sâmbătă, 17 ianuarie 2015

Scurt şi un pic drăcesc despre ignoranţă

The only thing more axpensive than education is ignorance - B. Franklin
Cândva am discutat despre prostie, mai ales despre aceea „înnobilată” de iniţiativă; să ne oprim puţin asupra „verişoarei”, pe nume ignoranţă. Nimic nu-i mai înspăimântător decât ignoranţa activă, spunea Goethe, completând pentru a nu lăsa loc de întors: tot aşa de groaznică este şi prostia harnică.

Să vedem ce zic doi francezi. Da, era o vreme când francezii, poate nu erau atât de hazlii precum cei din zilele noastre, însă gândeau mai mult şi mai profund înainte de a deschide gura ori de a mâzgăli o foaie de hârtie (internetul nu se inventase încă, prin urmare, nici bloguri nu existau).

Un om de spirit şi de bun simţ spunea odată despre un grav doctor: „Acest om trebuie să fie un mare ignorant, fiindcă are răspunsul la toate întrebările”. Voltaire. Un alt francez este mai subtil atunci când se pronunţă asupra aceluiaşi subiect. A ignora înseamnă a plânge, a învăţa, a geme. Victor Hugo. În traducere, pentru to(n)ţi, neştiinţa ne cufundă în obscuritate, ştiinţa ne pune în faţa realităţilor dureroase ale lumii. Acelaşi Hugo completează mai apoi: a plânge înseamnă că deja ţi-ai dat seama (începutul ştiinţei).

Ignoranţa este un demon care va juca un rol în multe tragedii; de la Marx citire. Pe de altă parte, zic eu, aceeaşi ignoranţă nu constituie un argument, cu atât mai puţin o scuză. De asemenea, ignoranţa este întotdeauna gata să admire şi/sau să se mire ori să atragă mirare, o altfel de mirare.

Ca să nu rămâneţi nedumeriţi să-i lăsăm deoparte pe aceşti clasici, anevoios de urmărit şi înţeles. Să ne privim contemporanii în două exemple mai lesne de priceput.

Aţi aflat de protestul dobitocilor de după explozia cursului de schimb franc elveţian/leu? Dacă nu căutaţi, imposibil să nu găsiţi detalii. Ceea ce n-au aflat dobitocii, cică ar fi vreo două sute de mii, este că prostia are totdeauna un preţ; e bine, acum au aflat. Poate vor plânge, da’ cum zicem, plânsul e semn bun, denotă începutul ştiinţei. Cert este că de-acum vor fi învăţat (asta dacă nu-s de-a dreptul imbecili) că în general şi mai cu seamă oamenii de rând (salariaţii) se îndatorează (dacă tot ţin neapărat s-o facă) în moneda în care sunt plătiţi. Dacă te dai şmecher, jonglând cu cifrele dobânzilor, sau simţi nevoie acută de adrenalină, se întâmpla şi asta, adică ai pariat (ca la cazinou) şi-ai pierdut. No story, no glory. Niciodată nu-i târziu să te apuci de învăţat, dar atunci când dovedeşti maximă ignoranţă, te-aş lăsa să mori (în chinuri, dacă se poate), nu m-aş agita pe lângă BNR pentru găsirea modalităţii de resuscitare.

axasport
Sursa
https://axasport.wordpress.com/2015/01/16/prostie-sau-patriotism
Pentru că-s prea puţine „drăcisme” şi textul mi se pare prea scurt, minunaţi-vă de sfânta ignoranţă din poza alăturată – sau vorba „sfertodoctului”: i-a priviţi sau vedeţi... Mă doare să scriu aşa, însă în numele ştiinţei suferim uneori. Copii (ăia pe care v-aşteaptă nişte examene la vară), ia se scrie legat când vine de la verbul a lua – cazul nostru, care vrea să ne zică imperativ să luăm şi să privim, un fel de: uite (mama trec soldaţii); se pune cratimă, adică scriem i-a, dacă înainte se poate adăuga el sau ea. La întrebarea din titlu există un singur răspuns, insistent semnalizat, cu sirenă şi girofar, chiar de către autor.

Să închei simetric cu vorbele lui Benjamin Franklin din poza asociată acestui text, dacă nu chiar ultrascurt, măcar scurt, cel puţin m-am străduit. Aşadar, singurul lucru mai scump decât educația este ignoranța.


