miercuri, 10 aprilie 2013

Chestii complicate

Hate Computers
Ieri a fost o zi din aceea care apare (cel puţin în ceea ce mă priveşte) odată la 3-4 luni. Concret, am reistalat sistemul de operare (Windows, evident) de pe laptop. Motivul este cât se poate de simplu, începuse să se “târască”, la startare aşteptam vreo 3 minute, poate chiar mai mult, iar pe parcursul funcţionării (deşi nu lucrez cu foarte multe programe simultan), avea
prostul obicei de a "sta pe loc" preţ de secunde bune, timp în care ascultam zgomotul muzica divină a hard-discului. Nici măcar "şoricelul" nu mai mişca uneori. Alteori, fişierele multimedia,(muzică ori film) le ascultam/urmăream sacadat, cu exasperante distorsionări ale sunetului. Nici nu mai încerc să-mi explic de ce periodic se întâmplă acest fenomen, deşi memoria RAM este ocupată maxim 20-25%, procesorul nu mai pridideşte în eforturile sale de a găsi nu’ş ce o căuta el cu atâta ardoare de ajunge la peste 80% şi mai apoi, când este ocupat  95-100% eu pot să-mi aprind o ţigare, lăsându-l să-şi facă în voie damblaua. Explicaţia simplă ar fi harababura care se formează după un timp, acolo prin bucătăria sistemului de operare.

Cândva, nu chiar aşa de demult, îmi închipuiam că am găsit soluţia salvatoare, se numeşte Linux. N-a fost să fie, după ce m-am informat temeinic am renunţat până şi la tentativa de a încerca măcar să văd dacă voi avea succes în desluşirea tainelor acestui tărâm al făgăduinţei, un adevărat "El Dorado" informatic. Mulţimea de programtori talentaţi care dezvoltă respectivul sistem de operare, ce se doreşte revoluţionar, şi n-am vreo îndoială, chiar este, a avut o singură scăpare… Nici prin cap nu le-a trecut (presupun eu) că nu toată lumea care foloseste un calculator are timpul,  de ce nu şi nervii, de a lua totul de la zero, în încercarea de a pătrunde tainele creaţiei unor programatori de geniu. Dacă tot sunt atât de grozavi, nu era o idee practic la mintea cocoşului, de a realiza ceva accesibil şi pentru muritorii de rând. Eh, dar probabil aici intervine elitismul propriu geniilor care trebuie cumva să demonstreze tuturor că se pot face cu uşurinţă neînteleşi publicului larg. Acum, mi-e clar de ce, cu toate hibele sale, sistemul de operare Windows este instalat pe vreo 90% din calculatoarele mapamondului. Spre deosebire de Linux, este făcut astfel încât atunci când te aşezi în faţa calculatorului să poţi efectua sarcina principală, să nu fie nevoie mai întâi să treci prin furcile caudine ale unui examen de licenţă susţinut la celebrul Massachusetts Institute of Technology. Bine, simplitatea aceasta are desigur un preţ, dar parcă prefer să-l plătesc prin niţică răbdare odată la 3 luni (dacă am noroc chiar patru), decât să mă întorc la cursurile de informatică. Desigur, este doar opinia unuia care este adeptul conservării energiei şi lucrului mecanic, pe scurt profitul maxim la un cost minim.

Noroc cu defazajul perioadelor de clacare a Windows-ului de pe laptop, respectiv desktop. Pe desktop am reinstalat sistemul acum vreo lună şi jumătate, deci pot sta liniştit cam tot atât. Când se va simţi nevoia unei alte reinstalări (oare a câta), laptopul va fi încă în plenitudinea sa operaţională. Măcar din acest punct de vedere pot să fiu liniştit, în rest cu munca asta de chinez sunt deja obişnuit şi împăcat, deşi încă mai sper să se facă o versiune Linux pentru userii obişnuiţi fără veleităţi de mici genii într-ale informaticii, cu precădere a bucătăriei interne a calculatoarelor.

Fiindcă tot a venit vorba despre chestii inventate parcă în ciuda utilizatorului obişnuit, să vă mai zic că până s-a reistalat windows-ul mi-am făcut de lucru pe desktop, încercând să văd cum şi cu ce se mănâncă wordpress-ul. Am aflat…, o mâncare destul de grea, s-a finalizat instalarea sistemului de operare pe laptop, iar eu încă încercam să scriu primul articol de blog pe platforma mult lăudată. Nu zic, este mult peste nivelul platformei Blogger de la Google, nenumărate, teme, şabloane, widgeturi, posibilităţi de structurare eficientă a conţinutului, da’ parcă mult prea complicat pentru mine, eu vreau doar să scriu, nicidecum să devin expert înstalări de plug-in-uri şi să-mi ocupe mai mult timp pregătirea editării decât editarea în sine. Presupun că, asemeni Linuxului, odată ce apare rutina este destul de facil de utilizat, iar d.p.d.v. estetic şi chiar funcţional, un blog wordpress este incomparabil cu unul creat în blogger, dar încă odată mă intreb, de ce complicat dacă se poate simplu.

P:S.: Dacă cumva sunteţi curioşi ce am reuşit în urma experimentului (hai să nu-i zic traumatizant, dar suficient de deprimant) wordpress, sunteţi invitaţii mei pe Şah şi Mat… dar să nu râdeţi, vă rog (măcar mimaţi compasiune).

