joi, 18 iulie 2013

Castilla şi León

Spania Castilla Leon
Aproape că poţi auzi armatele maure şi creştine tunând şi fulgerând pe câmpiile acestui ţinut întins. Având din loc în loc castele, superbe catedrale, numeroase mănăstiri şi monumente renascentiste din piatră aurie. Vastă, adesea aspră, dar întotdeauna fascinantă, aceasta este indiscutabil,
chinesenţa nordului Spaniei. Aici poţi să explorezi sate ascunse, să contempli mănăstiri şi biserici romanice, să călătoreşti prin nesfârşitele lanuri de grâu sau să te caţeri pe parapetele medievale. Peisajul nu este la fel de auster peste tot: Salamanca, Valladolid şi León sunt oraşe pline de viaţă şi atractive, iar pe lângă râul Duero sunt produse unele dintre cele mai bune vinuri din Spania.

O mare parte dintre cele nouă provincii din Castilla şi León se găsesc în meseta, un platou arid şi neroditor, situat între 700 – 1.100 metri deasupra nivelului mării. Clima este extremă, cu temperaturi ridicate vara, dar cu ierni lungi şi friguroase. Fiecare provincie poartă însă atingerea spiritului castilian, descris de scriitorul V.S. Pritchett în 1954 ca “auster, modest şi inhibat, puritan şi grav”. Castilla şi León reprezintă Vechea Castilla, regatul de origine al Madridului. Castilla-La Mancha este Noua Castilie, recucerită mult mai târziu de către mauri. Peisajul Vechii Castilla este dominat de castelele care în secolul al XIX-lea, au dat numeleacestei regiuni, mărturii ale luptelor permanente dintre mauri şi creştini.

Regatul Castilla şi León a fost pentru prima dată unificat în 1307, Vechea Castilla fiind mândra mamă a celui mai pur dialect castilian. Cel mai pur dintre toate este vorbit în Burgos, cetatea de scaun a primilor conţi de Castilla, iar în timpul Războiului Civil, capitala guvernului provizoriu a lui Franco. De lângă Burgos provine şi eroul legendar El Cid. Salamanca are una dintre cele mai rafinate creaţii arhitecturale renascentiste şi prima universitate.

Plin de viaţă şi atrăgător, León poate fi străbătut cu uşurinţă. O mare parte din centrul vechi, înconjurat de ziduri – casco viejo – este acum pietonal, iar renovările au făcut din el un loc fabulos. Clădirile istorice au fost transformate în apartamente, iar cartierul Barrio Humédo este înţesat de baruri şi restaurante. Oraşul modern se întinde spre vest de-a lungul şi dincolo de malurile râului Bernesga. Turlele măreţei Catedral de León, fondată de Alfonso al IX-lea, se disting clar şi timp de secole au fost un ghid pentru pelerini. Construită între jumătatea veacului al XIII-lea şi sfârşitul secolului al XIV-lea, are mai mult de 100 de vitralii pe o arie de 1.800 m². Bazílica San Isidoro se sprijină pe meterezele romane din zona nordică a oraşului vechi. Construcţia acesteia s-a întins de la sfârşitul secolului al XI-lea şi până în plin baroc, la jumătatea secolului al XIII-lea şi adăposteşte remarcabilul Panteón de los Reyes (Panteonul Regilor). Alte locuri notabile în León sunt: Palacio de los Guzmanes, una dintre cele mai frumoase clădiri renascentiste, construite în 1560 după proiectul arhitectului Rodrigo Gil de Hontañon; vizavi se află Casa de Botines, un castel-ironie conceput de Antoni Gaudí. O altă privelişte măreaţă este clădirea renascentistă a Convento de San Marcos, situată la vest de centru, pa malul râului Bernesga. Mănăstirea, fondată de Cavalerii Ordinului Sf. Ieremia, cu faţada sa bogat ornamentată, se întinde pe mai bine de 100 m, iar în spate se află Museo de León. Ultimul adaos la gloria artistică a oraşului este animatul şi inovativul Museo de Arte Contemporaneo de Castilla y León (MUSAC), deschis în 2005.

