Agenţia de turism fiind închisă (azi şi mâine) am luat la puricat semnele de carte din browserul de internet. Am eu obiceiul să pun câte un steguleţ de fiecare dată când hoinărind prin virtual dau peste lecturi interesante (desigur subiectivismul este incontestabil). Apoi dacă tot am făcut muncă de cercetare, de ce să ţin doar pentru mine, din când în când mai împărtăşesc rezultatele cu voi cititorii mei “cât de cât frumoşi” sau mai corect,
“cei mai frumoşi” (asta ca să plagiez exprimarea plastică a unuia pe care îl am în blogroll şi care, între noi fie vorba, nu-i doar frumos, dar are şi un blog mirobolant). În plus, pentru că nu călătorim şi poate nici lista titlurilor din blogrollul meu nu vă satisface pofta de lectură specifică sfârşitului de săptămână (când poate unii, ca mine de pildă, tot n-au altceva mai breaz de făcut), nu strică să vă îndreptaţi atenţia către câteva pagini care acoperă diverse domenii. Prin urmare, indiferent de preferinţe, sunt destule şanse să descoperiţi câteva scriituri reconfortante, faţă de care să vă recunoaşteţi o oarecare afinitate.
“cei mai frumoşi” (asta ca să plagiez exprimarea plastică a unuia pe care îl am în blogroll şi care, între noi fie vorba, nu-i doar frumos, dar are şi un blog mirobolant). În plus, pentru că nu călătorim şi poate nici lista titlurilor din blogrollul meu nu vă satisface pofta de lectură specifică sfârşitului de săptămână (când poate unii, ca mine de pildă, tot n-au altceva mai breaz de făcut), nu strică să vă îndreptaţi atenţia către câteva pagini care acoperă diverse domenii. Prin urmare, indiferent de preferinţe, sunt destule şanse să descoperiţi câteva scriituri reconfortante, faţă de care să vă recunoaşteţi o oarecare afinitate.
Bun, astea fiind spuse, să trecem la chestiunile importante, în primul rând pentru că trebuie să mă întorc la sahonline, unde am un imperiu de cucerit (sâmbăta şi duminica fiind singurele zile în care timpul îmi permite asemenea campanii războinice) şi în al doilea, fiindcă nici nu vreau să vă fac să aşteptaţi prea mult până să citiţi ceva cu adevărat interesant (da' nu puteam să intru aşa ex abrupto, că doar nu-i blog de ştiri şi în plus, tot era necesară o introducere care să dea măsura talentului oratoric personal, de cele mai multe ori în concediu sau mai exact concediat de proprietar). :D
Propunerile mele, dacă vă doriţi nişte lecturi mai adânci ori mai relaxante sau dacă pur şi simplu doar vreţi să vă bucuraţi nervul optic cu imagini nebănuit de frumoase (fotografiate sau pictate), ar fi următoarele (ordinea este întâmplătoare, deoarece fiind atât de eterogene nu se pune problema alcătuirii unui top):
- O fată de Ghindă - de unde vă recomand articolele, ordinea este pur aleatorie (şi evident sunt şi altele care merită cel puţin tot atâta atenţie): #1, #2, #3.
- Cronica Rezervistului - poate vă faceţi timp să lecturaţi: aici, aici şi aici, dar sunteţi liberi să alegeţi orice altceva, pentru mine toate articole (nu puţine) peste care mi-am aruncat privirea (mai ales mintea) au fost revelatoare.
- Viaţa în linii simple - un blog nou din câte îmi dau seama (din numărul de articole), dar asta nu m-a împiedicat să lecturez cele deoacamdată 7 articole. Citiţi dacă sunteţi curioşi, mie mi-a plăcut stilul, poate o să vă placă şi vouă. Nelipsitele recomandări: #1, #2, 3#.
- Gânduri şi Nuanţe - articole interesante, pe care le-am apreciat, nu zic la superlativ că nu cadrează cu totalul meu paralelism într-ale criticii literare şi nici nu doresc să vă influenţez. Vă las să apreciaţi calitatea scriiturilor lui Dragoş, prin deja obişnuitele trei articole: unu, doi şi trei.
- Stefania's - un blog unde puteţi admira picturi aparţinând unor artişti mai mult sau mai puţin cunoscuţi, însă indiferent de notorietate, imaginile sunt spledide. Priviţi şi fericiţi-vă ochii : #1, #2, #3. Un text de o sensibilitate aparte însoţeşte fiecare grupaj de picturi.
- Viaţa în Roma - eu l-am perceput ca pe un jurnal de călătorie, îmbogăţit cu o mulţime de fotografii minunate. Acum să nu înţelegeţi că textul lipseşte, există şi este chiar inspirat. Exemplicficări: aici, aici şi aici.
Şase recomandări, aveţi aşadar de unde alege (ca să nu simţiţi lipsa mirobolantelor mele articole istorice ori de călătorie) şi că să fac o analogie cu zilele săptămânii, din poezia Shakespeare a lui Sorescu, nu vă dau a şaptea recomandare pentru că urmează, "să mă duc mor puţin", la figurat pe tabla de şah, desigur (sunt deja în întârziere).
