sâmbătă, 21 septembrie 2013

Cavaleri seducători

Don Juan, Casanova, Barba Albastra
Pentru că este sfârşit de săptămână, când toată lumea se relaxează încărcându-şi “bateriile” pentru săptămâna ce stă să înceapă, m-am gândit să abordez un subiect lejer în deplină consonanţă cu starea de spirit personală de sâmbătă seara.

Aşadar, cine ştie cum se numesc primii trei “seducători” din istoria literaturii universale, a căror portretizare scrisă, iar mai apoi transpusă pe pelicula cinematografică a stârnit
interesul maselor de cititori, respectiv, cinefili. Probabil, deja aveţi în minte numele acestor personaje: Don Juan, Casanova şi Barbă Albastră. Totuşi, continuaţi să citiţi, poate, cine ştie, aflaţi câteva noutăţi.

Don Juan este un personaj legendar, se pare însă că legenda, foarte înflorită de-a lungul vremii, are la bază un sâmbure de adevăr, căci “Cronica Sevillei” pomeneşte despre un tânăr, Don Juan Tenorio, care îl omoară pe comandorul Ulloa după ce-i răpeşte fiica. Povestea lui Don Juan a fost preluată de literatură, iar numele lui a devenit un simbol. Astfel, Molière a scris o comedie, Mozart – o operă, Byron – un poem, Puşkin – un poem, Schiller – o baladă; toate purtând acelaşi titlu: “Don Juan”. Despre Don Juan au mai scris în proză şi Tirso de Molina, N. Lenau, Carlo Goldoni, Alexandre Dumas, iar la noi Victor Eftimiu – o piesă în versuri. Un sugestiv portret al acestui cinic seducător îl găsim în drama în versuri a lui Don Jose Zorilla – “Don Juan Tenorio”.

Casanova este un corespondent italian real al legendarului Don Juan. Personaj istoric, a trăit mai aproape de timpurile noastre (sec. al XVIII-lea) şi se pare că l-a întrecut în frumuseţe, cabotinaj şi cuceriri galante pe înaintaşul său. Don Juan reprezintă spiţa nobilă de cuceritor, iar Casanova, spiţa burgheză. Termenul de “Casanova” este folosit şi atunci când “donjuanul” la care ne referim este un şarlatan nu numai din punct de vedere sentimental, ci multiplu, întrucât el a îmbrăcat, rând pe rând, haina de publicist, de abate, de diplomat, chiar de… deţinut, furând în acelaşi timp şi inimile şi punga. Casanova şi-a scris “Memoriile”, în zece volume, care conţin relatări licenţioase, dar şi amănunte semnificative pentru moravurile epocii.

Barbă Albastră a fost eroul povestirii cu acelaşi nume, semnată de scriitorul francez Charles Perrault. Sadic şi bestial, eroul şi-a ucis primele şase soţii. Căsătorit a şaptea oară, este omorât de fraţii ultimei soţii, după ce aceasta descoperise, îngrozită, cadavrele celorlalte neveste.

Desigur, s-ar mai putea adăuga nume de seducători celebrii, de ce nu, seducătoare, dar aşa cu spuneam încă de la început, această postare se doreşte una reconforantă, inclusiv (sau mai cu seamă) din punct de vedere al lungimii textului.


Sursa FOTO

10 comentarii:

  1. L-ai omis pe cel mai seducător dintre toţi cavalerii medievali, pe Don Quijote de la Mancha! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ahhhh, Don Quijote, seducător, poate, nu zic ba, însă nu se încadra "profilului", fiind fidel veneratei sale Dulcineea :))

      Ștergere
  2. Neata, Centurion. :) E bine ca ai explicat diferentele dintre cei trei. :D Unul mai periculos la altul... Concluzie, sa ne ferim de seducatori. Caci mai sunt destui si in zilele noastre.
    Cavalerii, insa, sunt pe cale de disparitie... :( :P

    In legatura cu Barba Albastra nu pot spunbe decat :orice nas isi are nasul. :D

    Duminica placuta! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună, Nice :)
      Aş spune că sunt chiar mai mulţi (desigur, le lipseşte puţin din "clasa" înaintaşilor), ba chiar aş adăuga că nu lipsesc "seducătoarele" (şi nu de genul lui Mata Hari :D).
      Totuşi, hai să le mai dăm o şansă adevăraţilor cavaleri, poate că nu-s chiar o specie atât de rară :)

      Seară minunată! :)

      Ștergere
    2. În orice bărbat este un seducător.
      și-n orice femeie trăiește-o Dulcinee.
      Balul e viața lor unde-i vezi cum valsează
      cu reverențe adânci, înclinând un picior
      ochi în ochi se rotesc ușor, ușor
      unul pe altul se doresc, se așteaptă
      apoi în pas săltat,nerăbdători
      îndrăzneți sau timizi, spre budoar se-îndreaptă.
      [Asta în cazul fericit...
      cand domnul nu-i cavaler sare în pat de îndată]

      Ștergere
    3. Aşadar, celor trei "seducători" ori "donjuani" menţionaţi în text, le putem atribui măcar virtutea numită răbdare, dacă în alte privinţe sunt blamabili :)
      Cum spuneai, seducţia este o artă accesibilă oricui, ce urmează apoi este o cu totul altă poveste...
      Minunate, versuri :)
      O săptămână minunată, Maria :)

      Ștergere
  3. De primii doi am auzit, citit si vazut filme. De ultimul insa nu am auzit pana acum. Nici nu cred ca s-a prea insistat pe acest personaj.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Primii doi sunt mult mai cunoscuţi publicului, dar cred că şi după cartea francezului Charles Perrault s-a turnat un film, da' n-aş băga mâna în foc.

      Ștergere
  4. Se spune ca povestea lui Barba Albastra nu este nici pe departe o povese ci relatarea unor fapte reale - adevarul este ca, intr-un fel sau altul, dea lungul istoriei omenirii au existat, si vor exista din pacate, criminali in serie de la care sa ne inspiram. Felicitri pentru articol!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc, Rodica :)
      Posibil, multe poveşti sunt inspirate din viaţa reală. Şi da, din păcate au existat şi vor mai exista asemenea "oameni" printre noi.

      Ștergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.