joi, 25 aprilie 2013

Asocierea vinurilor cu mâncarea

Vin mancare
Cunoscătorii ştiu că diferitele soiuri de vinuri se potrivesc cu anumite feluri de mâncare. Pentru o alegere reuşită, există câteva reguli simple, uşor de reţinut, căci până la urmă sunt chiar logice. Haideţi să trecem în revistă principalele considerente luate în calcul pentru reuşita asocierii vinurilor
cu mâncarea, nu de alta, dar să nu răpim din valoarea gustativă proprie unei mese festive, fie ea cu ocazia Paştelui, Crăciunului ori unei zile aniversare.
  • Vinurile albe seci şi cele roze uşoare seci, se servesc la mâncăruri pe bază de peşte, raci, scoici şi fructe de mare. De asemenea, aceste sortimente "merg" şi cu aperitive, precum: mezelurile, carnea de pasăre (grătar), brânzeturile proaspete moi (dulci).
  • Vinurile albe şi roze demiseci şi demidulci se potrivesc cu pateuri, ficat gras şi deserturi.
  • Vinurile roşii seci, uşoare se asociază mâncărurilor pe bază de carne de pasăre, vită, miel sau porc precum şi cu brânzeturi uşoare.
  • Vinurile roşii seci, intens colorate şi corpolente se servesc alături de mâncăruri din carne de porc, batal, vânat şi brânzeturi fermentate.
  • Pentru desert, se preferă, bineînteles, numai vinurile dulci, care merg de asemenea asociate cu frunte.
  • Ocaziile festive sunt rezervate, vinurilor spumante. Cele care au conţinut foarte redus de zaharuri sunt servite la începutul mesei, odată cu aperitivele, dar se pot consuma pe tot parcursul mesei, ca unică băutură. Este bine să se servească ori tipul brut, ori tipul sec; în caz că există amândouă tipurile, se serveşte mai întâi vinul brut (care are un conţinut mai mic de zahăr), apoi cel sec.
  • Spumantele demiseci albe şi roze, conţinând zahar până la 30 g/l se destupă spre sfârşitul mesei, iar cele de tip semidulce şi dulce acompaniază întotdeauna desertul.
  • Dacă la aceeaşi masă se servesc spumante albe şi roz cu acelaşi conţinut de zahăr, se bea mai întâi cel alb, apoi roze-ul, acesta din urmă fiind mai "plin".
Cam acestea ar fi regulile de bază pentru realizarea unei asocieri "fericite" între vinul ori vinurile servite şi felurile de mâncare pe care le acompaniază.


Sursa foto

8 comentarii:

  1. Imi place vinul in orice culoare sau gust. Ador vara un vin alb, rece. Nu cred ca se poate compara cu ceva.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai ales acum cand practic ne apropiem de sezonul pt vinul alb de preferinta demisec sau demidulce... evident rece :)

      Ștergere
  2. Ei... uite ca asta e un subiect delicat. De ce sa amestec vinul cu mancare? Eventual il amestec cu apa, dar cu mancare?!
    Redevenind serios sa tot fie vreo 3 ani, de la ultima vizita in Italia cand am inteles cu adevarat ce inseamna un somelier bun... mereu vei avea vinul perfect asortat cu mancarea din farfurie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Blasfemie!!! Cum sa amesteci vinul cu APA!?!
      Acu' la modul serios, mancarea asociata cu vinul potrivit parca are alt gust, reciproca este si ea valabila

      Ștergere
  3. Vin şi haleală...Ăsta chiar e un articol care trebuie mutat la "Cultură"! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca ma gandesc bine DA... cu siguranta, dar am vrut sa raman consecvent... :D
      Ce pacat ca suntem pozitionati destul de departe (geografic vorbind), presimt ca am putea face o mica serata culturala ;)

      Ștergere
  4. Facem serata! Doar să aduci tu taraful:))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lasa tarafu'... ce nu suntem noi in stare sa fredonam arhicunoscutul refren "c-asa beu oamenii buni... ? :P

      Ștergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.