Totuşi un BONUS, venit din nemărginita-mi mărinimie... Uitaţi-vă peste două bloguri pe care le am afişate în bara laterală sub formă de banner (puteam să-i pun în blogroll dar mi-au plăcut mai mult imaginile). Blogul despre VIN conţine, poate o să vă mire, articole deosebit de savuroase, evident fac referire la câte un soi sau altul, dar merită citite pentru calitatea literară. Încercaţi! #1, #2, dar mai sunt o sumedeniei (cam 130). Celălalt banner de la AQVILA este cu de toate, din bara laterală stângă vă alegeţi domeniul preferat, să zicem, Şevalet fără inhibiţii sau Ce n-ai ştiut... Lectură plăcută!
Pentru că a venit vorba despre bannere, o să vă explic într-un articol cum vă puteţi face o astfel de minunăţie. Mie mi-a luat vreo săptămână până am aflat ce şi cum, asta după ce-am săpat internetul la greu, (aşa-s eu, prind greu şi uit repede), dar vouă n-o să vă ia mai mult de câteva ore pentru această operaţie relativ simplă.
P.S.: Hai să nu vă las în ceaţă referitor la poezia lui Marin Sorescu, poate mai sunt unii care au nedumeriri mai ales asupra zilei a 7-a:
Shakespeare
Shakespeare a creat lumea în şapte zile
În prima zi a făcut cerul, munţii şi prăpăstiile sufleteşti
În ziua a doua a făcut râurile, mările, oceanele
Şi celelalte sentimente.
Şi le-a dat lui Hamlet, lui Caesar, lui Antoniu, Cleopatrei şi Ofeliei,
Lui Othello şi altora
Să le stăpânească, ei si urmaşii lor,
În vecii vecilor.
În ziua a treia a strâns toţi oamenii
Şi i-a invăţat gusturile:
Gustul fericirii, al iubirii, al deznădejdii
Gustul geloziei, al gloriei şi aşa mai departe,
Până s-au terminat toate gusturile.
Atunci au sosit nişte indivizi care întârziaseră
Creatorul i-a mângâiat pe cap cu compătimire
Şi le-a spus că nu le mai rămâne decât să se facă
Critici literari
Şi să-i conteste opera.
Ziua a patra şi a cincea le-a rezervat râsului,
A dat drumul clovnilor
Sa facă tumbe,
Şi i-a lăsat pe regi, pe împăraţi
Şi pe alţi nefericiţi să se distreze.
În ziua a şasea a rezolvat unele probleme administrative
A pus la cale o furtună,
Şi l-a învăţat pe regele Lear
Cum trebuie să poarte coroana de paie
Mai rămăseseră câteva deşeuri de la facerea lumii
Şi l-a creat pe Richard al III-lea
În ziua a şaptea s-a uitat dacă mai are ceva de făcut.
Directorii de teatru şi umpluseră pământul cu afişe,
Şi Shakespeare s-a gândit că după atâta trudă
Ar merita să vadă şi el un spectacol
Dar mai întâi, fiindcă era peste măsură de istovit,
S-a dus să moară puţin.
Sursa foto
Imi place Marin Sorescu ! :)
RăspundețiȘtergerePoezia asta mi-am notat-o din manualul de liceu, nu mai reţin exact clasa...
ȘtergereOricum, modul în care este redată geneza lumii prin intermediul operelor lui Shakespeare este genială... fie vorba între noi, Sorescu era geniul de fapt...
De ce parere ai ?
ȘtergereDacă te referi la Sannatate si curatenie in casa, adică blogul, pardon, Covorul tău fermecat întreţinut în perfectă stare, cu ce altceva decât, evident, KIRBY atunci răsrpunsul este: RECOMAND inclusiv Kirby :))
ȘtergereÎntâi de toate îţi mulţumesc mult de tot pentru aprecierea ta, vis-a-vis de blogul meu! Mă simt onorată că îl recomanzi!
RăspundețiȘtergereN-am ştiut această poezie a lui Sorescu, îţi mulţumesc mult pentru ea!
O duminică minunată îţi doresc, Centurion Invictus! :)
Cu plăcere... , dar nu-i necesar să-mi mulţumeşti. NU-i prima dată când recomand celor care citesc pe aici bloguri pe care le consider interesante...
ȘtergereMă bucur că-ţi plac versurile lui Sorescu. Cum îi spuneam lui Radu, poezia este dintr-un manual de liceu... da, demult, pe timpul dinozaurilor ;)
La fel şi ţie, o duminică plăcută şi linistită :)
Mulțumesc Centurion pentru recomandări!
RăspundețiȘtergereMă simt flatată că a ajuns și blogul meu în această listă. ”Viața în linii simple” are doar 2 săptămâni de activitate, eu însămi am doar 1 lună de ”blogărit”, așa că însemnă foarte mult pentru mine gestul tău!
Aștept cu nerăbdare următoarele articole - ghid turistic: iubesc călătoriile! :).
Cu plăcere, Roxana! Doar mi-au plăcut cele câteva articole citit... era firesc să le recomand celor care mă citesc (se poate să avem gusturi apropiate şi pe cale de consecinţă să le placă şi lor).