Sursa FOTO

42 de comentarii:

  1. :) "singurul lucru mai scump decât educația este ignoranța."
    Aşa o fi, dar e mai la îndemână. În plus nici nu îţi pune mari probleme pe termen scurt! :)
    Iar fericirea, pentru cei "săraci cu duhul", aşa cum spune o carte sfântă, nu trebuie neglijată!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La îndemână ne e, numa' că (de pildă) acele credite în CHF nu sunt pe termen scurt, iar acum se verifică teoria lui Guran, referind costul prostiei. ~X( Deh, cine nu cască ochii... (ştii tu, vorba aia de cazarmă). :D

      Cât despre fericirea "sărăciei duhului", asta-i mai puţin ofensivă, cauza fiind doar lipsa de perspectivă. Se poate trata simplu, făcând un pas (doi) înapoi pentru a căpăta viziunea ansamblului. Hiba cărţilor sfinte este că apropie prea mult de "divin", atât de mult încât nici nu-l mai vezi... Ia încearcă tu să citeşti lipindu-ţi nasu' de monitor (ori de-o carte), să vedem dacă mai deosebeşti literele. ;)

      Ștergere
  2. Mark Twain spunea "În viaţă nu ai nevoie decât de ignoranţă şi încredere; după asta, succesul e garantat.". România este plină de oameni de "succes"!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe scurt, ceea ce se cheamă tupeu. Mda, corect! :-? Într-o lume cu fundu-n sus (şi nu doar a noastră, global) e oarecum firească normalitatea anormală.
      Un preferat de-al meu, Goethe (dacă mai era necesar să specific), zicea: "niciodată nu suntem mai îndepărtaţi de scopul nostru, decât atunci când ne închipuim că l-am atins". Cam aşa şi cu "succesul" unor români.

      Ștergere
  3. Neata, Centurion, cred ca pentru fiecare dintre noi exista domenii suficient de abstracte. Domenii pe care nu le stapanim catusi de putin. Acolo unde ne simtim ignoranti. Si chiar suntem. Doar cine este perfect, cine le stie pe toate, poate sa arunce piatra.
    Cat despre greseli...lasa oamenii sa le faca, ca doar asa invata. De fapt nici nu sunt greseli, ci doar lectii atat de necesare.
    "Nu exista greseli, sunt numai lectii. Cresterea este un proces al incercarilor, erorilor si al experimentarii. Experimentele ratate sunt la fel de importante ca si cele care reusesc.
    Lectiile vor fi repetate pana cand sunt invatate. O lectie iti va fi prezentata sub mai multe forme, pana cand o inveti. Dupa ce ai invatat-o, vei putea trece la urmatoarea.
    Lectiile din care vei invata nu se vor termina nicicand. Nici o parte a vietii nu este lipsita de ele. Daca esti viu, inseamna ca mai sunt inca lectii de invatat."
    Sambata vesela iti doresc! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De acord, nu le ştim pe toate, tocmai de aceea nu ne apucăm de jonglerii cu credite sau orice altceva ce nu înţelegem pe deplin. Iar dacă totuşi o facem, să nu cerem ca alţii să scoată castanele. Ai făcut-o de oaie, suportă... Lenea şi prostia se plătesc. La drept vorbind, unii ignoranţi şi-ar merita cu prisosinţă pietrele. Eu n-am decât dintr-alea virtuale, da' în lipsă de altceva sunt bune; efectul tinde spre zero, dar măcar mă răcoresc eu. ;))

      În virtutea libertăţii de gândire îmi permit să nu fiu de acord (întru totul) cu Dr. Chérie Carter-Scott, principalul motiv fiind că nu prea dau credit aşa-zişilor "life-coach". [-( Mi-e lene să scriu un text >:) în care să demontez toate "părerile" (de care-i plin netul) despre dezvoltare personală, culminând cu gogomăniile motivaţionale, atât de la modă, de ani buni încoace. Din partea mea, n-au decât să greşească, fie că trag învăţăminte ori ba. Problema apare atunci când "greşelile" altora se răsfrâng asupra mediului în care trăiesc. Nu vreau să fiu afectat de "experimente" ratate, fie acestea în scop didactic. Iar de învăţat, mă gândesc că ar trebui să o facem singuri, făra a-i implica pe cei din jur, ceva legat de noţiunea de libertate discutată zilele trecute, adică să ne ferim de a încălca libertatea altora.