Considerată uneori un muzeu viu de artă romanică, Zamora precede perioada romanică. Istoria sa merge înapoi până la celţii şi romanii care ocupau odinioară această colină strategică dominând râul Duero. Neobişnuit de îndesata catedrală, datând din veacul al XII-lea, are o cupolă frumos decorată cu dale în formă de scoică. Pe lângă aceasta, Zamora mai are 16 biserici romane, diferite una de cealaltă aflate în vechiul oraş, dintre care notabile sunt: frumos proporţionata Santa María Magdalena, San Cipriano, Santa María la Nueva (cea mai veche biserică), reconstruită în 1158. Impresionanta arhitectură civilă a Zamorei se remarcă prin Palacio de Los Momos, cu ferestrele sale în stil isabelian, decorate din abundenţă (acum, Palatul de Justiţie), Palacio del Cordón, realizat cu măiestrie în stil renascentist, găzduieşte Museo de Zamora, cu exponate de istorie locală şi etnografie.

De o modernitate sfidătoare, oraşul în plină dezvoltare Valladolid are un rol de bază în industria spaniolă de maşini, însă continuă să deţină câteva obiective turistice minunate. Cu o populaţie de 320.000 de locuitori, este unul dintre cele mai mari oraşe din nordul Spaniei, dar în centrul parţial pietonal este uşor să te descurci, iar magazinele sunt excelente. Valladolid este acum capitala administrativă a Castiliei şi Leónului. Istoria sa este simbolizată de Plaza Mayor, reconstruită în 1631 şi de impresionanta colecţie de sculpturi de la Museo Nacional de Escultura. Colegio de San Gregorio este un remarcabil exemplu de artă gotică spaniolă. Lângă muzeu se află biserica San Pablo, cu o faţadă în stil gotic târziu, realizată de Simon de Cologne. Catedrala din Valladolid este un amestec de stiluri, dar are decoraţiuni baroce rafinate, realizate de Alberto Churriguera. Museo Oriental, cu nepreţuita sa colecţie de figuri din fildeş, alături de piese aparţinând triburilor din Filipine şi artă decorativă chineză. Casa-Museo Colón, dedicată exploratorului Cristofor Columb, care a murit în 1506 la Valladolid. Una dintre cele mai bune colecţii private de artă africană, este expusă la Palacio de Santa Cruz. Într-o notă mai hedonistă, este bine de reţinut că, în fiecare an la jumătatea lunii octombrie, Valladolid găzduieşte competiţia naţională de tapas.

Vechea Castilie este, pur şi simplu, împânzită de castele, mai mult de 600. Aşezăminte fortificate celtiberice au fost construite peste avanposturile militare romane. Maurii au construit castele pentru a-şi apăra regatul de creştinii din Asturia. Pe măsură ce recucerirea înainta, nobilii creştini le-au reconstruit şi le-au folosit drept bază pentru a-i respinge pe mauri spre sud. Altele au fost construite din temelii, iar în jur de 90 au supravieţuit până astăzi. Castillo de Coca este probabil construcţia supremă în ceea ce priveşte castelele de cărămidă, cu metereze crenelate şi turnuri poligonale se ridică maiestuos peste câmpie la circa 45 km nord-vest de Segovia. A fost construit în 1453, în stil gotic-mujedar pentru Alonso de Fonseca, arhiepiscop de Sevilla şi apoi dat ducelui de Alba. Aşezat sub cetate şi încorporat în pereţii oraşului, Castillo de Cuélar, de la jumătatea veacului al XV-lea, i-a făcut pe mulţi să tânjească după el. Proprietarul iniţial, Juan al II-lea, l-a lăsat moştenire fiici sale Isabel, dar curând a pus mâna pe el fratele ei vitreg, Enrique al IV-lea, care i l-a dat favoritului său, Beltrán de Cueva. Interiorul castelului adăposteşte o mare colecţie de arme medievale. Castillo de Frías este situat la înălţime pe o stâncă abruptă ce domină un încântător sat medieval. Deşi este în mare parte în ruină, te poţi căţărape metereze pentru a admira priveliştea uimitoare spre nord peste râul Ebré. Castillo la Mota este unul dintre cele mai mari castele, cu ziduri crenelate şi o temniţă în turnul de pe colină. Început de mauri în veacul al XIII-lea, a fost extins în secolul al XV-lea de Fernado şi Isabel. Castilo de Peñafiel se conturează în formă de corabie mult deasupra câmpiei şi a încântătorului oraş viticol de la poalele sale. Castelul a fost construit în secolul al XV-lea din piatră albă, cu ziduri de 3,5 metri grosime şi opt turnuri laterale, pentru familia Girón.

