sâmbătă, 18 mai 2013

De ce simplu dacă se poate complicat

Blogspot vs Wordpress
Dacă tot vorbeam deunăzi, aici pe blog, despre dileme, hadeţi să mai dezlegăm una. Aceea din titlu, evident. Pesemne, după acest principiu atipic, în ceea ce mă priveşte (căci aleg întotdeauna drumul cel mai scurt pentru a ajunge din punctul A în B), desigur ilogic şi la modul general, m-am ghidat atunci când am decis să deschid un blog dedicat şahului (nu asta-i partea atipică şi nici ilogică), tocmai pe platforma wordpress.com. DE CE? Răspunsul este în titlu... Dar să nu fiu
răutăcios, fiindcă am văzut destule bloguri create pe respectiva platformă, care vizual se prezentau peste ceea ce putea să ofere blogspotul (recte concurenţa). Mai apoi am putut observa la propriu estetica temelor propuse şi declarându-mă satisfăcut m-am apucat de editat amintitul blog, cu abnegaţia specifică oricărui început de drum.

Nu peste mult timp, apare primul semn al unei alegeri pripite. Observ că în bara laterală nu se pot adăuga decât widgeturi care conţin cod HTML, altele fiind ignorate. Lasă că, la o adică, n-am nevoie de toate brizbrizurile inutile, îmi spun cotinuând adăugarea de conţinut. Totuşi, fiind vorba despre un blog dedicat şahului, era de la sine înţeles că ar trebui adăugată pe undeva şi o tablă de joc, evident nu statică, adică o poză şi atât. Aveam nevoie de o tablă de şah dinamică pentru exemplificarea deschiderilor, a unor poziţii de mijloc sau final de joc, de ce nu şi pentru a permite vizitatorilor să joace contra calculatorului.

Eh bine, aici deja apare deziluzia. Găsisem câteva siteuri de profil, de unde puteam împrumuta tabla de şah pentru prezentarea în mod dinamic a unei părţi sau chiar a unei partide întregi, mai mult, aveam de unde să "aduc" tabla de joc împotriva calculatorului, însă editorul nu permitea introducerea codului, fiindcă la fel cum păţisem în cazul sidebarului, nu accepta decât cod HTML. Evident, n-am renunţat imediat, am căutat câteva ore soluţii, (consultând tutoriale pe diferite pagini de asistenţă dedicate wordpress.com), pentru ca în final să aflu că versiunea wordpress gratuită nu permite ceea ce doresc eu.

M-am împăcat (volens nolens), cu gândul că muncisem degeaba aproape o lună, la fel cum mi-am reprimat şi regretul că n-am renunţat încă de la primul semn de incompatibilitate dintre  platformă şi necesităţile blogului. Dar, tot am rămas cu o nedumerire majoră. Dacă tot s-au chinuit geniile să facă un panou de control atât de stufos, din facilităţile căruia nu cred că folosisem 10%, (de altfel nici n-aveam cum, nepricepând ce anume fac concret cel puţin vreo jumătate din toţi dracii de-amiază din meniul aplicaţiei), le-o fi fost chiar atât de greu să mă lase să pun şi io o amărâtă de tablă de şah... Preferam să scoată total inutila (cel puţin pentru mine), dar foarte complexa foaie cu statisticile blogului, dar să lase posibilitatea introducerii de widgeturi indiferent de codul conţinut, atât bara laterală cît mai ales în editorul de articole. Se pare că au preferat să refuze această facilitate conturilor gratuite, făcând-o accesibilă exclusiv celor plătite.

Ca atare, am revenit pe mai simpla, însă mult mai permisiva platformă blogspot.com, evident cu regretul că, chinuit de talent, n-am ales din start opţiunea cea mai simplă, pe care o testasem deja şi căreia îi cunoşteam posibilităţile. În rezumat, pentru simplificarea problemei şi evitarea complicaţiilor inutile, ba chiar agasante şi demoralizatoare, aş concluziona că dacă se doreşte crearea unui blog elegant, plăcut ochiului, wordpress.com este alegerea optimă, însă dacă sunt necesare anumite subtilităţi (hai să le zicem, tehnice), atunci cea mai fericită alegere o reprezintă blogspot.com.

