duminică, 17 februarie 2013

Şahul online

Amator de şah fiind, "jucător de duminică", nu vă gândiţi la cine ştie ce joc de performanţă, şi plictisit de a-mi evalua potenţialul jucând contra arhicunoscutului "Chessmaster", am căutat în acest weekend posibilităţi de a juca acest minunat joc contra unor parteneri umani. Nu e tocmai rău vechiul meu Chessmaster 3000, ba dimpotrivă, setat la maxim are darul ca deseori să mă facă să simt frustrarea nepuţinei propriului procesor organic, în faţa preciziei de calcul proprie gândirii binare a calculatorului, "supremaţia maşinii", aş spune, parafrazând un cunoscut titlu de film SF. Prin urmare,
am căutat şi testat câteva site-uri destinate şahului online. Mi-au atras atenţia trei dintre acestea, unde se poate juca contra unor jucători reali, cu diferite nivele de experienţă, exact ceea ce căutam, în cele din urmă, dacă pierzi, ai fost învins de un semen, nu de calculul rece al unei maşini. Am găsit de asemenea posibilităţi de a juca online contra computerului, iar pe final voi face referiri la unele adrese, deşi personal nu sunt foarte încântant de perspectivă, dar poate veţi dori să vă măsuraţi forţele cu o inteligentă artificială.

Dacă preferaţi (ca şi mine de altfel) şahul jucat în compania oamenilor, iată locurile virtuale unde puteţi provoca sau veţi fi provocaţi la o partidă de şah online. Prima adresă, pe care personal o pe primul loc în top, nu pentru că iese prima la o căutate "google" după cuvintele "sah online", este aceea a site-ului SahOnline. Aici puteti juca atât în sistem clasic, cât şi rapid, puteţi provoca alţi jucători funcţie de experienţa (rating), alegeţi culoarea şi dacă partida este cu sau fără rating. De asemenea puteţi accepta provocările altor jucători aflaţi online. Nu este necesară înscrierea, însă teoretic nu veţi putea juca mai mult de două partide pe zi, spun teoretic deoarece, dacă totuşi doriţi să continuaţi o puteţi face, (ignorând invitaţia de a vă crea un cont pe site), extrem de simplu, anume părăsiţi pagina, stergeţi cookies, apoi reveniţi pe site şi mai jucaţi două partide, după care repetaţi procedura ori de câte ori doriţi. Personal am fost extrem de mulţumit după cele câteva partide diputate pe acest site pentru şah online.

O altă adresa care merită încercată este PlayOK. Este obligatorie înregistrarea, cu sau fară adresa de e-mail, aceasta fiind recomandată pentru posibilitatea de a recupera parola. Este uşor diferit de primul site prezentat, astfel pentru a juca, fie creaţi propria masă de joc fie vă alăturaţi la o masă deja creată. Designul paginii este destul de simplu, lucru care nu reprezintă deloc un impediment, pentru a vă bucura de o experienţă memorabilă în lumea şahului online. Singura hibă, dacă ar fi să caut una este faptul că tabla de joc are culori ciudate (Verde+Gri, n-am găsit unde şi  dacă se pot modifica, presupun că nu) şi nu este un semnal sonor după mutarea oponentului, deci trebuie să fii foarte atent când îţi vine rândul la mutare, nu de alta dar se pierde timp şi pe final contează (căci se poate câştiga sau pierde, după caz, atunci când timpul setat expiră pentru un jucător). În rest am fost plăcut impresionat de cele câteva partide jucate până acum, şi chiar mi-am propus să revin destul de des, singura problemă fiind timpul liber, destul de limitat. Ca fapt diverspe acest site puteţi alege să jucaţi multe altele în afară de şah, cum ar fi: table, moară, cărţi, domino şi multe altele.