Încearcă să petreci câteva zile în Salamanca pentru a avea o perspectivă asupra vieţii academice a Spaniei şi o imagine completă a evoluţiei arhitecturii spaniole. Universitatea din Salamanca, una dintre primele din Europa, a fost construită în 1218. De-a lungul secolelor, acest oraş vivace nu a stat pe loc, iar astăzi locuitorii săi se asociază cu un flux constant de vizitatori şi studenţi de limbă spaniolă, dând naştere unei atmosfere cosmopolite, unde tradiţiile sunt însă la fel de respectate. Romanii au fondat aici Helmatica şi au construit un pod trainic care încă se întinde peste râul Tormes. Plaza Mayor, construită în 1720 de fraţii Churriguera, este este una dintre frumuseţiile Europei, exploreaz-o începând prin a te opri la o cafenea stradală. Principalele monumente se află în partea de vest şi sud. Mult fotografiata Casa de las Conchas sau Casa Scoicilor a fost cândva palat, iar acum este bibliotecă publică. Faţada renascentistă din piatră dă la iveală 400 de cochilii de scoici sculptate, simbolul purtat de pelerinii către Santiago de Compostella. Masiva catedrală este de fapt alcătuită din două clădiri împreunate: Catedral Vieja (Vechea Catedrală) şi Catedral Nueva (Noua Catedrală).

Aşezat pe un limb geografic, oraşul fortificat Ciudad Rodrigo este unul dintre încântătoarele secrete ale nordului Spaniei, purtând parfumul istoriei, fără să fi fost afectat de turismul masiv. Înălţându-se deasupra oraşului, castelul lui Enrique al II-lea de Trastámara, care poartă în pereţii austeri de piatră urmele fundaţiilor romane, iar turnurile crenelate sunt spectaculos luminate noaptea. Catedrala are trăsături datând din veacul al XII-lea, plus frumosul portal din veacul al XIII-lea. Alături, mult mai sobra Capilla de Cerrablo merită să fie vizitată pentru pictura sa din altar, operă a lui José Ribero. Mergi apoi spre sud pentru a ajunge la locul principal de întâlnire al oraşului, boltita Plaza del Buen Alcade.

Ávila, oraşul cu metereze, este una dintre priveliştile urbane cele mai spectaculoase din Spania, dar în ţară este renumit datorită unei singure persoane. Mistica Sfântă Teresa, născută aici în 1515, iar mănăstirile şi bisericile dedicate ei împânzesc străzile. Este un oraş de 50.000 de locuitori, aşezat pe un colţ de stâncă, deasupra râului Adaja, la o altitudine de peste 1.130 de metri. Zidurile perfect conservate ale Ávilei datează din secolul al XI-lea când, pentru a se apăra de mauri, au fost construite 88 de turnuri cilundrice şi 9 porţi. Pentru o vedere panoramică, poţi străbate cei 2,5 km de jur împrejurul zidurilor. Sprijinită de ziduri, situată la capătul estic, este catedrala datând din secolele al XII-lea şi al XV-lea. La dreapta catedralei se află Puerta de San Vicente şi, imediat în afara zidurilor, Basílica de San Vicente, o construcţie romanico-gotică. Sfânta Teresa, una dintre sfintele patroane ale Spaniei, a fost o mare mistică, rebelă, scriitoare şi fondatoare a ordinului carmelitelor care merg în picioarele goale. Locul său de naştere din Ávila este marcat de Convento de Santa Teresa, iar Convento de la Encarnación unde aceasta a trăit timp de 27 de ani, găzduieşte un muzeu dedicat vieţii sale.

