duminică, 14 iulie 2013

Barcelona

Spania Barcelona
Dacă am dedicat Madridului un articol, cred că Barcelona, un oraş mândru şi autonom care iradiază un stil propriu, merită cu prisosinţă acelaşi „tratament”. Arhitectura gotică şi de început de secol al XX-lea se îmbină armonios cu stilul construcţiilor contemporane, magazine ispititoare, atât noi, cât şi vechi, muzee inovatoare şi restaurante de primă clasă.

Printre bogăţiile Barcelonei se numără
ruinele romane, dar şi moderna arhitectură contemporană, cu o doză suficientă de gotic şi modernist (stilul art nouveau catalan). Artişti mari ai secolului al XX-lea, precum Pablo Picasso, Joan Miró şi Antoni Tàpies, îşi au fiecare muzeul său. Gran Teatre del Liceu şi ingenioasa sală de concerte a lui Rafael Moneo, Auditorio Municipal, prezintă spectacole memorabile.

Pentru turist, cel mai bun loc de pornire pentru a vizita oraşul este Barri Gòtic (cartierul gotic), unde palatele, şi muzeele se fac ecoul zenitului dibăciei comerciale a catalanilor. În anii 1990, zona portului a fost transformată dintr-o reţea de străzi murdară şi neglijată într-o fereastră luminosă a culturii şi gastronomiei. Principala arteră a zonei este Rambla, un lung bulevard care se întinde de la Plaça de Catalunya la statuia lui Cristofor Columb de lângă port. La sud de Ramblase află noul district la modă, Raval, cu muzeul de artă contemporană, în timp ce spre nord, La Ribera şi El Born prezintă istoria şi inovaţia. Spre vest se întinde reţeaua de străzi din Eixample, aici aflându-se cele mai multe monumente art nouveau ale Barcelonei, alături de magazinele de modă şi restaurante selecte. De asemenea, tot aici poţi admira uimitoarele spirale ale capodoperei lui Gaudi, catedrala Sagrada Familia şi, mai spre interior, parcul său, Güell. Cele mai multe dintre cele 40 de muzee deosebite ale Barcelonei se află pe dealul Montjuïc, unde poţi ajunge cu telecabina din port.

Transportul public, în special metroul, este uşor de folosit, restaurantele sunt de foarte bună calitate, iar dealurile dimprejur şi marea întregesc planul general al oraşului. Acum, după această descriere “pe fugă” a Barcelonei să ne îndreptăm atenţia către principalele obiective turistice, de astă dată ceva mai detaliat.

Catedrala (La Seu). Impozanta faţadă şi clopotniţa acestei catedrale masive (a nu se confunda cu Sagrada Familia) pot părea gotice, dar, de fapt, datează din secolul al XIX-lea, când au fost adăugate clădirii construite între veacurile al XIV-lea şi al XV-lea. Din fericire, au fost folosite proiectele originale din 1408 ale lui Charles Galtès din Rouen, fapt care a permis păstrarea armoniei vizuale. Înainte de apariţia acestui edificiu, pe acest loc s-au ridicat succesiv o biserică romanică, o moschee şi o bazilică romană. Aici, se află sarcofagul de marmură al sfintei Eulalia fecioara, care a devenit martiră fiind executată de romani în sec. al IV-lea şi care a devenit Sfânta Ocrotitoare (Patron) a Barcelonei.

O plimbare prin Barri Gòtic te va purta printre îngustele alei, foarte evocatoare, ale celui mai vechi cartier al Barcelonei, cu monumente importante, precum catedrala şi palatul medieval, care oglindesc istoria oraşului. Pleacă din Plaça Reial prin colţul de nord-est, pe Carre del Vidre şi apoi traversează Ferran pentru a pătrunde pe aleea Carrer d’en Quintana. Ia-o la dreapta pe Boqueria şi apoi imediat la stânga pentru a ajunge în Plaçeta del Pi. Vei avea în faţă biserica Santa Maria del Pi şi turnul său octogonal înalt de 54 de metri. Intră pe îngusta alee acoperită cu plăci de ceramică Carrer de Petrixol, apoi la dreapta pe Carrer Portaferrissa, iar de acolo în Plaça Nova, de unde se vede catedrala, ridicându-se în spatele Casei de l’Ardiaca (casa arhidiaconului). Nu rata biserica barocă Sant Felip Neri, aflată într-o piaţă fermecătoare, în colţul căreia este Museu del Calçat, un loc deosebit pentru pasionaţii istoriei încălţămintei. Museu d’Història de la Ciutat, găzduit de o clădire datând din secolele XIV-XVI şi printre exponatele căruia se numără obiecte evreieşti şi arabe. Muzeul are o secţie aflată în subteran, unde pot fi admirate fundaţiile zidurilor romane şi canalele de apă. Admiră Capella de Santa Àgata din veacul al XIV-lea, Saló del Tinell, o construcţie maiestuoasă cu arcuri de cerc, iar alături Torre del Rei Martí, de unde, dacă urci până la ultimul etaj poţi admira impresionanta panoramă a cartierului Barri Gòtic.