Dacă doriţi cumva să inspectaţi noua creaţie, eventual să şi jucaţi o partidă de şah pe noul blog, o puteţi face accesând linkul din această pagină sau Şah şi Mat, din bara laterală.

13 comentarii:

  1. La inceput si eu am ales blogspot. Poate din comoditate, din obisnuinta. Chiar nu stiu. Insa, cand m-am hotarat sa trec pe domeniu, am ales platforma wordpress. Si e mult mai usor si mai elegant.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Elegant cu siguranţă..., uşor..., numai dacă mă gândesc la "vânătoarea" de pluginuri, îmi trece...răbdarea (cel puţin în unele privinţe), nu se numără printre virtuţile mele :)))

      Ștergere
  2. Hai sa concluzionez si eu:
    - un domeniu .eu, .com, .net costa acum aproximativ 42 Lei/9euro/an
    - un serviciu de hosting de 0.99 euro/luna (12eu/an) ofera:
    1.5 GB spatiu de stocare
    50 GB Trafic lunar
    2 Domenii gazduite
    Casute de email nelimitate
    2 Baze de date MySQL
    2 Conturi FTP
    ---------------------------
    tragem linie si facem totalul :
    2 domenii - acesta + cel de sah = 18 euro
    hosting = 12 euro
    TOTAL = 30 euro/an si nu te mai doare capul de nimic, poti sa configurezi si sa optimizezi site-ul/blogul asa cum vrei, cu ce widgeturi crezi ca iti sunt necesare, poti sa aplici in sisteme de afiliere romanesti sau la AdSensee (pentru a scoate macar banii pentru plata domeniilor si a hostingului) si nu mai depinzi de "bunavointa" unor servicii gratuite care daca se supara pe tine (poti gresi fara sa vrei) iti sterg blogul fara nici o urma de regret.
    In concluzia concluziei = faci cum vrei :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Luate la pachet, două domenii pe com, eu, info sau org costă chiar sub 18 euro. Acum o lună, am luat doua domenii .com cu 9 dolari/an. Sunt tot felul de promoţii, trebuie doar să arunci un ochi şi să cercetezi un pic. Şi chiar că după aia nu te doare capul. Nu mai stai la mâna wordpressului sau a blogspotului; îţi faci site-ul exact aşa cum vrei.

      Ștergere
    2. Evident că domeniul propriu oferă avantaje incontestabile, numai că pt o activitate strict de divertisment (aşa cum percep eu blogul), apar nişte mici inconveniente, (cum îi spuneam lui Robert mai înainte), instalarea, aplicaţiei, "vânătoarea" de pluginuri, să nu mai spun de crearea efectivă a blogului, fiindcă sunt paralel cu html, java, css, Sql, FTP şi restul. Chestiile despre afiliere îmi sună precum araba veche..., nu prea pricep mare lucru şi-i cam târziu să învăţ pornind de la zero sau chiar de sub... Oricum, mersi pentru informaţia detaliată, referitoare la domeniile web, habar n-aveam, şi nu se ştie când imi va fi folositoare.
      Probabil că plec eu înainte ca cei de la google să-mi dea "erase", urmare a unei greşeli asumate sau întâmplătoare ;)))

      @ Ionuţ, mă doare deja capul numai când mă uit la explicaţia detaliată a lui Petre şi mă gândesc câte nu ştiam despre problema cu domeniile... Eu nu vreau decât să am nişte momente (uneori ore) de destindere, să mă aşez în faţa calculatorului, să scriu, ceva aici sau despre şah, nu să mă întorc la cursul de informatică... nu prea mă atrage ideea de a merge din nou la şcoală... mai ales că trebuie să incep de la clasa pregătitoare :)))

      Ștergere
    3. "Probabil că plec eu înainte ca cei de la google să-mi dea "erase", urmare a unei greşeli asumate sau întâmplătoare."

