sâmbătă, 12 octombrie 2013

Revelaţiile unei stări febrile

Gripat
Nu sunt prea sigur că interesează pe cineva, cel puţin nu în mod deosebit, faptul că sunt răcit. Iar când spun răcit, atunci să se înţeleagă că-s răcit cobză. Adică, eu nu-s omul care să se joace cu jumătăţi de măsură... ori, ori. Perfecţionist s-ar zice. Acum, mă gândesc că un mic interes totuşi ar putea să vă trezească amintita stare. Zic asta în urma propriilor observaţii de vineri când colegii parcă se ţineau la distanţa evitării oricărui pericol,
(exact cum recomandă şi codul rutier; apropo de asta, niciodată n-am înţeles care ar fi această distanţă, cam câţi metri să las pe drum uscat şi câţi pe şosea umedă sau cu polei ori zăpadă, dar dacă zăpada e afânată sau bătătorită) în fine, un interes era. Numai jumătatea angelică nu părea afectată, deşi primele simptome au apărut joi spre seară, n-a plecat la mama, ba chiar, vineri dimineaţă nu s-a ferit nici sfiit să mă sărute. De fapt, de ce s-ar fi temut, ea era imună, întrucât cu o săptămână în urmă luptase cu virusul şi-l pusese pe fugă, acesta refugiindu-se desigur la cealaltă jumătate, aceea demonică, adică eu.

Iar dacă cele răceala mea cruntă însoţită de stare febrilă nu vă stârneşte curiozitatea, poate vă interesează ce poate să debiteze un procesor (a se citi creier) overheated la 38,1 ºC. Atât indica termometrul pe care l-am ţinut cuminte la subraţ vreme de vreo 10 minute, da’ eu aproximez undeva către 58 ºC; şi asta în emisfera aflată în umbră, am uitat să vă spun că mi se-nvârte capul, de fapt, si camera, ba parcă nici tastatura nu stă locului, pentru că observ că trebuie să mă concentrez ca să nimeresc literele dorite.

Aşadar, să trecem la punctul culminant, dar mai întâi să-mi deschid alt pacheţel de batiste... Gata! Buuun... Ce informaţie credeţi că procesau acum câteva ore cele două emisfere cerebrale, alternativ desigur, fiindcă pe rând se ocupau şi de menţinerea diverselor funcţii vitale, printre care suflatul nasului, tuşitul şi strănutatul, îngurgitarea pastielor şi a ceaiului etc. Bine, nu mai prelungesc suspansul, mă gândeam la cuvântul prost, substantiv şi adjectiv, uneori folosit adverbial.

V-aţi gândit vreodată la variantele care derivă din prost, aşa-i că nu. Exemplificare: prostănac, prostan, prostovan, prostolan, prostălău şi desigur, diminutivele drăgăstoase, de alint, precum, prostuţ, prostuleţ prosticel prostănel. Multe, aşa-i? Apoi, inevitabil te gândeşti că pentru a exprima opusul său, antonimul cum ar veni, limba română prevede doar termenul de deştept. Dar, şi aici depinde mult de intonaţia folosită pentru a rosti cuvântul, un abia perceptibil semn de exclamare ori pur şi simplu mimica feţei, transformă într-o clipă deşteptul într-un prost sadea. Acum, stau şi mă întreb, de unde necesitatea lexicului de a defini atât de complex prostia, în timp ce opusului îi este alocată o singură variantă. Presupun că există două explicaţii pentru acest fenomen şi care nu se exclud una pe cealaltă. Prima ar fi, vorba unui personaj istoric şi literar deopotrivă, că numărul proştilor este infinit mai mare decât numărul deştepţilor. Iscoditor din fire fiind, nu mă mulţumesc doar cu o explicaţie, iar cea de-a doua îmi vine aproape instantaneu în minte. Omul în sine este rău, uitaţi-vă numai la predilecţia lui de huidui pe stadione sau la diverse mitinguri politice sau de altă factură, la plăcerea cu care aruncă diverse şi colorate invective la adresa adversarilor. Prin urmare, al doilea motiv ar fi pasiunea omului pentru denigrare şi mult mai puţin pentru a adresa cuvinte cu sens laudativ.

