sâmbătă, 27 februarie 2016

Impresii de acasă

Wenn die Soldaten durch die Stadt Marschiren
Am părăsit linia frontului şi iată-mă ajuns „home sweet home” (pe dracu’). Punem deocamdată punct corespondenţelor de război, chiar dacă peisajul de acasă seamănă izbitor cu unul de „war zone”.

Aşadar, impresii. Departe fiind încă, cale de vreo săptămână până la „lăsarea la vatră”, ascultam Erika (pentru aceia care se feresc de iutub ca dracu de agheasmă – recte Dragoş – aici sunt versurile) fredonând în gând: „In der Heimat wohnt ein kleines Mägdelein / Und das heißt: Erika / Dieses Mädel ist mein treues Schätzelein / Und mein Glück, Erika...” Fără relevanţă fiind faptul că iniţiala numelui real este „S” şi nu „E”. ;) În acest timp ochii minţii închipuiau întoarcerea-mi triumfală pe acordurile Wenn die Soldaten (Când soldaţii): „Ein Gläschen Rotwein und ein Stückchen Braten / Schenken die Mädchen ihren Soldaten...” Versurile, un pic neconforme cu ceea ce cântă Marlene Dietrich, aici. În fine, chiar dacă nu se aplică ad litteram: „wenn die Soldaten wieder in die Heimat / Sind unser Mädchen längst schon verheirat’... – după cum se spune spre finalul cântecului – tot fără batiste în două culori fluturate în aer, păhărel de vin, friptură şi buchete de flori de nu-mă-uita aruncate la picioare rămâne finalul filmului. Mai curând se potrivesc versurile dintr-o altă versiune: „wenn die Soldaten aus den Stadt marschieren / Schließen die Mädchen die Fenster und die Türen”.

Şi uite cum mi se întoarce gândul la protagonista din filmul Îngerul albastru (Der blaue Engel) – după romanul Profesorul Unrat scris de Heinrich Mann – Sag mir, wo die Blumen sind. Iaca şi versurile, Dragoş. :P Asta nu pentru că mi-aş dori neapărat flori la întoarcere, da’ îmi place mie să ascult muzica anilor ’30 - ’40, mai ales dacă am şi o sticlă de vin în proximitate (pentru orice eventualitate e bine să fie disponibile două-trei baterii cu licoarea zeilor). Cât despre gropile / mormintele invocate la final, ştiu foarte bine unde se găsesc. Fac parte din peisaj.

Pentru ca nu care cumva cineva să mă suspecteze că arunc pe blog doar frustrări, doruri și (mai puţină) dorință de comunicare (că-s cam asocial), mai spun că fie de-i furtună ori viscol, zi toridă sau noapte îngheţată, chiar de am faţa prăfuită, încerc să-mi fac sufletul să se bucure... Şi merg înainte, ca-n Panzerlied – Dragoş, versurile sunt aici. :D

În final, fiindcă îmi place Marlene Dietrich – Lili Marleene (Versuri). Chiar dacă originalul a fost interpretat de Lane Andersen pe la 1938.


Reşiţa, Centurion over & out

P.S.: Iertată fie-mi apropierea de WWII, fie şi numai prin prisma bucăţilor muzicale, însă sunt încă în război. Armistiţiul nu va dura mai mult decât acela despre care am citit că tocmai a fost declarat în Siria. ;)

Sursa FOTO


35 de comentarii:

  1. De ce nu şi un "It's a Long, Long Way to Tipperary"???
    Bine ai revenit acasă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi aşa putem să fredonez Yankee Doodle, The Yellow Rose of Texas sau I wish I was in Dixie. Numa' că ăia au câştigat două războaie în decursul a treizeci de ani, pe când eu o să-l pierd şi pe-al treilea în doar vreo 25 de ani. :-$

      Mulţumesc frumos şi bine te-am regăsit. :)

      Da', mă rog frumos, de ce nu te-ai milostivit să pui şi link-ul? Toate tre' să le fac io... :P
      https://youtu.be/FsynSgeo_Uo

      Ștergere
  2. Hm, poate oboseala îşi spune cuvîntul sau poate împăcarea-i mai dulce, mai ales avînd în vedere ziua de mîine. :-"

    Oricum ar fi, nu-i bine să agiţi tulburelu', că te ia de cap. ;)

    Io vă zic 'kiss and make up' trei zile şi trei nopţi ca-n poveşti! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mâine e luni, 29 februarie... Nici iarba nu creşte. Să înţeleg că te gândeai la cele două zile: întâi şi opt martie - ceva în genul lui 14 şi 24 din luna asta? :P

      Şi fiindcă tot vorbim de ziua de luni ia d-aici, să nu zici că doar lui Adrian i-am făcut dedicaţie. :)) Warning: iutub link >:)
      The Bangles - Manic Monday 8-}
      https://youtu.be/SsmVgoXDq2w

      Ștergere
    2. Da, uitasem că deştepţii pămîntului nu sînt capabili să facă nimic stabil şi fix, nici măcar un amărît de calendar. Mea pulpa, c-a lor e culpa. Da, la 1 martie mă refeream.