14 comentarii:

  1. Se mai incapataneaza uneori si sitemul de operare Windows pentru ca mai are si el doleantele lui. Dar uite ca Windows-ul a primit o noua viata, iar tu ai scris un articol cool.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc :)
      Asta-i Windows-ul, m-am obisnuit deja... oricum mult mai "comod" decat sa invat cum se instaleaza Linux si apoi iar sa invat cum se foloseste :))

      Ștergere
  2. Banuiesc ca a durat pana ai configurat blogul pe wordpress dar acum daca l-ai configurat o sa vezi ca e la fel de simplu dar cu mai multe optiuni decat blogspot.
    Acum mai trebuie doar sa scrii si eventual cand te plictisesti de tema :) sa o mai schimbi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A durat pana am priceput ce e cu toate alea din coloana din stanga si cum sa ma folosesc de toate "minunile" de acolo :)
      E limpede si incontestabil ca este cu vreo cateva trepte peste blogger, cel mai mult ma incanta posibilitatea de a face structuri arborescente pt. categorii si etichetele pe care le pot gestiona pe o foaie separata. Pentru ce am de gand sa fac cred ca astea doua sunt cele mai utile.
      Acu' mai trebuie sa aflu cum pun poze, widgeturi si ....da' de fapt mai am multe de aflat.
      NIci eu nu-s prea incantat de tema actuala, am gasit pe alte siteuri teme gratuite, dar nu gasesc chestia care sa ma lase sa le incarc, am reusit sa ma joc doar cu cele 210 parca care apar implicit.

      Ștergere
  3. Si eu trebuie sa il reinstalez pe nb de acasa..Doamne cat urasc sa fac asta :)) Dar, pentru un timp de asteptare mai redus o sa facem si asta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt convins de trainicia sentimentului de ura de care spui :))
      Acelasi lucru il simt de fiecare data cand sistemul da semne de oboseala, mai trag mâţa de coadă o saptamana două, dar apoi nu mai rezist si fac singurul lucru logic posibil REINSTALL! :D
      Numai ca decat sa ma intorc la orele de info, prefer sa reinstalez periodic mizeria asta de Windows... Cum spuneam conservarea energiei si lucrului mecanic ;)

      Ștergere
  4. Nu e asa greu pe Linux, chiar e fain :)
    E foarte tare noul blog, mai invatam putin sah :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate pentru tine, eu numai ce-am citit metoda de instalare şi mi-a trecut cheful, apoi după ce am citit despre folosirea lui efectivă, că mai trebuie si ceva comenzi scrise în linie de comanda ceva de genu' DOS presupun, dar cu siguranţă mult mai complicat, am renunţat la idee... Da' tu eşti obişnuit cu învăţatul, doar eşti încă în liceu... ;)
      Mă bucur că îţi place blogul despre şah. Stai că abia acum vin chestii interesante, deschiderile clasice (sunt vreo cîteva sute de variante), partide celebre şi încerc să pun pe o pagină separată un tablă unde să poţi juca şah cu un progrămel destul de deştept, asta dacă mă prind cum se face... pe blogspot ştiu, dar acu' dacă tot îmi dădea talentul pe-afară încerc pe wordpress.

      Ștergere
  5. Iar vorbesti in dodii de nu pricep nimic! Dar stiu de la fi-miu care zice "decat sa ma pui sa-ti mai instalez vreun windows mai bine iti cumpar alt calculator".
    Dar ilustratia articolului e mortala, parca e poza mea de informatician!:))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ah, da, cea mai eficientă soluţie alt tocător de nervi, prima oară durează ceva mai mult timp până ce într-un final windows-ul îşi dă arama pe faţă, după te obişnuieşti... cum ziceam, o dată la 3-4 luni, îi faci "toaleta" şi e ok.

      Nu ştiu cum pt. tine, însă aşa ca în imaginea aceea, îmi venea să fac uităndu-mă cum abia se târăşte calculatorul nu doar pe Net, la fel în offline...să nu zic de momentul în care am realizat că ultima speranţă de mai bine, s-a spulberat în clipa în care am constat că Linuxul nu-i pentru mine... chiar n-am nicio atracţie intelectuală de a mă întoarce la sala de curs :D

      Ștergere
  6. Mereu am probleme cand vreau sa schimb sistemul de operare, la sfarsit gresesc mereu. Asadar, un telefon si se aduna la mine in casa cateva persoane.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din păcate, n-ai cu ce să înlocuieşti mizeria asta de Windows, doar dacă eşti dispus să te înhami la o muncă sisfică d.p.d.v. intelectual pentru a învăţa cum se foloseste Linuxul un sistem de operare creat (iar asta este o părere strict personală), în ciuda utilizatorului obişnuit, care foloseste calculatorul pentru a-şi uşura anumite sarcini ori din pur divertisment şi care n-are nicio măcar intenţia de a desluşi "bucătăria internă" a laptopului sau PC-ului. :D

      Ștergere
  7. Da, multi utilizatori de Windows se ingrozesc cand vad Linux, e o filozofie diferita.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine ai venit, Tuxtuts!
      Da, o filosofie pe principiul "de ce simplu daca se poate complicat". Da' mă rog, e alegerea lor de a-l face un soft pentru "elite". Personal, având în vedere performanţele, cred că dacă l-ar fi făcut ceva mai accesibil (şi sunt convins că se poate), nr. utilizatorilor de Linux i-ar fi depăşit pe cei de Win, ca să nu zic că băgau MS în faliment :) Dar poate nu ăsta era scopul, să câstige piaţa, ci să arate ce genii de nepriceput pt userii de rând sunt ei... Sincer, dacă Linuxul nu ar fi atât de elitist, aş trece de ieri pe acest sistem, ba mai mult, aş şi plăti licentă...
      Mersi de vizită şi te mai astept :))

      Ștergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.