 Şi dacă tot vorbim despre exprimări denigratoare, îmi vin în minte o grămadă de cuvinte, altfel normale dar care rostite într-o anume formă capătă un pronunţat caracter peiorativ. Majoritatea acestora se referă la lumea animală. Desigur vă amintiţi (normal să vă amintiţi, din moment ce pot eu, deşi funcţionez la 10, maxim 15% din parametrii normali) de celebra zicere: „măi animalule”. Asta este doar o referire generică, dar numărul invectivelor de acest gen este numeros: bou/vacă, dobitoc, gaiţă, gloabă, guşter, javră, jigodie, lipitoare, măgar, mistreţ (îl ţineţi minte pe Caragiale, parcă, nu), porc (desigur, „bărbaţii, toti, e porci”), potaieşarpe, viperă. Sigur mai sunt, dar acum nu-mi trec prin minte... eh nah, uite încă unu’: virus, chestiile alea mici de tot care fac praf ditamai omu’.

Acum, dacă mă gândesc bine, (mă rog atât cât sunt capabil în condiţiile în care sunt cotropit de hoardele viruşilor), termeni peiorativi au fost împrumutaţi şi din lumea vegetală. De pildă, varză, mai exact a fi varză. Ete, ce spune DEX: a ajunge varză expr. 1. a se degrada, a se zdrențui 2. (tox.) a ajunge dependent de droguri 3. (tox.) a avea o stare euforică provocată de consumul de droguri; sau spală-varză m. fam. palavragiu. Iar ca să continuăm cu vegetalele, acelaşi DEX ne mai învăţă un termen peiorativ, spanac I. s. n. pl. spanacuri lucru de calitate inferioară (referitor, mai ales, la producții de factură artistică sau intelectuală). II interj. ei aș!

Găsim cuvinte cu semnificaţie peiorativă chiar şi în rândul corpurilor neînsufleţite, de pildă, poţi spune cuiva „băi bolovanule”. Şi fiindcă tot veni vorba, îmi simt capul asemeni unui bolovan, iar mintea mi se cam împiedică în propriile-i gânduri. Ca atare, e cazul să închei, fără a avea certitudinea că aţi priceput ceva din toată încâlceala ideilor, în general haotice, doar pe alocuri coerente, a gândurilor aflate într-o mişcare browniană (numită şi agitaţie termică). Totuşi, postarea aceasta se poate dovedi utilă psihologilor sau celor interesaţi de revelaţiile elucubrațiile minţii umane atunci când în ecuaţie intervine şi factorul viral.

Partea bună este că, sâmbătă fiind, am scăpat de programul administrativ (săptămânal), cunoscătorii ştiu prea bine la ce mă refer. Pentru restul fericiţilor (încă solitari pe ale vieţii valuri) vă luminez imediat: dat cu aspiratorul, şters praful prin locurile inaccesibile persoanelor de 1,60 (şi puţin) metri, aşa ca un bun gospodar ce sunt... eu? pfff, e clar, febra îşi face mendrele, între scurtele momente de luciditate... oricum, gospodar sună bine, dovedeşte chiar porniri protectoare faţă de jumătatea angelică, care uite, îi aduce jumătăţii demonice a nu’ş câta cană cu ceai fierbinte... ahhh, şi pastilele.


Sursa FOTO

20 de comentarii:

  1. 4 cani mari de vin fiert (neaparat rosu si cu mirodenii) intre ele o baie fierbinte cu sare, un somn bun si dupa poti sa treci linistit la stres praful! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) după 4 căni mari de vin trec direct la somn, posibil chiar pe la jumătatea celei de-a patra... baia mai aşteptă, iar praful... fiecare an are 52 de sâmbete :))

      Ștergere
  2. Neata, Centurion, ca buna nu stiu cat e. Tu vad ca esti racit, iar la mine ploua si e frig. Chiar asteptam un weekend insorit.
    Am fost si eu oarecum racita, m-a tinut cca o saptamana, adica exact atat cat boala si-a facut de cap. Zic oarecum ca nu am avut temperatura. Niciun leac incercat nu a functionat.
    Interesante revelatiile tale, stai sa le vezi pe ale mele, caci urmeaza imediat, in urmatorul articol. Asta daca nu intervine iar ceva neprevazut si il voi amana iar.

    Ce pot spune, poate doar ca ma cam deranjeaza cei care se vaicaresc ca ceilalti sunt prosti, ca nu mai stiu ce sa faca cu prostii din jurul lor, cu alte cuvinte, ei sunt aia desteptii. Mda.
    Totodata ma deranjeaza cei care se oripileaza de articolele gasite prin blogosfera, domne ce articole proaste scriu oamenii astia, de ce si-au deschis blog? Ia te uite unde era ala care scrie bine si merita sa aiba blog!