Ca un imens vas ancorat în câmpia Vechii Castilia, Segovia este unul dintre cele mai seducătoare oraşe din nordul Spaniei. În funcţie de unde vii, prima privelişte poate să fie apeductul roman, catedrala sau palatul-fentezie de la Alcázar, toate grupate în jurul proeminentului aflorisment de calcar pe care stă oraşul vechi. În plus faţă de monumentele care au inclus acest oraş în Patrimoniul Mondial, Segovia are o viaţă culturală bogată şi o gastronomie bazată pe carne şi vânat, pregătită în cuptoare de cărămidă. Vara sau iarna simţi schimbarea de climă pe măsură ce te apropii de oraş, întrucât Segovia se află la 1.000 m altitudine. Romanii au fost primii care au recunoscut atracţiile locului, apeductul înalt de 29 de metri care se întinde în Plaza de Azoguejo, fiind o dovadă a superiorităţii inginerilor romani. După dominaţia vizigoţilor şi a maurilor, Segovia a devenit ceea ce este în 1088, când regele castilian Alfonso al VI-lea şi-a instalat aici Curtea, inaugurând astfel o perioadă de prosperitate, reprezentată şi de cele peste 40 de biserici romane. Oraşul a atins apogeul în 1474, când Isabel la Católica a fost proclamată regină a Castiliei în biserica de la San Miguel. Oraşul a intrat în declin sub regii Habsburgi (sec. XVI-XVII), dar s-a bucurat de o renaştere în secolul al XVIII-lea. Poţi începe explorarea oraşului pornind din Plaza Mayor, mărginită de cafenele pline de viaţă şi dominată de imensa dar bine proporţionata catedrală, construită în stil gotic flamboaiant. De aici, Mergi pe Calle Infanta Isabel pentru a ajunge la cea mai impresionantă piaţă din Segovia, Plaza de San Martín. Statuia unui erou local, Juan Bravo se află la umbra bisericii San Martín. Vizavi de piaţă se conturează Torreón de Lozoya, un turn din veacul al XIV-lea, având de-o parte Museo de Arte Contemporáneo Esteban Vicente. Alte obiective turistice sunt reprezentate de Casa de los Picos, Palcio de Aspiroz şi fără nicio îndoială atracţia principală a Segoviei, Alcázar. Castelul se înalţă în capătul de vest al stâncii, deasupra confluenţei râurilor Clamores şi Eresma. Segovia datorează uimitorul Alcázar de azi, regelui habsburg Filip al II-lea care a adus modificări majore castelului medieval iniţial, însă de asemenea datorează mulţumiri restauratorilor de pe la 1880. Nu rata vederile panoramice de pe acoperişul temniţei, unde ajungi urcând peste 150 de trepte înguste într-un turn.

Burgos, un oraş prosper şi ultraconservator, situat pe drumul Sf. Ieremia, deţine una dintre cele mai mari catedrale gotice din Spania şi chiar şi numai din acest motiv este un obiectiv turistic important din arida meseta (platou). Celelalte comori gotice sunt mănăstirile Las Huelgas şi Miraflores, situate imediat la ieşirea din oraş. Burgos mai găzduieşte şi fantoma eroului luptător şi mercenar El Cid, ale cărui fapte legendare i-au adus, în cele din urmă, moartea de mâinile maurilor, în 1099. În 1921, rămăşiţele sale pământeşti au fost aduse de la mănăstirea San Pedro de Cardeña, din sud-estul Burgosului, pentru a fi reînmormântate în catedrală. Burgos se întinde pe ambele maluri ale râului Arlanza, dar oraşul vechi, plin de ambianţa trecutului, se află în partea de nord şi poate fi vizitat pe jos. Aici, în oraşul vechi, totul este dominat de turlele dantelate ale catedralei, a cărei construcţie a început în 1221 şi a fost continuată în următoarele cinci secole de unii dintre cei mai valoroşi meşteri ai Spaniei. A treia ca mărime după catedralele de la Sevilla şi Toledo, aceasta înfăţişează o manifestare copleşitoare de artă gotică flamboaiantă.

Alte locuri de vizitat în Castilla şi León ar fi: El Burgo de Osma, un oraş încântător cu aer de apusă grandoare, mai ales pe străzile medievale ce înconjoară catedrala gotică; Las Médusas, oraş adăugat pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 1977, oferă priveliştea minelor romane de aur; Tordesillas, aşezat între Zamora şi Valladolid, prietenosul orăşel este cunoscut pentru Tratatul de la Tordesillas, semnat în 1494, care împărţea Lumea Nouă între Spania şi Portugalia.