ȘtergereN-are importanţă "vârsta" blogului, important este conţinutul... ceva în genul melodiei lui Pittiş, despre lungimea părului...
O să mai scriu "ghiduri de vacanţă", încă n-am terminat cu Franţa... şi mai am Spania şi Italia (poate şi Grecia, dacă apuc). Sper să-ţi placă la fel de mult şi istoria, dacă te uiţi prin arhivă am o grămadă de articole istorice. Evident mai scriu şi alte gânduri...
Neata, Centurion.:) Exceptional M. Sorescu. Iar pe Shakespeare l-am citit cu entuziasm in adolescenta, am iubit toate operele sale, unul din sciitorii mei preferati.
RăspundețiȘtergereO duminica frumoasa! :)
Hehe, ce fain sună! Neaţa, Nice! (7:50 PM)
ȘtergereUite, încă o similitudine... poezia lui Sorescu. Mă bucur că îţi place. Mi-e mi-a rămas poezia asta din liceu... Shakespeare, îmi place, dar nu-s chiar ahtiat după scrierile lui...de citit l-am citit pentru că intr-a IX-a şi-a X-a făceam literatură universală, fiind la profil filologie-istorie...după am cam uitat... ;)
O duminică, faină... Am înţeles de la tine de pe blog că plouă la tine deci ai scăpat de caniculă (şi aici a plouat).
*scriitorii
ȘtergereCe coincidenta nice si eu am facut in liceu literatura universala(si teoria literaturii). Da, si eu am fost la uman, exact la filologie-istorie. :D Si a fost perfect. :D :P Am iubit enorm literatura. :D
:)) nici nu observasem că ai "mâncat" R (de la bRânzeturile franţuzeşti)
ȘtergereEu doar treapt I am făcut-o la profil uman, treapta a II-a am ales realul pe considerentul "realizării" (în viaţă) mai facile... tot aia e...
Şi mie mi-a plăcut literatura, mai ales scriitorii germani şi ruşi (plus nişte cazuri izolate de poeţi britanici, americani şi francezi), dar parcă mai mult istoria (şi geografia). Interesant (sau poate previzibil) că după anii de şcoală toate astea nu mi-au mai fost de niciun folos... (poate doar d.p.v.d al stime de sine, dar "who cares about that...", nimeni nu mai dă doi bani pe cultură, e desuetă).
E clar, ești un descoperitor de talente. Un adevărat scouter, zic. Mulțumesc pentru linkuri, dar vezi că eu nu zic "cât de cât frumoși", ci "cât de cât FRUMUȘEI". Cei mai frumoși au devenit mai nou. Abia după ce mi-au lăudat cu pasiune articolul în care îmi expuneam nevinovat părerea despre blogosfera din România.
RăspundețiȘtergereEvident! :P Întotdeauna o să fiu mândru că am scris: Hoinărind prin blogosferă când m-am "împiedicat" de Colţul tău, iar prin cele 3 articole menţionate: "Mituri cu şi despre români", "Când şi de ce ieşim în stradă", "Să critic criticii", plus alte câteva, cred că deja aveai chestia aia despre El Comandante Che, m-ai câstigat drept cititor fidel (uneori şi comentator venit din la alt balamuc).
ȘtergereEh, vezi... uite că se mai găseau bloguri faine cu ceva timp în urmă...ete şi acum se mai găsesc... păi un scouter adevărat cum zici, face din rahat bici...care pe deasupra mai şi pocneşte. Ce crezi că numai tu ai găsit "ciurucuri", dacă vrei fac un articol cu bloguri nasoale, d-alea care ori nu spun nimic ori o fac în genul î-ţi spun (cratima este obligatorie în cazul de faţă) că ar trebuii (la fel 2 de "i", cu unul n-are farmec) şi/sau alte lăbăreli intelectuale. Stai să termin cu Franţa şi între două lecţii de istorie (sau poate de şah, dacă vrei) "bag" una sub genericul "aşa nu..." sau "too many idiots, too few bullets" ;))) să vezi atunci ce comentatori frumosi (adevăraţi Adonis) o să am ;)))
Seară faină, ţie şi d-nei ;)
:)) Mi-a placut Shakespeare.
RăspundețiȘtergereMa bucur ca hoinaresti tu, ca ne dai si noua idei :))
O zi faina!
Păi, trebuie să am rezerve... să vă pot oferi lecturi care să substituie cu succes magnificele dar plictisitoarele mele "romane" istorice, mai nou turistice :)))) atunci când sunt pe câmpul de luptă al şahului, evident ;)
Ștergerehehe....știam eu cine apreciază pe truditori...totul unul de-al nostru :) mulțumesc din suflet pentru menționare
RăspundețiȘtergereN-ai pentru ce :)
ȘtergereCum îi spuneam Roxanei, mai înainte: hoinăresc prin blogosferă, găsesc ceva ce-mi place şi recomand cititorilor acestui blog, mergând pe ideea că dacă mă "citesc" pe mine foarte probabil vor aprecia şi lecturile care-mi plac mie.