Dacă ţi-a plăcut cartierul gotic, atunci cartierul vecin La Ribera se va dovedi şi mai fascinant. Carrer de Montcada, cu numeroasele sale galerii de artă, magazine de artizanat, palatele gotice şi muzeele sunt fascinante. Încă din Evul Mediu, La Ribera a fost un cartier rezidenţial, orice ocol pe umbritele sale străzi laterale te va duce sub balcoane pline cu rufe, pe lângă baruri de cartier şi magazine chinezeşti. Aici se află Museul Picasso, poate nu cea mai frumoasă sau cea mai cuprinzătoare colecţie din lume, dar cu siguranţă cea mai reprezentativă. Clădirea medievală a Palau Nadal găzduieşte Museu Barbier-Muller, care deţine o colecţie de artă precolumbiană. Museu Tèxtil i d’Indumentària prezintă câteva colecţii private de costume şi textile (copte, maure, romanice şi contemporane), inclusiv unele semnate de faimosul designer Cristóbal Belenciaga. Ajungând la capătul Montcada nu poţi rata populara biserică gotică Santa María del Mar, ctitorită de un localnic, un marinar din veacul al XIV-lea, pentru a rivaliza cu extravaganţa burgheziei, de unde şi faptul că i se mai spune şi catedrala poporului. Spre nord se află Passeig del Born, utilizat odinioară pentru turnire, în centrul unui fermecător cartier medieval al negustorilor, El Born. Azi, acesta formează un îmbietor labirint de magazine de modă precum şi de tapas şi restaurante cu preţuri rezonabile.

Absoarbe numeroasele inflexiuni ale spiritului Barcelonei secolului al XXI-lea explorând animata arteră La Rambla şi străzile sale laterale. Acestea adăpostesc numeroase edificii atât istorice, cât şi contemporane, într-un amestec inspirat de stiluri. Imediat ce ai pătruns în zonă vei simţi “parfumul” celui mai vestit bulevard al Barcelonei, cu îmbietoarele sale cafenele, comedianţi care dau reprezentaţii în stradă, vânzătorii de flori şi cu mulţi oameni care se plimbă de colo-colo. La semnul care indică “spre Ateneu”, traversează strada, apoi mergi la stânga pe aleea Carrer de Santa Ana şi vizitează biserica romanică Santa Ana, înghesuită între clădiri din secolele XIX-XX. Museu d’Art Contemporani de Barcelona, o clădire de piatră, sticlă şi metal, proiectată de Richard Meier te aşteaptă cu o colecţie începând cu sfârşitul anilor 1940 cu artişti precum Jean Dubuffet, Alexander Calder şi Marcel Broodthaers. La stânga se află rustica faţadă barocă a Església de Betlem, iar la dreapta, Rambla de Sant Josep, monopolizată de o piaţă de păsări. Mai departe, pe dreapta, impozantul Palau de la Virreina, ale cărui interioare, în stil baroc şi rococo, găzduiesc acum expoziţii municipale. Pe Rambla dels Caputxins se află Gran Teatre del Liceu, cel mai cunoscut teatru al Barcelonei, apoi Hotel Oriente, iar la dreapta, pe Carrer Nou admiră extraordinară creaţie a lui Gaudi, Palau Güell. Treci de Teatre Principal (1847), vizavi de care se află statuia lui Frederic Soler, fondatorul teatrului catalan modern. Ajungi astfel pe Rambla de Santa Mònica, unde clădirea din veacul al XVII-lea a mănăstirii Convento de Santa Monica se ascunde în spatele faţadei splendide ale centrului cultural. Traversează şi intră într-un pasaj cu pereţi de sticlă care duce la eleganta piaţă de la mijlocul secolului al XIX-lea, Plaça Reial. Aici cafenelele cu preţuri destul de mari sunt orientate spre palmierii şi felinarele proiectate de Antoni Gaudi.

