sâmbătă, 7 septembrie 2013

Replică de nota 10 - fără polemică

Postare google
Tocmai scriam ieri despre faptul că două opinii opuse pot coexista, că în eventualitatea unor conflicte de idei, nu este neapărat necesară folosirea tuturor invectivelor imaginabile. De asemenea, făceam referire la „războiul cuvintelor” pe care l-am observat pe diverse siteuri, legat evident de temele majore de discuţie ale ultimelor zile.

Ei, bine, tot ieri mi-a fost dat să văd pe G+ o postare care altfel nu-mi sărea în ochi, cel puţin, nu într-atât încât să scriu despre ea. Vă întrebaţi desigur, ce a fost atât
de interesant, ieşit din comun. Vă răspund, nu postarea în sine, ci două comentarii (vezi poza).

În rezumat (pentru aceia care n-au timp), un om pune o fotografie care prezintă expoziţia unui artist plastic care a creat nu mai puţin de 7.000 de figurine a căror mărime nu depăşeste 10 cm. Toate acestea fiind expuse în piaţa din Braşov. Deasupra imaginii, postarea conţine următorul text explicativ, în engleză:

"Innocents Choir" is the collection artist Pandea  Andrei Antonescu, containing a total of 7000 unique figurines. The height of each piece shall not exceed 10 cm. The exhibits displayed in Brasov 4000 (August 26-September 1) were placed on dozens of columns in the Square. Exhibition highlights human personality diversity and the need for understanding and affection they have those, given the fate through, not in the patterns of "normality".
Hope Hospice action is the foundation to support services for children and adults diagnosed with incurable diseases.

Punctul culminant. Apare unul care aducându-şi aminte de istoria învăţată la şcoală (presupun cu profu/profa de educaţie fizică) şi în virtutea dreptului fiecăruia de a avea o părere, trânteşte un comentariu parcă gândit anume întru agitarea spiritelor, pentru a crea polemică. Uite ce zice tipu’:

peter szabo-weinacht
Ieri 18:50
Maybe good to know that Brasov is only since 1921 (the Trianon Peace robber) belongs to Romania. Previously, the principality of Transylvania and the Hungarian kingdom had. Brasov predominantly inhabited by Saxons settled under the jurisdiction of the Hungarian crown.

Adică, o succintă istorie a Braşovului, evident într-o viziune proprie căreia nu i se poate reproşa altceva în afară de iredentism, dar cum spuneam, fiecare are dreptul la opinie (corectă, deformată sau ineptă, nu are relevanţă în contextul dat). Dar, uite că se poate accepta o părere diferită, oarecum tendenţioasă şi fără contre, jigniri ori tradiţionalul „ba pe-a mă-tii”, iar cel care a postat respectiva imagine o dovedeşte cum nu cred că se poate mai bine.

Stefan Poncea
Ieri 19:24
+peter szabo-weinacht Brasovul este in Romania si Europa. Postul dvs. nu are nicio legatura cu subiectul!

Bravo, Ştefane! Q.E.D.! Se poate aşadar, răspunde elegant chiar unor provocări evidente, neuzând neapărat de expresii formulate din cuvinte de pe la marginea lexicului românesc.


Sursa FOTO

6 comentarii:

  1. Neata, Centurion, evident ca se poate. :) Si tot elegant, si tot ca replica la acel comentariu iredentist, am putea considera si rezultatul meciului(sau sa-l numesc razboi?) de aseara. :D :P Ca tot spunea cineva, un analist sportiv celebru, ca razboaiele de alatadata s-au mutat pe terenul de sport, mai ales pe cel de fotbal. :(
    Cele mai potrivite replici, pentru astfel de situatii, mi se par cele in care ironia se impleteste armonios cu umorul. Dar pentru asta e nevoie de inteligenta, spontaneitate si putina detasare.

    Sunt si situatii in care ramai efectiv fara cuvinte. Eu stiam ca romanii au o imaginatie bogata, dar de data asta parca s-a depasit orice limita.O noua teorie incepe sa se dezvolte apropos de cazul lui Ionut, baietelul ucis de maidanezi. Sunt voci care afirma ca de fapt adevaratul vinovat ar fi fost fratele lui mai mare, care l-ar fi dus intentionat pe terenul viran pentru a scapa de el. Se bazeaza pe ceea ce i-a spus Andrei bunicii dupa ce s-a intors din acel loc.
    Teribil!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună, Nice :)
      Meciul a fost excepţional, nici nu ştiu care dintre goluri a fost mai frumos. Am remarcat altruismul Lui Marica, putea încerca el, dar a văzut pe altcineva mai bine plasat...

      Ah da, umorul în combinaţie cu ironia fină se constituie în cele mai bune replici în asemenea situaţii, am văzut o sumedenie de comentrii de acest gen pe marginea meciului.

      Serios, n-am prins ştirea... dar într-adevăr imaginaţia se pare că n-are limite... deci acum fratele băieţelului este "autorul"...

      Weekend minunat :)

      Ștergere
  2. Ceea ce îmi demonstrează diferenţa (nu prăpăstioasă, e drept)dintre utilizatorii de Facebook şi G+. Nu că G+ ar fi o pădure lipsită de uscăciuni. Îţi mai aduci aminte de postul meu intitulat "Pisica" pe care tu l-ai distribuit? Şi cum o domnişoară s-a apucat să comenteze fără să aibă habar ce scrie în articol? Iar după ce-a primit un răspuns tranșant din partea mea, s-a apucat să înjure pe toată lumea. Şi ca ea mai sunt, numai că pe G+ îmi place că am posibilitatea să-ţi dau "exit" fără menajamente, să-mi formez cercuri de interese după bunul plac.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună, Antonela :)

      Cum aş fi putut uita episodul, în plus mi-amintesc şi de "â" apărut în cuvintele care "âncep" cu această literă (asta nu că n-aş fi mai întâlnit inepţia de atunci).

      Ștergere
  3. Multumesc de articol Centurion. Am avut ce invata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi, să înţeleg că nu erai la curent cu "Pactul de la Trianon"... :)))
      A fost o plăcere să te informez ;)

      Ștergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.