      Închipuie-ţi că după seria de 36 de filmuleţe-reclamă la "cît de minunate sînt smartfoanele că cum ştiu ele să comande toate inutilităţile anti-intimitate din casă", mi s-a aplecat de iutub pe perioadă nedeterminată. Piesa mi-o amintesc însă aşa, ca prin ceaţă, aşa că mulţam fain de dedicaţie. :)

      Ștergere
    3. Natura, ea îi "di-vină". Dacă era "ingineră" nu lăsa Pământul să se rotească alandala cum vrea el în jurul lui şi al Soarelui... Ba a mai pus şi Luna între, care are 13 cicluri anuale iar noi avem doar doişpe luni. =)) Las' că pe vremea centurionilor or păţit-o mai rău, 23 martie (începutul lor de an, chestie legată de agricultură, că deh, inainte ca toate drumurile să ducă la Roma erau agricultori :D ) pica în toiul iernii.

      Ştiu prea bine "meciul" tău cu tot ce ţine de guglă, d-aia nu scap ocazia să te tachinez când se poate. :P
      Lasă reclamele să vezi numa' cât de "smart(ass)foane" îs când le şi foloseşti. Pfff! Unde drac' mi-e Nokia 6210... nici 6300 nu era de lepădat, chiar dacă deja era asamblat la vecinii unguri. ;)

      Cât despre piesa muzicală, sigur o găseşti tu pe vreun CD sau HDD; că te ştiu strângător. :)

      Ștergere
    4. Sigur că am găsit piesa pe un CD, dar mi-e lene să răscolesc acum după el. :)

      Omu' dacă era dăştept aşa cum se crede ar fi făcut un calendar perfect. Da' nu-i.

      Pe guglă îl fac în sînge la orice oră, că nu-i dau voie la Flash. Şi cu FlashGot iau tot ce vreau, cînd vreau, la mine acasă. ;)

      Ștergere
    5. Eram convins că vei găsi, la fel ştiam şi de lene. :P

      Omu' poa' să fie considerat prost fie şi numai pen' că a inventat de timpul şi s-a mai apucat mai apoi să-l măsoare, devenind în timp sclavul timpului. Nu vezi, totul pe "fast forward", nici o clipă de contemplare, totul se face contra timp, la cronometru. Nu mai avem vreme pentru noi ori pentru cei aproape inimii. Din pacăte... :(

      Pfuai, ce-ţi mai place să-i dai cu flit "zeului" Guglă. ;)

      Ștergere
    6. Ce-aş mai putea spune - îţi semăn groaznic la lene! :))

      Guglă poa' să se ducă dracu' în clipa asta că n-o să-i plîng lipsa în veci! ;) Şi poa' să ia şi M$ după ei dacă tot au drum încolo. :D

      Ștergere
    7. Dacă n-aş fi modest ţi-aş spune că la leneveală ies întotdeauna pe primu' loc. Na, că mi-a scăpat. :P

      Mda... Rămâne Linux, care din partea mea poa' să pornească tot într-acolo. :D

      Ștergere
    8. Avînd în vedere ultima noastră discuţie înclin să-ţi dau dreptate cu lenea. Hai, fie ca tine! :-<

      Problema mea e cu companiile/concernele în sine şi etica lor (de fapt, lipsa ei), nu (neapărat) cu produsele lor, deşi acea lipsă de etică se reflectă evident şi în produse (uită-te numai la Windows10).

      Linux e un sistem de operare, deci un produs, la care contribuie entităţi diverse dar în care s-au infiltrat de bună vreme şi "duşmanii", ca atare e compromis.

      Există alternative dar nu sînt în stadiul de maturitate pentru o folosinţă exclusivă pe termen lung, cum ar fi ReactOS, KolibriOS şi alte cîteva sute, unele abandonate de mult, altele dedicate sau în stadiu (pre)alpha. Uite o listă aici:
      http://www.operating-system.org/betriebssystem/_english/os-liste.htm

      Ștergere
    9. Ca să nu rămân mai prejos la capitolul gentileţe, recunosc că "lupta este strânsă". Din lene nu ai folosit HREF pentru lista sistemelor de operare. ;) Nici de-al dreacu nu pun link activ ca să demonstrez ce poate blogspotu',ar însemna să cad automat pe locu' doi. :P

      Am citit despre oroarea aia de win10; cum într-un viitor destul de apropiat se pare că va rămâne unicul OS (operaţional 100%) de la M$, m-am îngrijorat niţel... Alternativa Linux nu există pentru mine. Nu-mi rămâne decât întoarcerea în peşteră. :))

      Că veni vorba, nici nu bănuiam că sunt peste 600 de distribuţii Linux... Da' nu mă miră şi totodată îmi reconfirmă că: ce-i prea mult strică - lenea se exclude, tocmai pe motiv de lene. ;)

      Ștergere
    10. Las' că cine e interesat poate copia link-ul să-l tragă pe bara de adresă. ;)

      Ni se închide accesul la informaţie şi comunicare, cînd se vor fi uzat moral şi fizic computerele actuale şi mai ales cele vechi, totul va fi strict supravegheat şi controlat de la distanţă, accesul va fi selectiv pe regiuni, se fac deja redirecţionări automate spre versiuni "locale" (sau spre "vid" dacă nu avem voie acolo unde vrem să mergem), site-uri vechi cu informaţii preţioase dispar de la un minut la altul sau dispar fişierele utile de descărcat lăsîndu-se link-uri în aer etc.

