sâmbătă, 28 septembrie 2013

Widgeturi pentru reţele de socializare – Facebook

Widget Facebook
În ultimele două zile am trecut în revistă câteva widgeturi specifice reţelelor Google şi Twitter. A venit vremea să abordăm aceeaşi temă raportată la reţeaua Facebook. Aşadar, pentru cei necunoscători, desigur, puţini la număr, mare parte provenind din rândurile acelora care abia şi-au deschis blog, (la îndemnul meu sau poate al altcuiva), dar interesaţi de subiect, încerc o prezentare de ansamblu.

Înainte de toate, va trebui să intraţi pe pagina: https://developers.facebook.com/docs/plugins/. Aici, găsiţi (în stânga paginii) cam tot ce v-ar putea interesa referitor la plugins-uri pentru Facebook. Vă fac un rezumat pentru a nu vă trimite total nepregătiţi în necunoscut.

Puteţi configura butonul LIKE de aici: https://developers.facebook.com/docs/reference/plugins/like/. După completarea câmpurilor apăsaţi Get Code, iar urmarea a acestei acţiuni se va deschide o fereastră de unde veţi copia codul pe care îl preluaţi pe blog. În principiu, pentru a evita alte complicaţii, (includerea unui cod JAVA Script SDK pentru HTML5), alegeţi codul corespunzător tabului IFRAME. Acest cod arată cam aşa:
<iframe src="//www.facebook.com/plugins/like.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpages%2FCenturions-blog%2F164969993695491&amp;width=450&amp;height=21&amp;colorscheme=light&amp;layout=button_count&amp;action=like&amp;show_faces=true&amp;send=false" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:450px; height:21px;" allowTransparency="true"></iframe>
De reţinut faptul că pentru generarea codului am folosit adresa URL a paginii acestui blog:
https://www.facebook.com/pages/Centurions-blog/164969993695491
Desigur, puteţi folosi adresa profilului FB sau a blogului. În pagină, codul de mai sus se prezintă sub forma:

Un plugin interesant pe care îl găsiţi la adresa: https://developers.facebook.com/docs/reference/plugins/facepile/, vă permite afişarea persoanelor care au apreciat pagina pentru care aţi specificat URL-ul. De exemplu pentru pagina FB asociată acestui blog se afişează următoarele:
De asemenea, există un plugin dedicat paginilor FB, numit Like box, pe care îl puteţi prelua de la adresa: https://developers.facebook.com/docs/reference/plugins/like-box/. În cazul acestui blog rezultatul acestui plugin se poate observa în sidebar. O configurare puţin diferită dă următorul aspect:

Cam atât despre Facebook, n-am găsit alte chestii suficient de relevante (din punctul meu de vedere) pentru a fi menţionate. Cu excepţia, poate, a unui plugin care ar permite postarea comentariilor din FB pe blog (nu mă întrebaţi, cum, de ce şi ce se petrece în acest caz). Adresa de unde puteţi prelua "minunea" este: https://developers.facebook.com/docs/reference/plugins/comments/. Cât despre modalitatea de implementare pe blog, habar n-am, presupun că, trebuie intrat puţin în codul blogului (HTML), iar asta este o problemă care mă depăşeşte.

6 comentarii:

  1. Neata, Centurion. :D Ca sa-ti vina cititori de pe fb trebuie sa ai multi prieteni, sa fii foarte activ acolo, adica sa fii cunoscut si eventual sa fii inscris in unele grupuri. Iti lasi link-ul de la articol in grupul respectiv(dedicat blogurilor) si astepti sa explodeze traficul. :)) Cel mai mare succes il au articolele cu titluri catchy.

    Like-uri primesti daca ai blog de nisa. Daca ai blog generalist, nu. Poate cu niste concursuri sa mai salti putin numarul lor, dar acesta va ramane mic. Blogurile de calatorii, de moda sau cele culinare sunt cele mai accesate si placute.

    Duminica faina!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună, Nice :)
      FB, complicat! Îmi ajungeţi voi cititorii care aţi ajuns aici pe alte căi... Nu sunt ahtiat după cantitate, prefer calitatea ;)
      Apropo, titlurile generatoare de trafic, încă mai intră "rătăciţi" pe articolul acela "aniversar"... (până acum sunt 951) :D :))))
      Tocmai am comentat la tine pe blog, prin urmare cunoşti părerea mea referitoare la concursuri, la fel şi faptul că n-am tendinţe combative (nici măcar în "real life", darămite în online).
      Duminică plăcută şi ţie! Şi o săptămână bună de mâine :)

      Ștergere
  2. Păi sigur că lui Adrian Manea îi place blogul lui Centurion! :)
    Eu am platforma pe Wordpress şi am instalat plugin-uri proprii, inclusiv pentru FB. Bine ai venit pe FB!

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc, Centurion Invictus, mi-ai salvat timpul! Ma tot gandeam sa caut widgetul dar nu mai reusesam sa ajung la pagina potrivita. :D O seara placuta iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu plăcere, Rodica!
      Mă bucur că această postare se dovedeşte utilă, pot spune că n-am pierdut vremea degeaba.
      O săptămână cu multe împliniri.

      Ștergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.