      Din cauza asta imi place mie, aproape obsesiv, sa fac backup la toate postarile blogului. Nu stiu exact cum faci asta pe blogspot, dar in wordpress poti sa faci export la un fisier care contine toata informatia de tip text(postari, taguri, comentarii etc), mai putin imaginile.

      Referitor la bataia de cap pentru a intretine un blog self-hosted... cred ca aici e vorba mai mult de bani, decat de bataia de cap. Cu bunavointa, orice e posibil. Pentru wordpress nu ai nevoie de cunostinte avansate ca sa-l instalezi, defapt exista faimosul "5-minute install". Trebuie sa stii mai degraba sa lucrezi cu interfata siteului de hosting. Mai e si domeniul... dar cum ziceam, daca esti motivat, orice e posibil :).
      Odata facuti acesti pasi, intri la fel de usor in interfata de postare a blogului cum ai facut-o si pe versiunea gratuita.

      Ștergere
    4. Bine ai venit, Zeratus :)
      Mulţumesc pentru comentariul detaliat, nu pot decât să fiu de acord cu tine, dacă privesc din perspectiva proprietarului de domeniu (www.octectuldincarpati.info). 5 minute e ok, dar totusi, "trebuie sa stii mai degraba sa lucrezi cu interfata siteului de hosting", deja e complicat... :)) Blogspotului nu-i pot reprosa decât faptul că spre deosebire de wordpress nu are categorii, dar are plusul că permite inserarea widgeturi indiferent de codul folosit. Cât despre backup, nu mi-am pus problema, ce mare valoare au aceste "scriituri" ca să le port atât de grijă... Am început acest blog din pur divertisment prin noiembrie anul trecut, n-aş băga mâna în foc că rezistă până în noiembrie anul ăsta ;) deci, foarte probabil să dispar din lumea bloggingului înainte ca cei de la google să-mi dea "erase", nu nepărat anul ăsta, dar se va întâmpla odată :)
      Încă odată mersi şi te mai aştept, cât timp mai există acest blog :))

      Ștergere
  3. Multumim de calduroasa si eleganta invitatie, era si mai bine daca ne pricepeam catusi de putin la sah. Daca ma pricepeam, e bine sa vorbesc in numele meu, totusi. :D
    Despre eterna controversa blogger - wordpress, cred ca tot tu ai sintetizat perfect punctele forte ale uneia si ale celeilalte in finalul articolului. :D
    Nu pot sa nu marturisesc insa ca eu am incercat bloggerul, dar nu am inteles absolut nimic din el, asa ca am migrat pe wordpress, unde nu am un panou deloc stufos, ci mai degraba simplu, cu prea putine optiuni. Bine, in paranteza fie spus, cred ca sunt cea mai atehnica persoana de pe fata pamantului, iar tot ce tine de calculatoare si informatica, de tehnica in general ma plictiseste de moarte. Multi se mira ca am blog si ca folosesc un DSLR. :))

