În jurul anului 100 e.n., Roma avea mai mulţi pompieri, raportat la numărul de locuitori, decât oricare alt oraş din zilele noastre. Denumiţi vigiles, pompierii romani se împărţeau în cinci categorii, funcţie de specificul activităţii depuse în lupta împotriva incendiilor.
- Aquarii - răspundeau de aprovizionarea cu apă, pe care o aduceau în găleţi, la locul incendiului;
- Siphonarii - erau aceia care luptau efecriv cu flăcările, stingând focarele de incendii cu ajutorul unor dispozitive numite "sifoane";
- Uncinarii - dărâmau zidurile şi acoperişurile caselor cuprinse de flăcări, trăgându-le cu ajutorul unor cârlige;
- Centonarii - stingeau focurile mai mici, înăbuşindu-le cu ajutorul unor pături speciale;
- Emulitarii - aduceau cu ei un soi de saltele pentru a amortiza căderea celor care săreau din clădirile incendiate.
La începutul secolului al XIX-lea, Napoleon I a creat la Paris (18 septembrie 1811) prima brigadă de "săpători-pompieri", în franceză, sapeurs-pompiers, înzestrându-i cu splendide coifuri de alamă, copiate după cele ale romanilor şi care mai apoi au fost adoptate de mai toate ţările europene.
Vezi, s-a ales si Roma cu ceva bun dupa domnia lui Nero!:))
RăspundețiȘtergereDa' ce matinali suntem astăzi amândoi ;) :D :P
ȘtergereAcu' tu vrei să zici că ar trebui să dăm foc Romei, pardon României ca să ne alegem cu ceva bun :)))
Neata, Adelina! Să ai o zi perfectă! :)
Cine se scoala de dimineata departe ajunge! ASa ca ia-o tu la dreapta, eu la stanga si ne intalnim la jumatatea drumului pe ecuator.Numa sa mergi mai incet ca am o batatura la picior.:))
ȘtergereÎn dreapta mea sau în dreapta ta? Ce-ţi e şi cu dilemele astea! ;)
ȘtergereÎncet, foarte încet, mai ales azi după încă o zi cumplită :D
:) Mereu am acut un respect urias pt pompieri. Niste oameni extrem de curajosi.
RăspundețiȘtergereDa, nu degeaba ocupă un loc fruntaş în sondajele privitoare la încrederea populaţiei în instituţii.
ȘtergereCăutând poza pentru articol am dat şi două lozinci ale pompierilor francezi, mi-au plăcut tare mult: "Courage et Dévouement", "Sauver ou Périr".
Măi, dar ce organizaţi! Oare Centurionii luptau împotriva incendiilor? Sau făceau paradă:D şi mergeau să moară...
RăspundețiȘtergerePăi cum? Fără organizare se mai clădea imperiul de 1000 de ani... ;)) Bine, cu "ridicarea" imperiului ne ocupam "noi", Centurionii :D
ȘtergereAcum ca să continui pledoaria, Roma mai avea constructori şi drumari iscuşiţi, altfel de unde primele drumuri pavate (strategice) pentru a deplasa legiunile rapid dintr-un colţ într-altul al Imperiului, sau apeductele, canalizarile şi restul ce constituiau apanajul unei societăţi "moderne". Sigur, mai rămânea şi timp de distracţie, dictonul "pâine şi circ" tot romanii l-au lăsat posterităţii, la fel Pax Romana, un fel de E.U. la vremea respectivă :)))
Interesanta organizarea lor. fiecare facea ceva anume, nu se bateau cap in cap acolo.
RăspundețiȘtergereapropo, oare de la ei vine cuvantul sifon???
Cum îi ziceam (mai în glumă, mai în serios) Antonelei, dacă tipii ăştia nu ar fi fost organizaţi n-ar fi reuşit să ridice un imperiu care a rezistat secole.
ȘtergereN-am idee despre etimologia cuvântului sifon, cert este că în latină există... în română (poate şi în alte limbi), atat substantivul cât şi verbul au şi conotaţii de argou. Poate ne sare Antonela în ajutor cu explicaţii suplimentare, sau scrie un articol cu dedicaţie pe "Sporovăieli".
Exista si in alte limbi de origine latina cuvantul, deci banuiesc ca de la ei se trage. Da, Antonela poate ne lamureste :)
ȘtergereDa, chiar şi în germană, dar e de înţeles, cândva urau sub dominaţie romana, cel puţin parţial. Aşteptăm aşadar, "in Antonela veritas" :))
ȘtergereOamenii aia se gandeau la toate, nu lasau nimic la voia intamplarii. Fiecare avea rolul lui bine definit. Numai superficiali nu erau romanii astia. :D
RăspundețiȘtergereAu luat cat tot ce era bun de la greci, ba chiar au adus si unele imbunatatiri, acolo unde s-a putut. Organizare lor (cred) a condus la cei vreo mie de ani cat a "tinut" imperiul, o durata, zic eu respectabila.
Ștergere