      Seară faină şi o duminică aşa cum ţi-e pe plac. :)

      Ștergere
    2. Cata dreptate ai, Centurion, intr-adevar, greselile noastre nu ar trebui sa-i afecteze pe ceilalti, ignoranta noastra nu ar trebui sa puna in pericol vietile celor dragi, vietile celor din jur. Din pacate lucrul asta e la ordinea zilei.

      Merci mult, asemenea. Sper sa reusesc sa scriu articolul promis(cel despre aventura sighisoreana). :P

      Ștergere
    3. Hehe, tanar, dar atat de intelept! :D :)

      Ștergere
    4. Eh, dreptatea... e atât de relativă noţiunea. Da' M. Guran (vezi linkul din text) are şi e mai în domeniu decât mine (dacă e să mă refer la "scandalul CHF"). Unii însă, sunt atât de ignoranţi (nu ştiu dacă ai citit comentariile), încât susţin cu "argumente" că ei sunt victime, că n-au fost lacomi, supremul argument fiind că au ales ce era "mai ieftin" la vremea respectivă. Mă rog, lăcomie, poate că nu, însă prostie cât cuprinde. Chiar ceva gratis are un preţ, iar ceva "mai ieftin", de obicei, ascunde nişte dedesubturi, riscuri dacă vrei, pe care le poţi conştientiza ori ba, totuna, ţi le-ai asumat implicit. Alţii "bagă" motivul că n-ar fi satisfăcut condiţiile băncii pentru alte tipuri de credit (lei sau euro), mă rog, o fi, dar mai e o vorbă, ceea ce se poate, se va face, ce nu, se uită. Plus că indiferent de alte considerente, mi se pare de "bun simţ tehnic" să te împrumuţi în moneda în care iei salariul. :-B

      Şi eu sper să citesc detalii, da' am răbdare, oricum tre' să aştept extrasezonul, că nu vreau aglomeraţie. B-) Totuşi... :!! te rog, azi, mâine... fie, poimâine :D

      Ștergere
    5. Înţelept? =)) Vrei poate să spui: îndărătnic ori îndrăcit. >:)
      Tânăr, DA! Doar am stabilit (cu argumente) la tine pe blog. \:D/

      Ștergere
  4. Ignoranţa este un rău necesar, Centurion.
    Cred că fiecare din noi a experiment ignoranţa şi s-a convins de asta. Depinde şi de situaţie. Însă, ignoranţa în ceea ce ne priveşte pe noi înşine, ne poate aduce o suferinţă mult mai mare decât ne-ar aduce prostia.
    Zile frumoase şi numai bucurii îţi doresc, Centurion! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, aici ai dreptate, exact cum e nevoie de rău pentru ca binele să existe. Trăim într-o lume a contrastelor, dualistă, s-ar zice. "Lucrurile" vin în pereche, unu' alb, altu' negru...:-?? C'est la vie, vorba "franţujilor". ;)
      Ignoranţa, în sens de necunoaştere, aduce de obicei necazuri, însă dacă ne referim la sensul de indiferenţă, deseori, este opţiunea ce mai bună.
      Seară faină, Ştefania. :-h

      Ștergere
  5. Ignoranţa e susţinută cu bună ştiinţă de către factorii decizionali. Omul informat e periculos. Educaţia face tot posibilul ca omul să fie menţinut într-o permanentă stare de ignoranţă, excepţie făcînd domeniul său de activitate, nişat, unde trebuie să dea randament maxim. Consecinţele ce decurg din asemenea sistem sînt evidente şi dorite (de către factorii respectivi, nu de către omul obişnuit).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, omul informat este periculos, tocmai pentru că ştiinţa îl face puternic, iar dacă adăugăm conştiinţa (proprie, de altfel, acestui tip de om) devine invincibil. Prin urmare, nu-i de mirare că acei care conduc vor dori întotdeauna să ţină educaţia la un nivel suficient pentru randamentul maxim de care spui, însă insuficient întru obţinerea conştiinţei (asupra sinelui şi mediului ce ne înconjoară).

      Ștergere
    2. Mhm, history repeating over and over again...

      Ștergere
    3. As usual... %-( Lumea refuză cu obstinaţie să înveţe din greşeli.