    Iti doresc, pe langa un weekend frumos si racoros, mult succes cu blogul destinat sahului, sa adune cati mai multi prieteni interesati de sportul mintii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi, nu-i timpul pierdut...abia am început, am pus ceva metode de a deschide jocul, o să pun (desigur şi cu exeplificarea vizuală "pe tablă") şi despre tactica jocului.... o grămadă de alte chiţibuşuri ;)) Antrenează-te jucând cu Shredder, sau rezolvând problemele.... :))) O să pun şi o pagină cu linkuri către manuale şi jocuri online.
      PE mine bloggerul mă mulţumeşte 99%, regret doar că nu are posibilitatea de structurare pe categorii, ci doar etichete, la blogul despre şah chiar mi-ar fi fost utilă o structură mai complexă... da' nu-i bai, consider eticheta drept categorie şi titlul devine etichetă... simplu :D
      Mulţumesc pentru urări, weekendul e totdeauna frumos, cel puţin pt. mine, cu răcoarea nu sunt sigur, acum e soare, deşi până ieri a plouat. Ahh, noul blog e mai mult pentru a lăsa o urmă inteligentă a trecerii mele prin lumea virtuală (bine cam la asta se rezumă şi ideea acestui blog, cică personal)... asta dacă nu se supără cumva google şi imi dă delete...
      Toate cele bune, Nice, o sâmbătă (ce-a mai rămas din ea) şi o duminică plăcută şi liniştită, cu o vreme aşa cum îţi place ţie (22-23 grade, dacă bine-mi aduc aminte). ;) :))

      Ștergere
  4. Ai dat-o iar in limbi straine, de neinteles pentru mine. Mare pasiune trebuie sa ai pentru sah daca ai investit atata munca pentru niste nebuni care alearga niste cai si niste pioni care curteaza niste regine! Hai cu sase-sase ca-i mai simplu!:))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acu' te alinţi...., adică tu care ai blogul super fain, făcut tocmai pe wordpress, zici că vorbesc chineza...se poate, aşa ceva! :D
      Ai nimerit-o referitor la pasiunea mea pt. şah, datează de prin copilărie. ;) adică de pe vremea faraonilor :P :D. NU zic joc şi table, când eram în armată eram chiar bunicel. :))) Totuşi, am o problemă cu zarurile, (nu că n-aş avea noroc de zar bun atunci când am nevoie de o dublă, o poartă-n casă sau să dau afară), pur şi simplu după 2-3 partide de trei linii, îmi sună apa-n cap de la zdrăngănitul lor... nu se pot oare inventa nişte zaruri silenţioase, ar fi un joc mult mai reconfortant, fără acel agasant "zdrang-zdrand" care-ţi face creierii apă :D

      Ștergere
  5. Si eu m-am confruntat cu aceeasi problema :)) Am facut si un blog pe Wordpress numai pentru ca ma saturasem sa ii tot aud pe unul altul ce tare e Wordpress. (Trebuie specificat ca numai utilizatorii de Wordpress lauda Wordpress :)) Nu mi-a placut deloc. Greoi raaaaaaaaaaau de tot, comparativ cu Blogger. In Blogger poti sa schimbi orice, rapid si simplu. In Wordpresss te ia cu dureri de cap. Nici acum dupa atat de mult timp, desi m-am obisnuit cu platforma, nu prea am tragere de inima sa postez pe blogul ala.
    Eu am incercat toate platformele gratuite, sa fiu sincera :)) numai ca sa vad care e mai simplu de utilizat si ofera cele mai multe facilitati. Raspunsul cred ca e clar...Blogger.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, mi-amintesc că am citit la tine pe blog despre "lupta cu fiara wordpress". Eu m-am lămurit că doar versiunea cu plată a wordpressului este imbatabilă, deşi tot am unele rezerve cu privire la nebunia de a hălădui de nebun ca să găseşti pluginurile/widgeturile necesare. Şi aşa cum spuneam mai sus într-un răspuns, răbdarea nu se numără printre virtuţile mele (de altfel şi-aşa limitate) ;D
      Eu, n-am încercat alte platforme în afară de astea două, păi dacă astea mai suferă de una-alta ce-i fi cu celelalte. Aşa zic şi eu, dintre versiunile gratuite, aleg de departe Blogger...la varianta cu plată, nu prea mă gândesc, şi nici nu-i văd rostul pentru ceva făcut exclusiv pentru divertisment... de unde să ştiu eu cât mă ţine fantezia de a "mă da pe net" ;) :)))

      Ștergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.