      Linux suferă şi el de mania autoupdate-urilor, multe distro-uri sînt pur scheletice însemnînd că dacă n-ai acces la Internet să descarci aplicaţiile dorite/necesare nu ai ce face cu ele şi mai însemnînd că la orice oră un repository poate fi desfiinţat lăsînd toate viitoarele instalări de la zero în imposibilitatea de a putea fi utilizate, iar alte distro-uri vin "pe categorii", adică cea mai proastă e gratis pe cînd cele pline de utilitare, codecuri şi tot ce mai e necesar pentru o funcţionare out-of-the-box cer bani - indiferent cît de mulţi sau puţini (vezi ZorinOS sau elementaryOS - la ăsta e un truc, apeşi 'Custom', tastezi 0 şi apare 'download' pe butonul de dedesubt).

      Eu am rămas uimit de KolibriOS, l-am testat în VirtualBox şi s-a mişcat extrem de rapid, nu-mi venea să cred. Cred că ar fi perfect pentru 486 şi dacă aş găsi undeva un HDD vechi de max. 526MB l-aş instala acolo să mă joc cu el. :)

      Mă intrigă faptul că te miră cele peste şase sute de distro-uri Linux dar deloc cele peste cinci sute de sisteme de operare complet diferite (lăsînd deoparte Windows şi Linux). Cum se face că din atîtea sute tot acelaşi unic concern a rămas la suprafaţă atîta amar de ani - nu-ţi pute?

      Ștergere
    11. Spuneam doar că nu bănuiam, nu şi că m-ar mira existenţa celor 613 distribuţii Linux.
      Din cele peste 500, o grămadă sunt pentru calculatoare de proces, destul de puţine pentru home useri şi extrem de puţine actuale.
      Faptul că MS este pe 95% din sistemele informatice, îmi "pute" (cred însă că în alt sens decât ţie), însă iar nu mă miră. Atât de hulitul Bill (în fine programatorii MS) a(u) avut inspiraţia de a crea o interfaţă extrem de intuitivă, destinată majorităţii covârşitoare, interesată în utilizarea "şcătulii cu maimuţe" în scop pur recreativ. Faptul că pe parcurs "au îngropat" ori cumpărat concurenţa, e alt film (şi da, asta miroase a canal).

      Am citit despre Kolibri - dezvoltat exclusiv în Fasm - nu-i rău. Problema se pune câte aplicaţii există pentru asemenea sisteme de operare, presupun că nimeni nu se chinuie să dezvolte programe (jocuri nici atât) pentru un sistem instalat pe 0,0000000...1 % dintre computere.
      Pe de altă parte, aş prefera un open-source (GNU) scris în C/C++, ca să pricep pe ici-colo ce şi cum face.

      Ștergere
    12. Dacă n-ai văzut "Pirates of Silicon Valley", caută-l. E din '99 pe cînd nu apucaseră să-şi ia avînt. Vezi acolo de unde şi-au luat ei "inspiraţia". ;)

      KolibriOS are cîteva jocuri built-in şi există un pachet cu utilitare şi jocuri care poate fi descărcat separat (nu l-am încercat, n-am avut cum în VirtualBox). Chiar m-am jucat un pic cu unul dintre joculeţele "standard" însă acurateţea în VB nu era prea mare.

      Pe mine nu m-ar deranja să las alte aiureli deoparte şi să încep să lucrez în assembler, oricum îmi e oarecum familiar de la Z80 şi alte proiecte. Dar trebuie să am totuşi asigurat un mijloc de comunicare şi acces la informaţii.

      Linux e (în marea majoritate) open-source şi scris în C/C++ aşa că treci la treabă, creează un distro aşa cum îl vrei tu! ;) Sau încearcă varianta chinezească Ylmf 4.0/StartOS 5.0/5.1/6.0 beta, s-ar putea să ai o surpriză. :)

      Ștergere
    13. Chiar fără să văd filmul ştiu (din cultura generală) că interfaţa bazată pe "ferestre" şi "pictograme" a fost "împrumutată" de la Apple (parcă "dr. Darwin" tot de acolo este preluat). Deci, propui să-mi iau un Mac, cu OS bazat pe Unix? Să ştii că m-am gândit la varianta asta, chiar dacă sunt mai rare la noi. Pare un ideal tangibil la ora actuală.

      Jocuri built-in, recte "idiotenspiel-urile" (Solitaire, Spider, FreeCells, PinBall etc.) din windows... Câh! Codename: Panzer - phase one/two, cumva Age of Empires? :))

      Dacă aş şti cum anume se fac sistemele de operare, chiar m-aş apuca, însă în mod sigur niciodată pornind de la principiile Linux. Sigur, m-aş putea documenta (chiar dacă pentru mine programarea a fost doar o distracţie, un capriciu acum destui ani şi aş uita de lene), însă chiar crezi că aş face-o "moca" - aştept oferte, chiar şi de la Bill. =))

      Chinezesc, unguresc, italian, extraterestru, whatever, Linux nu are ce căuta pe calculatoarele mele. A fost cândva, prin anii 2000, m-am lămurit, no way. Caesar dixit :-q

      Ștergere
    14. Scuze, dr. Watson. Eram cu gându' în altă parte. ;)

      Ștergere
    15. Un Mac e ultimul lucru la care m-aş gîndi vreodată. Corecţie: nu m-aş gîndi NICIODATĂ la asemenea aberaţie!