Ultima adresă pe care am petrecut ore bune şi palpitante este a site-ului Sah-online. La fel ca precedentul este necesară înregistrarea pe site, după care vă veţi putea delecta în voie. Din punct de vedere al designului este ceva mai reuşit decât cel al precedentului, (evident îm viziunea mea), dar oricum cine intră pe aceste site-uri are drept scop principal jocul de şah, probabil nu prea mulţi se vor arăta interesaţi de imagine, drept urmare nu consider forma de prezentare un criteriu tocmai la obiect, mai mult este un amănunt ignorabil pentru iubitorii şahului. Faptul că nu de ajuca partide mai scurte de 30 de minute, ar putea fi considerat un oarecare defect, dacă sunteţi genul care doreste să joace pentru diversitate cu cât mai mulţi parteneri. În ansamblu este un site unde plăcerea aşa numitului "sport al minţii" este neîngrădită.

Acum, dacă înainte de a da piept cu adversari reali (umani) de competiţie, vreţi să vă verificaţi talentul, sau mai degrabă potenţialul, câteva adrese unde jucaţi contra calculatorului:
Ca observaţie, în cazul în care aveţi probleme la primul nivel de dificultate, poate e mai bine să exersaţi pentru îmbunătăţirea stilului/viziunii de joc, dacă nu aveţi probleme să treceţi de nivelul al doilea, sunteţi mai bun decât unii parteneri umani de şah online, iar dacă faceţi faţă nivelului avansat, foarte probabil că sunteţi un  adversar redutabil pentru majoritatea şahiştilor prezenţi online.

Sper că aceste rânduri vă vor deschide apetitul, celor, puţini probabil (aici mă includ şi eu), care nu ştiaţi până acum de această posibilitate de a vă petrece o parte din timpul liber jucând şah online. Nu de alta, dar este o excelentă modalitate de a practica "jogging neuronal", evident dacă nu preferaţi în această perioadă de iarnă o vacanţă la schi.

Later edit: Am găsit încă un site dedicat şahului online; se cheamă Doizece Sah şi se prezintă destul de bine.

P.S. 
    Dacă vreodată doriţi să jucăm una sau mai multe partide de şah, mă găsiţi pe adresele enumerate sub indicativele Ubereuch, în cazul SahOnline şi Sah-online; GuderianHeinz, pentru PlayOk; Guderian, pe Doizece Sah.

6 comentarii:

  1. Eu as juca dar mi-e teama sa-mi scot nebunul in lume ca cine stie ce prostii mai face.Plus ca am o regina cam fitoasa si un cal cam nepotcovit... Si daca nu e pe baza de dat cu zarul n-am nici o sansa, ca eu sunt experta in 6-6 nu in sah-mat...Dar daca ai nevoie de galerie spune-mi, ca-s buna de chibit!:))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu la zar n-am noroc ;) asa ca imi ramane sahul, de mat nici nu se pune problema, aleg partidele de sah rapid, cu limita de timp, cum acele situri nu sunt tocmai pline de Kasparovi, Karpovi, Alekhini, Fischeri, ideea este sa "tragi mâţa de coadă" pana expira timpul adversarului, iar la asta sunt specialist... :)) Parsiva strategie, dar eficienta :D

      Ștergere
    2. Scopul scuza mijloacele ... daca sunt permise de regulament :)

      Ștergere
    3. Corect! Se mai zice ca tot scopul selecteaza mijloacele pt a se autoatinge, important este sa atingi tinta propusa, cum..., prin cele mai eficiente mijoace regulamentare asta in sah sau alte sporturi, desigur..., fiindca in alte situatii, vorba francezului, "a la guerre comme a la guerre" ;)

      Ștergere
  2. excellent post, very informative. I'm wondering why the opposite specialists of this sector do not understand this. You should continue your writing. I am sure, you have a huge readers' base already!


    Also visit my site - Juegos

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Thank you very much for your kind appreciation. Surely, I'll continue to write and hope to give my readers a pleasant experience.
      Thanks for visit me, I expect you soon to read my new posts :)

      Ștergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.