      Ștergere
    4. Şi doar există două modalităţi de a învăţa: prostul învaţă din greşelile proprii, înţeleptul - dintr-ale celorlalţi. ;)

      Ștergere
    5. Cu condiţia să le recunoască... Aici apar problemele; dacă am fi capabili să recunoaştem erorile (atât ale noastre, cât şi ale altora), atunci totul ar fi perfect, dar, aşa stând lucrurile, ne lovim de imposibilitatea (aşa zice teoria) existenţei cazului ideal. Ne întoarcem de unde am plecat. Pentru orice lucru (concept) există opusul... Rău cu răul, dar mai rău fără... Da' deja păsim pe nisipurile mişcătoare şi printre umbrele fantomatice ale filosofiei; iar eu (azi) am mintea leneşă, să nu zic că-i plecat haihui. :))

      Ștergere
    6. Cu prostu' o mai fi o problemă, da' înţeleptu' se presupune a şti recunoaşte necazu'. ;)

      Ștergere
    7. Mda, teoretic aşa ar trebui să fie... Însă taman "înţelepţii" zilei (ăia de şi-au asumat responsabilitatea ghidării pe calea dreaptă) îmi dovedesc, cel mai adesea, altceva.

      Ștergere
    8. Falşi profeţi, nu crede tot ce ţi se spune! ;)

      Ștergere
    9. De la sine înţeles! :-bd Deseori pun sub semnul întrebării până şi propriile-mi teorii. ;)

      Ștergere
    10. Apoi doar n-oi fi infailibil... :D

      Ștergere
    11. Io nu-s, da' unii (ăia de fac cărţile) se dau cu cărămida-n piept c-ar fi... şi uite cum de aici încep necazurile. Fuck them all! Ştiu, tre' să stau la rând. ;)

      Ștergere
    12. Io împart bonurile de ordine. :))

      Ștergere
    13. E vreo şanşă să fiu favorizat, măcar un pic. [-O< Răbdarea nu-i tocmai punctul meu forte, iar coada presupun că-i lungă.

      Ștergere
    14. E lungă coada... ca şi a ghiavolului, de altminteri. :)

      Să vedem dacă pot să te strecor pe la intrarea actorilor. :P :D

      Ștergere
    15. Ştiam eu că se găseşte o soluţie, iar intrarea de care faci vorbire se potriveşte "mănuşă" unui actor grăbit cum mi-s io. >:D< Nu mai pun link-ul către cântarea Laurei Stoica, că ştiu că nu prea frecventezi iutubu'.

      Ștergere
    16. E bine aşa! :-bd

      Ștergere
    17. :-)/:-) Ăsta-i codu' pentru 'high five', da' îs prea puturos ca să modific scriptul. Asta presupunând că mi-aş aduce aminte cum se face şi unde draci d-amiaz' am salvat fişierul de la tine. Până una-alta \:D/ şi >:D< (amical)

      Ștergere
    18. Pfuai şi cît am muncit la el! #-o
      Da' io unde naiba l-oi fi pus...? =))

      Ștergere
    19. Las' că munca înnobilează, iar uitarea vine ca o consecinţă a oricărui exces; ca să nu mai pomenim că a uita devine ceva firesc de la o vârstă. :D

      Ștergere
    20. Munca înnobilează?! De-aia muncesc numai săracii, iar bogătanii profită de munca lor.

      Ce, vrei să zici că m-am boşorogit?! Io m-am născut bătrîn, că de cînd mă ştiu am uitat de la mînă pîn' la gură! =))

      Ștergere
    21. Preferai eliberează? Păi da, cum altfel, cineva tre' să mai şi muncească din moment ce altcineva este ocupat cu tragerea foloaselor.

      Cât despre boşorogeală, există şi o parte pozitivă, zic unii că odată cu înaintarea în vârstă creşte gradul de înţelepciune. :P

      Ștergere
    22. La mine a crescut doar ăla de lene şi de jemenfiche-ism. :D

      Ștergere
    23. Păi vezi? Atât lenea cât mai cu seamă miserupismul, dat de franţuzescul je m'en foutre (fous) trădează tocmai înainte menţionata virtute legată de senectute. \m/

      Ștergere
    24. Înţelept ai grăit... moşule! :))

      Ștergere
    25. Să nu se zică c-am îmbătrânit degeaba. =))

      Ștergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.