      De ce nu-ţi pui tu repede un VirtualPC sau VirtualBox ca să încerci KolibriOS şi să vezi ce poate? N-ai văzut în viaţa ta un sistem de operare grafic care să booteze în mai puţin de zece secunde.

      Sub VirtualPC/Box poţi încerca şi jocurile tale preferate, dacă instalezi un sistem de operare compatibil. Măcar de probă.

      Dacă vrei să creezi un sistem de operare uite detalii aici. Din păcate vei realiza că multe dintre pagini nu mai există, unele pot fi readuse de archive.org dar altele… Nu aştepta oferte de la M$ - aşteaptă ameninţări. ;)

      Abia după ce o să testezi StartOS 5.1 în VirtualPC/Box să-mi spui că nu vrei să auzi de Linux. ;) Eu oricum vreau să-mi fac o maşină-firewall/DHCP, probabil cu IPCop, IPFire, Endian Firewall sau orice altceva care s-ar potrivi funcţiei - asta ca să scap de sarcina HOSTS curentă cu tot cu jaful de XP. :)

      Ștergere
    16. Deci şi pe Steve l-ai scos de la Herz. ;) Odinioară, acu' destui ani, îmi plăcea cum se mişcă Mac-ul. Nu-mi amintesc care-i motivul pentru care am revenit la PC, probabil vreun joc. :))

      Aş încerca pe VirtualBox/PC, însă mă cam pune la colţ lipsa de spaţiu... Da' să ştii că mă tentează KolibriOS, am apucat să citesc câte ceva despre - destul de puţin, că-s presat de alte chestii care nu ţin de divertismentul (pentru mine) numit computer.

      Tu chiar mă crezi atât de inconştient încât să mă apuc de ceva, recte sisteme de operare, la care lucrează în genere o armată de programatori profesionişti? Glumeam... M$ poa' să fie liniştit, nu-l "îngrop"... cel mult pe propriul calculator. :D

      N-am nimic cu Linux în sine, am ce am cu atitudinea elitistă (o percepţie personală, de prin anii 2000 şi puţin înainte) a celor care-l dezvoltă. Atât. Mi-am promis să nu mă mai apropii de chestia asta - d-aia te-am întrebat pe tine în particular despre rezultatele testelor. Pură curiozitate, de mâţ. ;) Observ însă aceeaşi infatuare (ca şi în cazul celor de la WP). Să facă ceva inteligibil utilizatorului comun (sub medie) şi poate, poate stăm de vorbă - asta dacă reuşesc să uit aroganţele lui Mandrake, Red Hat şi SuSE. >:)
      Cât s-o mai putea rămân pe XP. După... poate "întuneric". ;)

      Ștergere
    17. Dacă e să vorbim de atitudine elitistă, primii ar fi Apple. Cel puţin la Linux ai sursele la disoziţie să faci ce vrei dacă nu-ţi convine ceva, dar la Apple nu ai voie nimic - nici măcar să laşi moştenire cîteva cîntece copiilor tăi (vezi procesul Bruce Willis vs Apple). Totul e controlat de la distanţă, nu e aparatul tău, nu e nimic al tău dacă cineva decide astfel. Nici măcar jailbreak-ul nu mai funcţionează (din cîte ştiam nu demult). Aşa că Apple cu totu' poa' să se ducă unde s-a dus Steve şi să mai vină cînd i-oi chema io!

      N-ai şi tu un computer adevărat, nu de-ăla "de poală", pe care să faci teste? La naiba, cu 200-300 RON poţi lua la mîna a doua un jaf folosit pe care să te joci de-a VirtualPC/Box şi altele. Un HDD de 80GB ţi-ar ajunge - juma' pentru sistemul de operare (Linux Mint) şi juma' pentru imaginile virtuale şi alte cele.

      Link-ul către Visopsys îţi permite să vezi că un singur om poate crea un sistem de operare, dacă vrea şi are cunoştinţe. Sigur că nu mă aşteptam să te apuci de asta, dar măcar să frunzăreşti ce-a mai rămas din bibliografia de acolo, mai înveţi lucruri noi (sau îţi aminteşti ce-ai uitat). ;)

      Atitudinea Linux e cumva moştenire a scopului iniţial, şi anume soft pentru servere, unde administratorii era în genere persoane capabile şi instruite în IT. Faptul că a "alunecat" înspre partea de jos a pieţii - recte utilizatorul casnic - e doar o întîmplare. Totuşi e foarte greu să te afli la un nivel superior şi să încerci să comunici cu neştiutori care pun întrebări din punctul tău de vedere - ca programator versat - stupide. Plus că un programator dedicat meseriei sau pasiunii sale nu prea are timp de aşa ceva, altfel cine naiba mai lucrează pe codul ăla. ;)

      Cred că va veni vremea - nu peste mult timp - cînd mulţi dintre noi vor fi obligaţi să rămînă în întuneric.

