miercuri, 3 aprilie 2013

Şoferi, vi se pregateşte ceva!

Poate să fie de bine sau din contră, deloc bine în cazul în care "calci pe bec". Ieri, marţi 2 martie 2013, a fost lansat în dezbatere publică, pentru 10 zile Proiectul de lege pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 referitoare la circulaţia pe drumurile publice, adică pe scurt, Codul rutier. Dacă doriţi să studiaţi pe îndelete schimbările care se preconizează
aveţi la dispoziţie următoarele legături către articole de presă care tratează pe larg subiectul: mediafax, rtv, gandul, românialibera, dcnews.

Oricum, pentru cei mai grăbiţi, voi face un rezumat, spicuind printre rânduri proiectul despre care aminteam adineaori.
  • Amenzi maxime de la 21 la 100 puncte (1.575-7.500 lei) pentru o alcoolemie sub 0,8 g/l, neacordarea priorităţii pietonilor şi depăşirea cu peste 60 km/h a vitezei legale.
  • Suspendarea permisului de conducere pe o perioadă de 120 zile când fapta şoferului a fost urmărită ca infracţiune, dar s-a dispus aplicarea unei sancţiuni administrative si de 180 de zile, în cazul unui accident de din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane prin încălcarea unei reguli de circulaţie, dacă nu este urmărită ca infracţiune.
  • Suspendarea permisului în cazul în care şoferii amendaţi nu achită valoarea sancţiunii în termen de 90 zile, până când aceştia fac dovada plăţii acesteia.
  • Amenda nu se mai suspendă dacă şoferul face plângere în instanţă, aceasta împiedicând numai executarea sancţiunilor contravenţionale complementare, precum suspendarea dreptului de a conduce.
  • Legea va interzice circulaţia autovehiculelor înmatriculate în alte state şi deţinute de persoane care au domiciliul sau reşedinţa în România, pentru mai mult de 30 de zile.
  • Proba practică şi cea teoretică din cadrul examenului pentru obţinerea permisului de conducere vor fi înregistrate video şi, după caz, audio.
Acum, după părerea mea, modificările aduse, mai cu seamă în privinţa sancţiunilor sunt cum nu se poate mai oportune, poate vor mai reduce din evenimentele rutiere grave şi mai puţin, poate vor avea darul să conştientizeze măcar o parte dintre participanţii la trafic că nu sunt singuri pe şosele, că şoseaua nu este numai a lor ci în egală măsură şi a celorlalţi. Tot în opinia mea, cred că ar trebui revizuit pe ici-colo înşăşi modalitatea de a intra în posesia mult râvnitului permis de conducere, prea se trezesc unii peste noapte cu un fel de "license to kill" în buzunar.

4 comentarii:

  1. Eu nu sofez dar sunt un bun copilot si observator de trafic.Nu ma intereseaza sa-mi iau carnet, cam incurc dreapta cu stanga si frana cu acceleratia dar zic frumos si cu dictie "liber dreapta"(chiar si cand vine tirul!)Dar mi se pare normal sa se inaspreasca pedepsele pentru delicte facute cu intentie, nu din greseala. Una e sa parchezi unde nu trebuie ca ai treaba 5 minute la farmacie si alta esa te urci beat la volan. Eu le-as lua definitiv carnetul celor prinsi bauti in trafic, nu cred ca nu vor recidiva daca le marim amenda.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În cazul parcărilor de care zici tu, de cele mai multe ori, nici n-ai putea parca regulamentar, mai cu seamă în marile oraşe..., dar vorba ta e vorba de 5-10, hai, 15 minute... Cu totul altfel se pune problema demenţilor cu sau fără alcool, care ucud cu sânge rece... uneori unica lor răspundere este 2-3 ani cu suspendare..., că deh, n-a vrut omu', soarta.... Cum ziceam prea multă lume are carnet şi prea mulţi confundă strada cu jocurile de calculator unde indiferent ce-ai face nu mori şi nici pe alţii nu-i îngropi...

      Ștergere
  2. Mie mi se pare normal sa se aplice aceste amenzi, inca sunt foarte mici in comparatie cu numarul accidentelor care au loc in ziua de azi la noi in tara, sunt multi soferi care urca bauti la volan si altii care nu au nicio legatura cu condusul, doar pentru ca este luat pe pile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, de ce mai multe ori, sancţiunile sunt prea blânde, mai ales în cazul accidentelor grave; păi ce-i pasă unuia că omoară omu' dacă ştie că are mari şanse să scape cu doar 2 ani cu suspendare... Eu zic că şi examinarea medicală se face aşa de ochii lumii, pt. că este evident că din moment ce de urci mangă în maşină ori goneşti cu cu suta prin oraş ca-n Need for speed, ai ceva defecţiuni la "mansardă". Şi, da, permisul se ia mult prea uşor, poate n-ar fi rău să se revină la poligon şi proba de noapte, pentru unii este un mister nesemnificativ diferenţa dintre faza scurtă şi lungă....

      Ștergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.