Zona portului Barcelonei a fost transformată complet începând din 1990, în prezent fiind înţesată de mici dane pentru ambarcaţiuni, locuri de petrecere a timpului liber, muzee moderne, restaurante şi numeroase puncte de observaţie. Tehnologia modernă coexistă aici cu vechiul, întregul perimetru evocând istoria maritimă a Barcelonei. Aduana (Clădirea Vămii), Capitania General (Cartierul general naval) şi Gobierno Militar (Cartierul general al marinei militare) mărginesc linia portului. Punctul de observaţie Columbus sau Monument a Colom nu este cea mai înaltă construcţie de pe faleză, dar rămâne cea mai încărcată de simboluri. Museu Marítim, prezintă modele de vase, desene, statui ce stăteau la prora corăbiilor, instrumente de navigare, hărţi şi diagrame care ilustrează istoria navală a Barcelonei. Museu d’Historia de Catalunya prezintă cronologic istoria catalană, cu exponate interactive, panouri informative, diagrame, informaţii audiovizuale, fotografii, machete şi modele. Palau de Mar găzduieşte exponate ce atestă primele urme ale omului în Catalonia, ale civilizaţiei ibericilor şi romanilor pe aceste locuri. Cuprinde, de asemenea, scurta ocupaţie maură şi multe informaţii despre Evul Mediu şi Imperiul Habsburgic. La etajul patru, nu rata cafeneaua care are şi o terasă de unde poţi admira portul. Spre sud se ridică ruginitul Torre de Sant Sebastià de unde poţi lua telecabina, Transbordor Aeri, peste port spre Montjuïc. Restaurante cu specific marin abundă în această zonă şi 4 km de plaje nisipoase se întind spre nord. Doi zârie-nori domină Port Olimpic, unul găzduind avangardistul  Hotel Arts, în faţa căruia se află un gigant peşte din metal, proiectat de Frank Gehry.

Din oraş se ajunge uşor în Montjuïc (Muntele evreilor), o destinaţie obligatoriu de bifat pentru punctele ale culturale, pinii, grădinile şi vederile panoramice. Alege ca primă destinaţie Museu Militar, găzduit de castelul din vârful dealului, unde se ajunge cu telecabina şi care  prezintă, arme, uniforme şi armuri, dar şi cele mai frumoase privelişti de pe Montjuïc. Tot acolo, spre est, se află Museu Nacional d’Art de Catalunya, găzduit de Palau Nacional, care deţine cea mai mare colecţie de artă romanică din lume. La fel de impresionantă este secţiunea gotică, dar şi colecţia Cambó care conţine tablouri renascentiste şi baroce, precum şi secţiunea dedicată artei catalane. La baza treptelor largi ce duc la Palau Nacional se află Font Màgica (Fântâna magică), creată în 1929, cu prilejul Expoziţiei Mondiale, găzduită de Barcelona şi clădirea cu forme serene, puriste ale Pavelló Mies van der Rohe, pavilion proiectat pentru aceeaşi expoziţie de Mies van der Rohe.

Eixample, această reţea de străzi, al cărei nume înseamnă “Noua Extindere”, datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea, perioadă în care oraşul Barcelona, aflat în plină dezvoltare, s-a extins la vest de cartierul Barri Gòtic. Este locul unde găseşti magazine de modă, galerii de artă şi restaurante sofisticate. Principalul arhitect a fost Antoni Gaudí, iar aici vei găsi capodopera sa neterminată, neconvenţionala catedrală Sagrada Familia. Unul dintre cele mai colorate şi expansive proiecte ale lui Gaudí este Parc Güell, la 2,5 km vest de Sagrada Familia, la poalele Mont Carmel, în afară de Eixample. Tot aici, artistul catalan Antoni Tàpies a înfiinţat în 1984, Fundació Antoni Tàpies pentru promovarea artei contemporane.

