vineri, 13 septembrie 2013

Arde Pacificul

Pearl Harbour WW2
Atacul aerian japonez efectuat la 7 decembrie 1941, asupra bazei americane de la Pearl Harbour, de pe insula Oahu din Hawaii, a marcat primul tribut  de sânge plătit de S.U.A. în cel de-al II-lea Război Mondial. Bilanţul raidului japonez de la Pearl Harbour: 2.403 morti, 1.178 răniţi, 4 cuirasate scufundate, şi alte 2 avariate, 3 crucişătoare avariate,
un puitor de mine şi o navă auxiliară scufundate, alte 2 avariate, 188 avioane distruse la sol şi alte 159 avariate.

În ceea ce priveşte desfăşurarea ulterioară a conflictului mondial, acest raid, neprovocat, a avut, din punctul de vedere al majorităţii istoricilor, o consecinţă crucială. Astfel, provocarea de la Pearl Harbour a condus, în cele din urmă, la intrarea în război a Statelor Unite neimplicate direct, până la acel moment, fidele fiind politicii izolaţioniste, având drept urmare pecetluirea deznodământului celui de-al II-lea Război Mondial.

Totodată, atacul de la Pearl Harbour a fost şi momentul de start al unei impresionante operaţiuni ofensive a Japoniei care a dus, pe rând, la invadarea şi cucerirea insulelor Guam (7-10 decembrie 1941), Thailandei (7-21 decembrie 1941), insulelor Marcus şi Wake (decembrie 1941), Malayesiei (decembrie 1941-ianuarie 1942), Filipinelor (7 decembrie 1941-1 mai 1942), Birmaniei (15 ianuarie-1 mai 1942) şi a bazelor engleze de la Hong Kong (19-25 decembrie 1941) şi Singapore (februarie 1942), precum si a întregului arhipelag indonezian.

În februarie 1942, în urma bătăliei din Marea Javei, după ce flota americano-olandeză a fost nimicită, supremaţia flotei nipone în zonă a devenit aproape totală. Două luni mai târziu, la 18 aprilie, americanii au executat un raid aerian asupra oraşului Tokio, efectuat de 16 avioane B-25, raid care a avut un caracter mai mult demonstrativ, neproducând pagube deosebite. În luna mai cuceririle nipone au atins apogeul, teritoriile controlate de japonezi întinzându-se pe o suprafaţă de 50.000.000 km².

Tot în luna mai, în Marea Coralilor s-a desfăşurat, timp de 5 zile, o bătălie navală, americano-japoneză, încheiată indecis, fiecare parte pierzând câte un port-avion şi clamând victoria în nume personal. Înfruntarea din Marea Coralilor a constituit însă doar uvertura unei alte confruntări, începută la 4 iunie şi încheiată la 6 iunie 1942. Este vorba despre Bătălia navală de la Midway, un punct de mare importanţă strategică pentru ambele părţi beligerante, care s-a sfârşit cu victoria flotei americane, o victorie considerată drept determinantă pentru cursul ulterior al evenimentelor din Pacific.

Bilanţul bătăliei de la Midway: moriţi, răniţi şi dispăruţi: SUA = 307; Japonia = 2.500; pierderi materiale: portavioane: SUA = 1; Japonia = 4; crucişătoare grele: SUA = 0; Japonia = 1; distrugătare: SUA = 1; Japonia = 0; avioane: SUA = 147; Japonia = 332. În plus japonezii mai înregistrează avarierea gravă a unui crucişător, daune medii pentru 2 distrugătoare (fără a socoti alte 2 nave de acest tip care au intrat în coliziune între ele pe timp de noapte), precum şi pagube minore pentru 1 cuirasat, 1 distrugător şi un tanc petrolier. De partea americană s-au înregistrat pagube serioase la baza de la Midway, moderate la baza de la Dutch Harbour, în Alaska şi pierderea controlului asupra insuliţelor Kiska şi Attu din argipelagul Aleutinelor.


Sursa: revista Magazin Istoric, iulie, august, septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie 1984
Sursa FOTO


8 comentarii:

  1. nu au fost chiar primii americani morti in WW2 cei de la Pearl Harbour...erau o groaza de voluntari in armata britanica,mai ales in aviatie...bine,si cu Pearl Harbour e o intreaga poveste si un sir de coincidente

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Coincidenţe... dar poate şi mai multă incompetenţă... se pare că aveau informaţia că atacul este iminent, totuşi au ignorat, pe motiv că nu fac ei aşa ceva (cumva apropiat cu "nine-elevenul" din 2001)
      Voluntari erau, cum bine zici, însă erau asimilaţi armatei britanice, SUA nefiind încă implicată, în acte nu-i putea considera ca fiind militari americani.

      Ștergere
  2. Posibil ca opinia publică americană (congresul) să fi avut nevoie de o anumită emoţie ca să fie de acord cu intrarea în război. Sună a ceva cunoscut?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, în Irak era nevoie de ceva arme chimice şi biologice, pt Afganistan trebuia inventat Bin LAden....

      Ștergere
    2. Pai Bin a fost eliminat in Pakistan, aliat SUA! :)

      Ștergere
    3. DA, însă fără el nu exista susţinerea populară pentru declanşarea aşa-zisului "război antiterorist".

      Ștergere
  3. Am citit "La sud de Capul Java" de Alistar Maclean si mi-a placut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. P-asta n-am citit-o, dar presupun că e faină, mai ales pentru cineva pasionat de istorie

      Ștergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.