      Ștergere
    18. Faptul că geniile care dezvoltă Linux fac publice codurile sursă mă lasă străin şi rece. Mă hazardez a spune că la fel de mult le pasă şi utilizatorilor comuni (majoritari) pentru care "cod" înseamnă cel mult un peşte. ;) Bine, pot admite faptul că acest sistem de operare se adresează celor pasionaţi de informatică (mai exact de modul în care funcţionează cutia cu maimuţe), caz în care devine de domeniul evidenţei că nu-i pentru mine (şi restul utilizatorilor "just for fun"). Chiar tu spui că a fost întâmplătoarea "alunecarea" Linux în zona utilizatorului casnic. De aici senzaţia acelei atitudini, pe care la fel de bine puteam s-o numesc aroganţă ori infatuare. Or avea hibe, atât WIN cât şi Apple, dar atâta vreme cât nu-mi cer să buchisesc manuale de specialitate, îi voi prefera. Referitor la control şi mai ştiu eu ce altceva "diabolic", de unde să ştiu eu ce face în subsidiar Linux, degeaba îmi dau ei sursele, nu-mi pierd timpul ca să le înţeleg, asta fiindcă timpul pe care-l petrec la calculator se presupune a fi dedicat relaxării, divertismentului, nici într-un caz studiului. Pe de altă parte, nici n-aş pricepe tot ce face, iar de întors la şcoală... ştii tu, prea mi-e dragă lenea. 8->

      Visopsys, ce să zic? Un mecanic priceput care mai are şi ceva talent de tinichigiu poate face o copie aparent funcţională a unui 911 Carrera. :)) Foarte probabil n-ar putea circula pe drumurile publice, însă in curtea casei poa' să se plimbe cât pofteşte. Pe de altă parte ce să fac eu cu un sistem pentru care nu găsesc aplicaţii (ACAD, Word, Excel etc.) şi jocuri. Valabil şi pentru Kolibri, chiar dacă startează în zece secunde, ce fac după aia... :D

      Cât despre "întuneric", deja mă gândesc să sting câteva "becuri" - începând cu blogul. ;)

      Ștergere
    19. Oi fi vrut să spui "nepăsător şi rece", Luceafărule! :P

      Sigur că marea majoritate s'en fout de codul sursă, dar nu asta era ideea ci faptul că el poate fi oricînd verificat de către oameni pricepuţi, poate fi reparat la nevoie, îmbunătăţit, iar dacă ceva anormal apare acolo lumea poate fi înştiinţată. Cînd lucrezi "deschis" nu-ţi permiţi să faci tîmpenii cum au făcut Microsoft cu telemetria forţată şi advertising-ul (pînă şi în "Solitaire"!) în W10.

      Tot avînd codul la dispoziţie se pot crea o diversitate de aplicaţii după nevoile fiecăruia, utilitînd la maxim resursele disponibile. Îţi aduci aminte de procesul faimos care a forţat M$ să dezvăluie detalii despre o grămadă de API ţinute secret? Ei nbine, încă sînt foarte multe (în special cele nenumite, apelate ca Ordinal) care nu au niciun fel de explicaţii în MSDN. Cum te poţi aştepta să foloseşti eficient un sistem de operare care se ascunde de tine?! Crezi că Apple se comportă diferit faţă de M$? Nope, no way!

      E adevărat că nu e de nici un folos un sistem de operare pentru care nu există aplicaţii decît poate cele cîteva oferite odată cu sistemul. Dar aşa a fost şi la început pentru Windows pînă au început să apară. Important e ca sistemul de operare să fie viabil, să aibă o compatibilitate cît mai mare cu hardware-ul existent şi posibilităţi de adaptare la cel viitor, să fie practic competitiv însă cel mai important e să devină cunoscut public. Şi să aibă un SDK cît mai prietenos pentru dezvoltarea de aplicaţii.

      Din păcate, cu trend-ul actual în dezvoltarea de hardware - adică (U)EFI, Secure Boot şi ce alte invenţii diabolice mai apar - pînă şi Linux are probleme cu instalarea şi rularea pe maşinile noi, ce să mai vorbim despre alte sisteme de operare născute pe vremea cînd BIOS-ul era încă deschis şi prietenos. Nu ştiu dacă Kolibri va putea fi vreodată instalat pe UEFI cu Secure Boot. Ceea ce face M$ prin constrîngerea producătorilor de hardware ar trebui pedepsit cu moartea, dar se pare că nu există nici un tribunal mai presus de ei - nici măcar cel suprem.

      Dacă stingi becurile nu faci altceva decît să ajuţi întunericul să se instaleze mai repede, posibil definitiv. Dar e alegerea ta.

      Ștergere
    20. Nope, e bine "străin" - că sunt "străin", recte "paralel" cu acele linii de cod - nepăsător e superfluu, fiincă am zis deja rece. :P

      Pe de altă parte, de ce n-aş suspecta o anume conspiraţie şi din partea "castei" (că tot citisem zile trecute despre caste, pe blogul lui Mugur) programatorilor open-source, mai cu seamă că-mi par prin atitudine cu mult mai exclusivişti. 8-| De bune intenţii nu bănui pe nimeni, aşa că n-au decât să-şi joace "meciul" cu brand-urile consacrate. Eu aleg calea simplă, cât s-o mai putea... ;)

      Just, nici pentru WIN nu existau iniţial multe aplicaţii, numai că simplitatea acestuia (deocamdată, întru demonstrarea teoriei lăsăm deoparte partea "malefică", apărută destul de recent) a atras utilizatorii de rând. Firesc atunci ca şi alţii să-şi bată capu' ca să facă programe pentru respectivul sistem. Va consuma vreodată AutoDesk resurse pentru a face o aplicaţie pentru Kolibri? Sau ElectronicsArt o să facă un joc pentru "no name"?

