miercuri, 29 mai 2013

Arhimede - cuvinte celebre nerostite

Arhimede
De numele renumitului învăţat al antichităţii sunt legate o serie de citate. Astfel, una dintre legende spune că în timp ce romanii asaltau Siracuza, Arhimede studia nişte figuri geometice desenate pe nisip, când năvăli un soldat roman, dornic de pradă. Preocupat să-şi menţină intacte desenele, Arhimede ar fi exclamat: "Noli tangere circulos meos", în traducere, "Nu-mi atinge cercurile". Drept răspuns,
soldatul îl străpunse cu suliţa pe venerabilul învăţat, pe atunci în vârstă de 75 de ani.

Istoria consemnează însă numai faptul că în anul 212 î.e.n., când are loc cucerirea Siracuzei de către romani, Arhimede şi-ar fi găsit sfârşitul. Împrejurările în care acesta ar fi murit nu sunt descrise de niciun istoric demn de crezare. De altfel, trebuie menţionat că şi versiunea potrivit căreia Arhimede ar fi contribuit la apărarea Siracuzei prin incendierea vaselor romane cu ajutorul unor oglinzi concave, pare a fi şi aceasta departe de adevăr. Istoricii Dio şi Diodor vorbesc în treacăt despre oglinzile lui Arhimede, dar atât de confuz şi de imprecis, încât nu ne putm bizui pe o asemenea mărturie. Găsim, în schimb, la unii istorici, date amănunţite despre un dispozitiv inventat de Arhimede, cu ajutorul căruia se prăvăleau cantităţi uriaşe de piatră asupra agresorilor, pricinuindu-le pierderi grele. Despre această "maşinărie" scriu deopotrivă, Polybios, Livius şi Plutarh, însă nu fac nicio referire la celebrele oglinzi concave.

Pe mărturii îndoielnice se bazează şi o altă exclamaţie atribuită celebrului învăţat din antichitate: "Daţi-mi un punct de sprijin şi pun pământul în mişcare". Este greu de crezut că tocmai Arhimede, dorind să explice principiul pâghiei ar fi dat acest exemplu practic ilogic, fiindcă chiar dacă s-ar fi găsit cumva acel punct de sprijin, atârnat undeva în vidul spaţial (iarăşi o imposibilitate fizică), unde s-ar fi găsit arborele suficient de înalt care să satisfacă cerinţa de lungime necesară respectivei pârghii pentru ca forţa unui om să poată urni imensa greutate a Terrei. Prin urmare, pare o teză mult prea fantezistă pentru a fi pusă în gura marelui om de ştiinţă al lumii antice.

Sursa: revista Magazin Istoric, nr.7(76), iulie 1973
Sursa foto

12 comentarii:

  1. Doamne cat de mult il detestam. De vina cred ca e matematica si profa care ne preda :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) Presupun ca profa a fost de vina ;) Matematica (cu precadere analiza) dar mai ales fizica sunt sunt altfel suportabile... Eu detestam chimia organica :) si sigur cauza era insasi materia

      Ștergere
  2. Mare om Arhimede ista! E bine că nu ne-ai băgat prin tratatele lui privind matematica şi fizica, nu de alta dar mă pierdeai:) Eu sunt cu eseurile, compunerile, poeziile, ştii doar. Astea le-am mâncat la mic dejun, prânz, cină şi le visam noaptea:)Restul pentru mine e doar informaţie pe care o asimilez sau nu, depinde. Ştii, când Arhimede a alergat gol puşcă pe străzile Siracuzei strigând "Evrika!", după ce-a descoperit că dacă se scufundă într-un butoi cu apă, apa dă pe dinafară, reuşind după acest "experiment" să măsoare densitatea coroanei regale:)Legende = picanterii ... ce teoreme despre sferă, cilindru, cerc, gravitaţie ş.a.
    Oricum eşti un drăguţ că nu ne-ai demonstrat rezultatele metodelor sale:D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am intrat in amănunte de genul, doar nu-i blogul academiei :)) Tocmai descoperisem un articol mai lung, numit "Pseodoistorie" si nu m-a lăsat inima să nu selectez nişte mici inadvertenţe istorice.

      Ștergere
  3. Ce mi se pare ciudat este cum de s-au transmis toate aceste expresii atribuite lui Arhimede, dar nu si mai multe date despre oglinzi, de exemplu, sau despre moartea lui.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi mă gândesc că şi la vremea respectivă, ca şi acum de altfel, informaţia circula prin mai multe "trusturi media", fiecare cu interesele sale.... :)))

      Ștergere
  4. Poate nu sunt dovezi clare insa stii cum se spune, nu iese fum fara foc. :D Asta ca sa fac legatura cu articolul anterior. :)) :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Neata! :)) Ceva, ceva, tot a fost... un mic sâmbure, dar probabil cronicarii au simţit nevoia de mici adăugiri, pentru punctajul artistic ;)
      Articolul din care am selectat mai cuprinde citate care se pare n-au fost rostite, Cezar, zarurile, Ludovic al XIV-lea şi statul, Galilei cu "E pur si mouve"

      Ștergere
  5. Prea vrei sa despici firul in patru ... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. NU eu.... ;) Unul, Wilhelm von Janko, in Fabel und Geschichte (Fabule si istorie)
      :))

      Ștergere
  6. felicitari. avet un blog interesant

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine ai venit!
      Multumesc pentru apreciere :) Te mai astept pe aici ;)

      Ștergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.