    Mda. Putina modestie nu strica, domnilor. Sa judeci, sa fii malitios si intolerant e atat de usor. Mai renuntati la aerele de superioritate, coborati pe pamanat si priviti mai mult la propria persoana decat la cei din jur. Oare tot ce faceti voi e bun si corect? Tot ce faceti voi e de calitate? Evident retorice intrebarile mele.

    Insanatosire grabnica, Centurion! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Neaţa! Este (a fost) o dimineaţă bună ;) La mine e cald şi soare :)) Şi mi-a trecut febra. :)
      Abia aştept să publici revelaţiile anului 2013 la care făceai referire în "Anotimpurile toamnei", articolul care m-a determinat să-mi reconsider preferinţa pentru anotimpul iernii.
      Totuşi, uneori situaţia devine agasantă atunci când observi "proşti" pretutindeni, ba chiar având funcţii de conducere (în stat, dar nu numai). Uneori, chiar îţi vine să spui: "trăiesc printre, dar nu sunt dintre". Nu de alta, dar uneori prostia te afectează, mai cu seamă atunci când prostul are iniţiative. Dacă ar sta în banca lui ar rămâne inofensiv, dar imediat ce trece la acţiune urmează dezastrul.
      Mulţumesc pentru urare, mă refac, nicio grijă... până sâmbăta viitoare cu certitudine (asta dacă nu cumva am "noroc" să mă eschivez de programul administrativ) :D

      Ștergere
  3. Excluzând faptul că eşti bolnav (adică te sustragi treburilor casnice :P), îmi place incursiunea ta lingvistică. Eu cred că avem o înclinaţie (stră)moştenită pentru apelative injurioase. Sună frumos - nu? ;) - "Dă-te naibii de proastă!" sau "Prostu' dracului!" decât "Băi deşteptule!" ori "Du-te dracu' deşteapto!" Iar înjurăturile în literatură (că tot ai pomenit de Caragiale) sunt artă, domnule, mai ales în literatura contemporană. Pronunţă cuvântul "prost", ce adiere, ce uşurare, ce descărcare (electrică), pronunţă cuvântul deştept, hmmm, nimic. Iar românii, cu apetitul lor înclinat spre vulgar, trivial, apelează în nervozitatea lor (căci suntem un popor nervos) la tot felul de injurii. Cad bine, ca bolovanul. :D
    Mno, amu să înţeleg că eşti "varză" sau "muci" ori şi una şi alta. Hai repede-repejor să te faci bine, nu de alta, dar ai atâtea treburi de rezolvat( acasă, nu pe blog :P). Cum de ţi se permite să fii bolnav, nu îmi vine să cred! :)) ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uite un capitol la care suntem, dacă nu primii, măcar printre cei dintâi. Avem o limbă bogată în invective, care de care mai "colorate" şi am dus "arta" atât de departe încât (aşa cum spuneam), până şi un cuvânt laudativ devine lesne peiorativ. Deşteptule! o schimbare (uşoară) a tonalităţii, eventual o mimică sugestivă şi se schimbă înţelesul cu 180 de grade ;)

      Încă sunt niţel "şifonat" să nu spun "bombardat", "muci" NU, n-am aplicat sfatul lui Radu (4 căni mari de vin) ;) Pffff... parcă iar mă ia cu ameţeală când aud de "sarcinile de serviciu". Ieri, s-ar spune că am fost norocos, dar sâmbăta viitoare... vorba lui Dante, "lăsaţi orice speranţă..." :D

      Ștergere
  4. Bună seara, Centurion.
    Îmi pare rău că doamna răceală şi-a găsit azil la tine, pentru o perioadă. Sper să nu-i convină trataţia şi să plece mâncând pământul, cât mai curând posibil, undeva în nordul Siberiei. Mi-a plăcut articolul tău.
    Însănătoşire grabnică îţi doresc, Centurion.
    O noapte lină şi-o nouă săptămână cu multe binecuvântări! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună, Ştefania :)
      Mulţumesc pentru urări. E în regulă, până dimineaţă trece, iar dacă nu... am noroc de încă o zi liberă (poate două sau trei ca să fiu lacom) :))
      Mă bucur că revelaţiile mele în condiţiile unei temperaturi de 38 de grade ţi-au oferit o lectură plăcută :)
      O seară liniştită şi o săptămână cu multe împliniri :)