      "Noaptea" e inevitabilă, măcar să mă obişnuiesc cu semiobscuritatea până atunci. :)) Deşi, recunosc, într-o cameră întunecată e greu să vezi/prinzi o pisică, mai ales dacă e neagră. :-"

      Ștergere
    21. Există leac pentru paralelism: învăţătura! ;)

      Nu ştiu dacă aş numi-o conspiraţie însă ceva în mod sigur există, fiindcă din cîte s-a dovedit pînă acum toate marile grupări open-source sînt inevitabil infiltrate de către "sponsori" care de fapt dictează condiţiile "produselor" respective. În special cînd vine vorba de patente - fir-ar blestemat în veci cine a inventat noţiunea şi cine-o aplică!
      Gîndeşte-te doar că formatul GIF e patentat ceea ce înseamnă că orice producător de browser care suportă acel format trebuie să plătească drepturi cuiva. Apoi există codecuri patentate, există DRM, există interdicţii de export pentru anume formate de criptare şi aşa mai departe. Cum toate astea ar trebui în mod normal să se regăsească într-un sistem de operare şi în diverse aplicaţii, întrebarea este: cine dintre programatorii open-source îşi permite să plătească acele "drepturi" în condiţiile în care ei nu cîştigă nimic (oficial) din munca lor pe cod?

      Uită-te la Mozilla, noul "format" al Firefox cere un anumit modul (am uitat cum se numeşte şi la ce foloseşte, parcă ceva cu EME) care trebuie împlementat dar care e cod proprietar, aşadar sursele acestuia nu vor fi dezvăluite. Mai poţi avea încredere în Firefox acum cînd conţine cod străin non-public? Bineînţeles că majoritatea covîrşitoare a turmei n-a avut şi nu va avea vreodată habar de lucrurile astea, ei au auto-update activat şi primesc orice li se vîră pe gît, iar cînd îşi vor da seama că deodată nu mai au voie una şi alta (deloc sau doar pe bani) va fi prea tîrziu. Dar deja intrăm într-o altă discuţie.

      Vorbind strict la subiect, nu aş vrea să se apuce niciodată AutoDesk sau EA sau alţii "cunoscuţi" să creeze aplicaţii pentru Kolibri, pentru simplul fapt că vor cere bani pe ele, iar eu nu vreau un sistem de operare open-source care să nu aibă utilitate decît plătind bani grei pe aplicaţii. Care ar mai fi diferenţa faţă de Windows - doar preţul sistemul de operare în sine?

      Problema noastră e că pisicile au excepţionala proprietate de a se camufla conform decorului de moment, aşa că niciodată nu le vedem pînă nu le călcăm pe coadă şi ne zgîrie sau ne muşcă. Întunericul e irelevant, în acest context. ;)

      Ștergere
    22. Există şi obstacole în ceea ce priveşte învăţătura: mintea, voinţa... lenea. =))

      Vezi? Ajungi la vorba mea, nu există independenţă. Există doar indivizi (grupări) care doar o clamează - la fel ca şi în politică, par example. ;) Tocmai ai spus-o: cine îşi permite să plătească (zic eu, de ce ar şi face-o) dacă oficical face muncă voluntară... Şi ca să fiu mai mult de "half evil", la urma urmei de ce ar face cineva muncă voluntară - mai ales într-un domeniu care cere niscai consum de neuroni şi într-o lume dominată de însemnul $? :-"

      Vorbind despre aplicaţii foarte specializate, gen AutoCAD, nici nu mi-aş dori să fie dezvoltate de "freelanceri", fie aceştie (sincer) pasionaţi precum aceia care dezvoltă LINUX. Am încercat o grămadă de programe CAD free, n-am găsit nimic comparabil cât de cât cu AutoCAD - poate MicroStation, da' şi ăsta-i de firmă (Bentley Systems). Admit faptul că s-ar putea zice că cel mai bun program este acela pe care-l cunoşti, însă tot rămân la părerea după care oricât de entuziast ai fi nu poţi crea de unul singur (sau în grupuri disparate) ceva comparabil (similar nu intră în discuţie) cu ceea ce face o echipă organizată şi plătită cu bani grei. De asta înţeleg costul unor produse soft şi sunt dispus să plătesc pentru ele. Tot cam tot aşa stă treaba şi cu jocurile, după părerea mea - nu numai cele produse de EA.

      Parcă camuflajul şi atacul surprinzător e specialitatea viperelor... Da' mă rog, ştii tu mai bine că doar ai motan în casă; eu, alt fel de mâţă. :))

      Ștergere
    23. Uitasem - fiindcă ziceai de Firefox (pe care încă îl folosesc) - se zice că dacă vrei să ascunzi ceva este o idee bună să pui acel ceva la vedere. Doar o prezumţie personală legată de open-source. Oare o fi parcurs cineva (neutru) linie cu linie codul oricărei aplicaţii "free"? Despre cele "brănduite" se poate doar presupune, fiindcă chiar de-ai avea răbdarea să citeşti "jdemii" de linii de cod nu-l ai la dispoziţie. ;)

      Ștergere
    24. Dadada, obstacole insurmontabile acelea, mai ales ultimul! :-"

      Independenţa lipseşte atunci cînd softul respectiv depăşeşte o anumită limită şi asta fiindcă "nişte unii" nu vor să piardă controlul. Pe mine nu mă plăteşte şi nu mă controlează nimeni, dar progrămelele făcute de mine nu sînt nici importante la nivel global nici periculoase în vreun fel, cît despre complexitate - nici nu mai vorbesc, sînt jucării.

