căţaua aia e corcitură de lup cu javră, în pana mea! :))

    Pe vremurile de mult apuse cînd pe tevecablurile diverse încă existau programe interesante neajustate pentru o "regiune" sau alta, mai dădeam din cînd în cînd pe Pro Sieben şi altele vorbitoare de nemţească, din curiozitate, din dorinţa de a-mi aminti ce-am învăţat în puţinii ani de germană din Generală... Recunosc însă că e greu pentru un non-nativ să se acomodeze cu o limbă destul de grea cum e germana. Cred că mi-ar fi mult mai uşor să învăţ tagalog sau japoneza. :)

    Tu ai noroc cu un background care acum te ajută enorm. Atîta vreme cît nu te consumă (prea mult) fizic şi psihic, ţine-te de treabă. Comparativ, vezi serialul 'Romanians are coming' (cred că apare şi pe iutub) şi condiţiile românilor/rromilor plecaţi la muncă prin Regatul Unit. ;)

    Revenind la "satelitul" familiei :D mie îmi vine în minte o cu totul altă melodie, care nu mai ştiu cui aparţine, unde zice: "fă, eşti frumoasă, dar eşti proastă - proasta dracului!" =))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Taci, să nu te-audă propritarul că face al 5-lea AVC :D Lasă-l să creadă (mai cu seamă avându-i în vedere vârsta) că are în casă o juma' de Lassie. ;)) Bine că n-am pus pe blog widget-ul de traducere.

      Tu vrei să mă convingi că etnia aia chiar merge în UK sau oriunde altundeva (să zicem Salzburg) ca să arbeiten... Cazurile izolate nu sunt altceva decât excepţiile care confirmă regula, pardon, chemarea codului genetic. :-"

      Io am vaga impresie că nu-i proastă deloc, ci drăcoasă ori îi place psihanaliza, aşa explicându-se testele la care mă supune. Partea bună este că (aşa cum ţi-am spus în comentariul de la textul anterior) are ureche muzicală, percepe corect tonul şi se conformează... Până la urmă, eu o scot la plimbare, nu ea pe mine. :D

      Ștergere
    2. Gata, mă tac, să n-am bietul moş pe conştiinţă. :)

      Ca să avem imaginea completă e bine să vedem lucrurile şi din alt punct de vedere. Or fi excepţii, dar sînt. Multe, puţine - nu ştiu.

      Javra aia cred că vrea să înveţe înjurături româneşti, de-aia te şicanează. Ia zi-i de-alea neaoşe, să vezi ce se cuminţeşte! :P :))

      Ștergere
    3. Las' că doar nu i-or fi fatale comentariile noastre maliţioase ;)

      O fi aşa cum zici, da' tot nu cred că-i o idee bună să pui lupul paznic la stână... Chestie de nărav, chiar de-şi mai schimbă blana. :-?

      Bănuiam posibilitatea asta, drept care în ultimele 28 de zile i-am predat câteva cursuri din bazele limbajului de cazarmă. Acu' dacă am şi confirmarea ta o să trec la noţiunile academice. :D

      Ștergere
  2. E chiar frumoasă jumătatea asta de Lassie! :) Şi îi stă bine cu atâta verde în jur! :)
    Baftă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Frumoasă e, nu zic ba, cu o doză apreciabilă de vino-ncoa', ;;) da' aşa cum îi spuneam lui Dragoş, e plină de draci. ;))

      Merci! ^:)^ Noroc am avut deja destul, să nu-i mâniem pe zei. ;)

      Ștergere
  3. Ce animal frumossss! Imi place, pare bland. Sper sa reusesti sa te bucuri de el! O vara frumoasa si usoara!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Off topic: Mi-am permis să modific numele sub care a fost postat comentariul, nu agreez reclamele, [-X dar dacă tot tre' să fie măcar să le facem mascat. *-:) În plus, cum draci d-amiaz' să urez bun venit pe blog unui astfel de "nume"? :-? Deocamdată, bine ai venit pe blog, Jane/John Doe. Link-ul este activ (pen' că-s în toane bune). :D

      On topic:: Da, o căţeluşă frumosă, blândă şi jucăuşă, uneori un pic al dracu' (ca mine). ;)
      Mulţumesc pentru gândul bun. Asemenea şi ţie.

      Ștergere
  4. Luna pare un cățel îngrijit. Felicitările mele! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este! ;) Felicitările le voi merita numai dacă reușesc s-o educ, fapt mai anevoios decât rezolvarea problemei grecești, că tot e la modă în ultima vreme. :D

      Ștergere
  5. Neata, Centurion, eu zic ca acum se impune achizitionarea unui apart foto ceva mai performant, macar unul care sa ne lase sa distingem subiectul, ca de cateva minute ma holbez la pozele tale, dar nu pot sa bag mana in foc pentru ce apare acolo. :)) :D :P
    Vad ca viata austrica e deosebit de palpitanta, nicio clipa de plictiseala. Plus ca se desfasoara intr-un decor mirific. :D
    Telenovele? Te uiti tu la asa ceva? :))

    PS.Poate iti cumperi DSLR si postezi zilnic fotografii de vis din Alpii Austriei! Iti dai seama ce nebunie va fi aici pe blog?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Neaţa bună, aşa mai de după-amiază ;)
      Pozele astea se văd excelent, stai să le vezi pe alea ce-or să însoţească textul următor (când mi-o veni cheful de scris) :D Tot tre' s-ajung la 333.

      Da, decorul natural este într-adevăr unul fără cusur, la fel şi mediul de la locul de muncă. Da' în domeniul ăsta nu se prea poate prognoza cât durează... Azi eşti într-un loc, însă mâine întâmplarea te poate trimite într-altul... :-?

      Păi da, mă uit la diverse emisiune TV, inclusiv telenovele (teutone), ce altceva aş putea face având în vedere programul deosebit de lejer.

      DSLR, zici? Io am probleme în mânuirea telefonului, ştiu că permite "zoom", dar nu mă-ntreba cum se accesează facilitatea. Pe de altă parte, dacă bugetul mi-ar permite o astfel de sculă, la "căruţa" aia de bani aş alege să fac nu unul, ci două concedii în Alpii austrieci (unul vara, celălalt iarna). :P

      Ștergere
    2. Program deosebit de lejer la munca? Te invidiez sincer. Daca ai timp si de telenovele...asta spune totul!
      Pai stai asa, cine zice sa-l iei cu banii jos?Poti sa-l cumperi in rate fara dobanda. :))
      Seara frumoasa! :)

      Ștergere
    3. Încă nu mă invidia, tocmai am aflat ieri că pacientul englez (pardon, austriac), ca să parafrazez un titlul celebru de roman şi film deopotrivă, este la spital... Cât despre lejeritatea programului, n-am exagerat deloc, s-ar zice că sunt norocos, alţii (aş zice majoritatea) au serioase bătăi de cap cu jobul ăsta.

      Ia stai, păi care-i "gheşeftul" toţi deodată sau cu târâita nu-i acelaşi lucru, tot o căruţă de bani înseamnă. :-" Nu mai bine încerc să pun ratele deoparte şi rămân la varianta celor două concedii austriece. :D

      Seară faină şi o duminică aşa cum ţi-o fi placul. :) @};-

      Ștergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.