      Ștergere
  5. Oooo ... te-a lovit ... in moalele capului, vad! Sau te-am inspirat eu?!? Ai vazut ce sunt capabila sa debitez cand sunt racita si ... hop si tu ... ca doar nu te poti lasa mai prejos ;) As fi rea daca as spune 'tine-o tot asa'??? Deduci de ce, sau? Bravo, mon cheri!!! Insanatosire grabnica, mein lieber Cousin!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hopa! Având în vedere gradul de rudenie, aş spune că-i firesc chiar să nu fiu mai prejos. Pe de altă parte, ţinând cont de acel un an şi două luni experienţă de viată în plus, zic că doar eu pot reprezenta o sursă de inspiraţie pt. tine, reciproca nefiind valabilă :P :)))
      Apropo, dacă tot vrei să ştii, inspiraţia mi-a venit gândindu-mă evident febril la implicaţiile climei asupra producţiei de vin a anului 55, coroborată cu semnificaţia zilei de 4 iulie... Am fost cumva prea profund? Dacă da, îţi explic în privat :D
      Merci pt urare :) Aproape că funcţionez în parametri normali ;)
      Herzliche Grüße aus Resita :)

      Ștergere
  6. Eu iti recomand aspirina saracului. Functioneaza mereu. Ieftin si ma gandesc ca la indemana :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) În halul ăsta, când până şi uzul batistei mi se pare un efort exagerat... Poate era indicată o supradoză încă de la prime simptome :) Acu' e o cauză pierdută :D

      Ștergere
  7. Buna, Centurion! Sper ca te simti mai bine de sambata pana azi - altfel, daca tratamentele pe care le-ai urmat nu au adus rezultatele dorite, iti recomand cate un ardeius, doi dintre acei mai iuti la mancare calda si sa vezi cum te pun pe picioare (bineinteles daca nu ai probleme cu stomacul) :D. Insanatosire grabnica iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, mi-e mult mai bine :) Merci, pentru sfat, chiar îmi plac ardeii iuţi. O să aplic tratamentul, mai ales că este mai lesne decât să beau cele 4 căni mari de vin fiert, după cum îmi recomanda Radu.
      Mulţumesc şi o seară plăcută, Rodica :)

      Ștergere
  8. Ciudate fierbinteli, bre! De-astea cu deliruri lingvistice. :)
    Sper ca te-ai mai inzdravenit, daca tot ai scapat de programul administrativ... Fii linistit, cu tratament iti trece i 7 zile, fara , intr-o saptamana! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce-ţi e şi cu viruşii ăştia, periculoase creaturi... Da, aproape că-s 100%, da' pentru siguranţă (să nu fiu bombă biologică) mi-am luat două zile libere ;))
      Merci pentru încurajare... deja m-am împăcat cu gândul că sâmbătă nu mai am cum să mă fofilez de la atribuţiile administrative, poate doar dacă o fi ceaţă afară reuşesc cumva să mă pierd precum măgaru' :)))

      Ștergere
  9. Ciudat, eu cand sunt racita nu vorbesc prea mult, de fapt nu cred ca gandesc prea mult ;))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună, C.L.M şi bine ai venit :)
      :)) Recunosc că, dată fiind starea febrilă, termenul (verbul) a gândi este puţin cam exagerat, însă recitind textul, de astă dată, în deplinătatea capacităţilor fizice/intelectuale, tre' iarăşi să recunosc (deh, modestia) că unele asocieri nu mi-ar fi trecut prin cap într-o altfel de stare decât cea descrisă.
      Cât despre vorbit mult (uneori şi prost, ca să rămân în ton cu subiectul), ăsta e un articol scurt (1013 cuvinte), de obicei vorbesc mai mult... uite, chiar şi în comentarii :D

      Ștergere
  10. Presupun că până acum ai scăpat de starea febrila! :) Altfel, am un cooler cu răcire pe "ţuică", evident nefiartă!!! Te ajută?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur că da! Am învins hoardele de viruşi... totuşi un "castru roman" din fostul imperiu nu se cucereşte cu una cu două :))
      Hehehe... propunerea ta merită oricum atenţie... aşa preventiv :D

      Ștergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.