      Însă eu nu manipulez GIF-uri, nu am gară cu codecurile audio/video iar criptarea (slabă) o folosesc doar în LLB pentru a proteja o listă întreagă de nume, adrese de e-mail şi de bloguri.

      Întrebi de ce ar face cineva "muncă voluntară"? Din pasiune, din dorinţa de a echilibra tendinţa de comercializare a însuşi spiritului uman sau poate din plictiseală ori orgoliu. Motive există. Şi calitatea nu trebuie neapărat să fie mai slabă la open-source însă totul depinde de cunoştinţele şi dedicaţia oamenilor respectivi. Nu uita că în timp au existat şi încă există bug-uri şi inconsistenţe în API-urile Windows despre care unii programatori experimentaţi ştiu şi sînt capabili să le ocolească pe cînd alţii nu şi uite de aici se propagă în aplicaţiile care par la rîndul lor defectuoase cînd de fapt vina principală e a M$.

      În cei cinci ani cît am stat pe lîngă echipa Miranda IM am avut ocazia să văd cum funcţionează un grup ai cărui membri se aflau efectiv pe continente diferite, de naţionalităţi diferite, cu obiceiuri diferite, cu niveluri diferite de abordare a problemelor, a publicului cu rapoartele de erori şi cerinţele uneori stupide sau imposibile. E destul de greu să menţii coeziunea într-un asemenea grup pentru a fi productiv, fie chiar şi cu titlu de hobby. În ultima vreme ajunseseră şi ei să recurgă la alternative de parteneriat cu ad-ware cînd donaţiile nu mai erau de ajuns. Complicat de explicat toate faţetele problemei.

      Problema e că m-am lovit de multe ori de erori în softuri pe care se cereau bani, fie chiar şi pentru o versiune "pro" în timp ce foloseam una "lite". Nu concep să plătesc pentru un produs defectuos, posibil intenţionat lăsat aşa ca să poată avea motiv de continuitate şi de "stoarcere" a cît mai mulţi bani în timp. Cel puţin la un open-source pot analiza şi eventual repara codul sau măcar pot afla unde e problema ca s-o raportez creatorilor.

      Spre exemplu, în proiectul DM2 pe care-l foloseam cu ani în urmă (şi intenţionez să-l folosesc din nou cîndva) e o funcţie anume care nu-şi face treaba pe sistemele 9x, un fel de peek preview (screenshot) atunci cînd aplicaţia e minimizată ca floating icon. La vremea respectivă nu aveam habar de programare, nu ştiam de ce nu funcţionează. Recent cînd m-am împiedicat din nou de cod, l-am analizat şi am aflat că GetDCEx() nu returnează handle-ul corespunzător (cel puţin pe maşina mea cu 98SE), aşa că am modificat puţin codul pentru a folosi GetDC() şi aşa am reparat funcţia respectivă. Avînd în vedere că proiectul pare abandonat de ani buni, ce alternative aş fi avut dacă era cod "închis", proprietar şi n-ar fi răspuns nimeni la cererile de reparaţie, mai ales avînd în vedere că aproape nimeni nu mai lucrează pentru 9x în ziua de azi?

      Asta e diferenţa: nu eşti la cheremul unora care să zică "nu vreau, că nu-mi place de sistemul tău de operare" sau "dacă vrei cutare chestie te costă un ochi şi-o mînă". Pentru de-alte ăştia n-am decît un singur deget - ştii tu care. ;)

      Ștergere
    25. Era vorba de GetDCEx () mai sus (javra de guglă nu acceptă nici măcar tag-ul CODE). Uite un bug şi în codul de muţunachi. Na, poţi să-mi ceri banii înapoi? :P :))

      Ștergere
    26. Exact asta zicem şi eu, dacă vrei să joci în "liga mare", eşti oarecum forţat (într-un fel sau altul) să renunţi la idealul "independenţei" - iar în ochii mei ai acelaşi grad de credibilitate cu atât de demonizaţii (de obicei) "mari" consacraţi. Între noi fie vorba, eu le acord tuturor credit, prezumţia de nevinovăţie, atâta vreme cât produsul lor mă mulţumeşte. Însă degeaba te lauzi că îmi dai un produs super-ultra-fantastic de performant, asemeni unui briceag elveţian, dacă mi-l livrezi dezasamblat şi mă pui pe mine să-l montez (deşi poate am oarece lacune în domeniu) - recte Linux, dar nu exclusiv, în general aplicaţiile "deschise".
      Despre programe strict specializate (ACAD) am discutat ore la telefon, rămân la convingerea după care oricâtă implicare şi pasiune ar dovedi un independent (sau un grup entuziast, gen Miranda) nu va putea concura cu mărci consacrate deja de zeci de ani. E vorba în primul rând de timp şi resurse. Apoi se mai pune problema de avantajul primului venit pe piaţă. E total neproductiv să mă apuc să învăţ ceva doar presupus nu şi dovedit similar (cine are vreme de pierdut, de obicei găseşti din start principii de funcţionare/utilizare care-ţi par peste mână faţă de aplicaţia cu care eşti deja familiarizat), unui program pe care deja îl visez noaptea şi care mi-a permis să mă achit de toate sarcinile (de serviciu sau doar legate de un hobby).