Sursa FOTO

15 comentarii:

  1. Zau de nu ai da bine pentru o agentie de turism :). Ori sa editezi carti turistice.
    Hmm, sti, as fi curioasa ce ai recomanda in Romania. Poate le dam o mostra astora de la Ministerul Turismului, ca habar nu au pe ce lume traiesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Ţi-am spus la tine pe blog ce mă tentează mai nou după ce am citit "Cum mai aterizează lumea pe la mine..." :D Problema este că se presupune că înainte de recenzii trebuie să lecturez ori să vizionez cărţile, respectiv filmele, iar răbdarea mea are totuşi nişte limite.

      De la noi aş recomanda câteva obiective din judeţ, dar nu-s valabile decât pentru aceia cărora le place să hălăduiască prin munţi sau la pescuit pe râuri (ăla pe baltă e pentru pensionari) :))) Da' stai puţin, de ce să le fac eu muncă ălora de la minister, cine are salariu de ministru, eu sau ei... :D

      Ștergere
    2. :))) vreau s-o vad si pe asta! Hai ca sunt curioasa ce recenzie faci.

      Ștergere
    3. :))) Ştiu, stiu, aş face senzatie :)
      Îmi închipui că un astfel de articol atât de savuros ar duce la explozia traficului, da' nu-i mai simplu să dau doar linkurile, sau şi mai comod pt mine să postez vreo 2-3 screen printuri cu rezultatele căutării Google... :)

      Ștergere
  2. aaaaaa, tot eu. Am mancat un "i" la stii :)) ... se intelege. sunt intre mese :)9

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cine crezi că ar fi observat, eu nu... AHA! M-am prins ştiind că p-aici mai trece Antonela te-ai asigurat că nu vei fi citată pe blogul ei drept asasină al limbii române :)))))

      Ștergere
    2. O mai omor eu din cand in cand fara sa vreau, dar tot n-am chef sa apar la gaazeta de perete a Antonelei la rubrica "Asa nu". :))

      Ștergere
    3. De Baubau nu vă este frică, dar de mine da.:D Tina, asasină alimbii române?! Nicidecum! Nu schimonoseşte ea limba română, încât să fie pusă la zid!

      Ștergere
    4. HOPA! De Baubau NU, dar de "gazetă" cu siguranţă ;)
      UPS, ce să fac, dacă Tina era "între mese" eu eram cu siguranţă "după", altfel nu se explică prezenta "L" suplimentar, care (trebuie să recunoşti) naşte o splendoare de dezacord :)))

      Ștergere
    5. :)))) uite cum limba romana poate fi amuzanta.
      merci, Antonela, esti draguta. ... dar eu stiu ca mai dau cu oistea-n gard :))

      Ștergere
    6. Da crezi că eşti singura :)) Ete, acolo mai sus frumuseţe de agramatism... Da' m-am "scos" :))

      Ștergere
  3. Vezi ? Mai spun si altii de carti de calatorii... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Văd... numai că nu mă văd pe mine implicat într-o asemenea activitate ;) Plus că eu nu călătoresc aşa de mult şi n-aş avea fotografii cu locurile despre care scriu, iar de căutat pe net... mi-e prea lene :))) Unde mai pui că se încarcă greu un astfel de blog plin de poze şi nu pt. toată răbdarea este o virtute :D

      Ștergere
  4. Nu, nu m-am convins că merită să plec în vacanţă în Castilla şi León. :D Am răbdare, poate prezinţi şi o destinaţie irezistibilă pentru mine.
    Poze pt. destinaţii poţi încarca la o rezoluţie mai mică şi n-ar strica să pui în articol ici-colo câte-o imagine, fie cu vreun muzeu, fie cu vreun oraş etc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aş putea, dar mi-e teamă că oricum se va încărca mai greu. Din acest motiv am ales să pun LINKURI (articolul despre Barcelona este chiar aglomerat). Drept este că de astă dată nu prea sunt multe linkuri (da' nici nu prea erau multe de pus, o zonă destul de anostă)

      Probabil nici următorul (Castilla-La Mancha şi Extramadura) nu te va tenta,însă sunt convins că Andaluzia şi Murcia îţi vor fi pe plac ;)

      Ștergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.