Un obiectiv turistic important este şi Palau Reial de Pedralbes a fost construit pentru regele Alfonso al XIII-lea între 1919-1929, din partea familiei Güell. Se află în capătul de sud-vest al oraşului şi este dominat de stilul renascentist italian.

Parc de la Ciutadella, cel mai mare parc din Barcelona se întinde între oraşul vechi şi zona olimpică, pe locul unde odinioară s-a ridicat o citadelă pentru expoziţia mondială din 1888. Unele dintre structurile originale au rămas, printre care Umbracle (sera pentru plante tropicale) şi Hivernacle (sera), precum şi elaborata clădire a restaurantului, proiectată de Domènech i Montaner, acum transformată în Museu de Zoologia. În apropiere se află Museu de Geologia, aceste două instituţii formând împreună Museu de Cienscies Naturals. Tot în acest parc se află Parlamentul catalan şi Parc Zoològic.


Sursa FOTO

7 comentarii:

  1. Barcelona e pe lista mea ... pentru candva, intr-o zi cu soare. poate cand s-or mai imputina romanii pe acolo, ca sa nu ne mai iubeasca spaniolii ca pe sarea in ochi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. HE he he :))) Tot e bine că ai trecut-o pe lista de "Moş Crăciun" ;) Da' cât aştepţi ziua cu soare, spune-mi şi mie unde nu suntem noi "iubiţi". Să nu te pună necuratu' să vorbeşti româneşte într-un magazin, că tot personalul e cu ochii pe tine (ca pe butelie), restul pot fura liniştiţi, nu-i vede nimeni ;)

      Ștergere
    2. :))) trebuie sa fii nebun sa o dai pe romaneste pe afara. ... desi nu toti stiu ca e romana, dar, cum spuneam, mai bine zici ca esti din Pitcairn.

      Ștergere
  2. Prezentarea este excelentă, iar Barcelona pare mult peste all-inclusive-ul din Bulgaria:)). Mai ales că n-ai spus nimic despre Camp Nou și TikiTaka Barcelona :D. Aproape că m-ai convins să-mi fac bagajele, să-mi iau nevasta (Vicky) și să-mi salut pisica de la revedere (doar Artemis, dar o să îi spun Cristina). Și să dau o fugă la Barcelona. Dar n-am "timp". Merg în Vamă, că-i mai scump.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mersi!
      Despre Tiki-Taka Barcelona ai scris tu, AICI, dacă bine-mi aduc aminte... N-aş fi reuşit măcar să egalez măestria prezentării şi cum nu-mi place să ies pe locu' 2 am trecut peste (sperând că nu se observă :P)
      Eh, da... Vama, ştaţiune exclusivistă... Mi se pare chiar normală alegerea, mai ales după ce ai scris despre cum să te distrezi acolo, plus articolul de azi despre "agăţat pe plajă". Da' mă tem că n-o să-ţi iese pasienţa din moment ce nu mergi singur :D :))) ;)
      Apropo, pe mâţă ai botezat-o Artemis fiindcă s-a dovedit o adevărată zeiţă a vânătorii de soareci? :)

      Ștergere
    2. Nu vreau s-o vorbesc de rău, dar nici muște nu prea e în stare să prindă. Artemis e un nume ales ad-hoc. Într-o zi, vecina ne-a întrebat cum o cheamă pe pisicuță, iar noi ne-am uitat unul la altul și am dat din umeri. Noi îi ziceam simplu, pisică. Exact așa cum Colombo îi zicea câinelui său "Câine". Ne-am dus acasă și am hotărât că de acum o cheamă Artemis. Fără motiv. Am învățat-o să răspundă la numele ăsta destul de repede, că o duce capul cât de cât. A doua zi, ne-am mândrit în fața vecinei că pisica are nume și, mai mult, chiar răspunde când o strigi.

      Ștergere
    3. Poftim coincidenţe! ;) Eu sunt la tine pe blog şi lecturez amuzat ultima apariţie mirobolantă, iar tu la mine... Mă întorc "acasă" să-ţi răspund la comentariu, după care înapoi la tine să finalizez comentariul început şi hop, alt comentariu de la tine :)

      Ce-ţi e şi cu pisicile astea, în definitiv de ce s-ar mai osteni să prindă şoareci (muşte nici nu merită dacă ţinem seama de aportul caloric), din moment ce s-au inventat wiskas, kiticat şi restul delicateselor :D

      Ștergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.