      HDC GetDCEx (hwnd, hrgnClip, fdwOptions) este o extensie a funcţiei HDC GetDC(hwnd), care în mod normal ar trebui să ofere un control mai eficient (în genere se verifică undeva pe la începutul codului OS şi dacă e nevoie se dau parametri/valori specifice pentru buna funcţionare indiferent de sistemul de operare), de aceea presupun că ăia de la DM2 nu-s tocmai foarte de încredere.
      Ai dreptate, atitudinea faţă de sistemele considerate "obsolete" este o măgărie, unul dintre motivele pentru care refeream mai înainte posibilitatea stingerii becului. ;)

      He-he-he! Îmi asum "bug-ul", nu te scot pe tine ţap ispăşitor, asta tocmai fiindcă dovedeşte slăbiciunea unui "open-source" făcut de entuziaşti, aşa de "bon plaisir". :-"

      Ștergere
    27. Ca simplu utilizator nu ai alternative decît să ai încredere în producător sau să nu foloseşti produsul. Ca utilizator "băgăcios" iei codul sursă, treci cu ochii prin el - fie chiar şi în diagonală - şi ţi-l compilezi singur, eventual după oarece modificări dacă e cazul.

      Mie chiar şi la Metapad 3.6 mi-au ieşit diferenţe de mărime a fişierului după compilare deşi ar fi trebuit să fie identic. Am încercat diverse mici modificări de parametri dar tot n-am reuşit să-l scot la fel cu cel oficial. Care-o fi explicaţia? Nu ştiu, dar mai bine-l folosesc pe cel compilat de mine.

      Mie întotdeauna mi-a plăcut să construiesc din bucăţele, am simţit că am libertatea să creez exact ce-mi place mie sau ce am nevoie. Fug de bloatware ca de dracu'. Se pare că avem filosofii complet diferite, deşi la lene sîntem (cel puţin aparent) asemănători. :)

      M$ nu au făcut în toţi anii ăştia decît să extindă unele API sau combine două sau mai multe într-unul singur, pretinzînd că asta e inovaţia. GetDCEx - ca şi oricare alt API cu terminaţia Ex - e doar o extensie a celui original şi de cele mai multe ori nici nu e nevoie de el. Ciudat e că îl am în sistem, dar nu mai ştiu dacă e implementat original în 98SE sau nu, fiindcă eu am perechea user32.dll/user.exe de la Millenium, aşa că oarecare incompatibilitate e posibilă. Ideea însă era că poţi oricînd modifica codul după dorinţe şi nevoi dacă-l ai la dispoziţie. Nici chiar pe vremea cînd 9x era încă suportat nu s-ar fi agitat nimeni să ajute în condiţiile unui sistem hibrid ca al meu. If you want something done do it yourself! ;)

      Cu muţunachii nu ştiu cînd/dacă rezolvăm ceva, nu mai ştiu unde era acel plug-in, posibil pe un hard vechi care nu mai e conectat. Mai am probleme similare şi pe un altul la Loredana dar şi acela e "pierdut" pe undeva. Importanţa e minoră totuşi (dacă era pe bani mai ziceam aşa? :-" ).

      Ștergere
    28. Ca simplu utilizator nici nu-ţi pui întrebări (cred eu), deci nu-i vorba de a avea încrederea ori ba într-un produs. Pur şi simplu te foloseşti de acela făcut mai pe înţelesul tău de profan.

      Diferenţele de mărime apar funcţie de compilator, dar şi pe acelaşi funcţie de setările particulare (segment aligment: 128, 512...; data alignment: byte, word; memory model: small, medium, compact, large) N-ai de unde să ştii cum a fost complilat originalul, da' dacă ţi se pare un plus de siguranţă nu-i bai să foloseşti executabilul complilat de tine. Da' vezi, iar ai ieşit din sfera common users. Câţi ştiu să facă asta? Şi mai îs şi unii care chiar de-ar bunghi-o cumva, n-au chef/răbdare sau le este prea lene să o facă.

      Dacă ar fi să iau la bani mărunţi Linux precum şi alte open-source (gen chestia aia despre care vorbeam la telefon,"kerkythea", nici cal nici măgar, care se vrea un fel de aplicaţie de proiectare 3D, fiindcă CAD e mult prea pretenţios), aş zice că se încadrează perfect definiţiei de bloatware (aşa cum o înţeleg eu), adică un soft cu o grămadă de funcţii şi care cere resurse considerabile atât pentru a rula cât şi pentru a fi instalat. Unde mai pui că mai trebuie să umbli pe tot netu' ca să găseşti toate "add-urile".

      M$ n-a făcut altceva decât să facă funcţii presupus mai fiabile pentru un nou hardware, la fel presupus mai fiabil. Ce, mai e un secret galactic că firmele de soft ajută "hardiştii" şi "viţă-verţia", vorba pedagogului de şcoală nouă, Marius Chicoş Rostogan?

      Codul pentru "maimuţele iahuu" este, chef de lucru nu se găseşte la mine - de parcă ar mira pe cineva. :))

      Ștergere
    29. Mnoh, cam asta fu. Io ce să mai zic…

      Ștergere
    30. Eh, păreri şi păreri, ce altceva... câtă vreme s-o mai putea. >:D<

      Ștergere
  3. Cum te apropii de casa devii foarte liric :).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eheee... Şi încă nu v-am povestit cât de "poet" devin în toiul activităţii. La înjurături, se-nţelege. :))

      Ștergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.