luni, 11 martie 2013

Pleaşca Ţinutului Secuiesc

Chiar nu intenţionam să scriu azi un articol cu iz politic, totuşi mitingul secuimii deşfăşurat duminică la Târgu Mureş se constituie în motivul acestei schimbări de plan. Nu pentru că mi-ar păsa, de fapt este irelevant pentru mine, altceva mă face să deschid acest subiect aici pe blog. Ce anume, simplu, bunăvoinţa autorităţilor care au dat undă verde
deşfăşurării unei astfel de manifestaţii, care după mintea mea (recunosc, profană într-ale ştiinţelor juridice), seamnă cu un apel făţiş la secesiune, fapt care cred că este ilegal până şi în România. De fapt, câte altele nu sunt, totuşi se practică. Să dau un exemplu conex, UDMR-ul, iarăşi din punct de vedere al profanului, încalcă legea partidelor, care parcă spune că nu se pot constitui organizaţii de acest gen după criterii etnice…şi totuşi se poate. În fapt doar acestei etnii i s-a acordat derogare de la regulă, germanii spre exemplu au forumul lor, alte naţionalităţi aşijderea, s-au organizat în limitele legii sus menţionate. Cum e posibil? Pe principiul o mână spală pe alta şi amândouă faţă, adică cele 6-7 procente au fost necesare fiecărei guvernări din '90 încoace şi astfel au început primele concesii, timide la început, apoi din ce în ce mai flagrante. Da' vorba aceea, dai un deget lui Ivan Istvan (a se citi Marko Bela, Kelemen Hunor, Verestoy Attila ş.a.) şi se urcă pe divan.

Dar să nu divagăm. Revenind, secuii îşi cer autonomia, manifestând cu acte în regulă, pastorul perorează aceleaşi binecunoscute fraze revanşarde (asta ca să nu-l plagiez pe Ponta, spunând limbaj hortyst), citez: "Trebuie să înceteze să mai existe efectele Trianonului. Avem nevoie de tămăduirea evenimentelor de la Trianon [...] Luptă pentru libertate, luptă pentru adevăr şi luptă pentru autonomie. Despre asta este ziua libertăţii secuieşti. Ne exprimăm acea intenţie de-a noastră că fără să facem paşi îndărăt vom continua mai departe bătălia noastră pentru autonomie[...]" şi viaţa merge mai departe, fără ca cineva să se sesizeze. Poate gândesc eu greşit, dar n-aş prea crede. Tind să cred mai degrabă, că toată această situaţie convine de minune puterii, guvernului, "par exemple", care dată fiind toată tevatura creată în presă şi televiziune va beneficia de această pleaşcă (terminologie brevetată de un fost ministru al culturii), nemaifiind nevoie să explice vreo câteva zile, la TV şi-n ziare, stadiul atins de strategia de redresare economică. Cât despre suspendarea marinarului, se fac demult că plouă, iar dacă bine-mi amintesc, ne chemau la vot solicitându-ne sprijinul de a duce lucrurile până la capat. În paranteză fie spus, unii chiar au crezut ba chiar au renunţat la apatie şi/sau spirit de frondă, participând la votul din decembrie. Poate că, tocmai pentru a acorda nişte zile de respiro guvernului de la Bucureşti, autorităţiile locale au aprobat o acţiune, pe care repet, o consider cu cel puţin un pas peste graniţa legii.

Acum, graţie anotimpului, mai este puţin şi urmează altă pleaşcă, (cam des, dacă e să ne luăm după spusele aceluiaşi simpatic personaj) aceea a inundaţiilor, când din nou atenţia tuturor va fi deturnată spre imaginile terifiante ale naturii dezlănţuite. Atunci vor fi săptămâni în care se vor pierde în ceaţă…, despre guvernanţi e vorba.

Pe final, dat fiind tonul poate prea categoric, găsesc potrivit să specific că nu sunt vreun naţionalist radical, nici pe departe, aparţin unei zone cosmopolite, unde de-a lungul timpului au convieţuit fără să se calce pe bătături, multe alte naţii alături de români, eu însumi fiind un amestec de cinci dintre acestea.

Încă ceva, nu mă pot abţine, dacă eu (prin absurd), merg mâine la primărie, prefectură (pe unde e nevoie), şi cer autorizarea unui miting pentru susţinerea "Ţinutului Banatului Montan", asta ca să nu merg prea departe, revendicând "Republica Banat", sunt convins că demersul nu-mi va fi aprobat. Pe bună dreptate, căci România, conform Constituţiei, "este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil". Noroc totuşi cu acest blog, dacă m-apucă febra autonomiei, am libertatea de a-l proclama "Ţinutul lui Centurion", ba dacă cad în megalomanie, îi pot zice chiar "Imperiul Centurion".

8 comentarii:

  1. Aveti intrutotul dreptate!Va susin.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aş fi preferat să nu am, din păcate trăim în ţara compromisului şi promiscuităţii la nivel politic

      Ștergere
  2. Păi ce dracu, Doamne iartă să facă şi Uniunea aia? Zgândăre, la o pălincă, ţăranu de rând, că i-o ia Ion pe Ildiko !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi cam aşa zic şi eu, prea puţin este şi va fi omu' de rând (român, maghiar, sau secui) impresionat de autonomie, federalizare, afară probabil de câţiva atinşi şi isterizaţi de morbul iredentismului ori după caz naţionalismului prost înţeles.

      Ștergere
  3. Si dupa inundatii vine seceta din vara, apoi vacanta parlamentara si uite asa mai adaugam inca un an de glorioasa guvernare penala.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Urmează dezbaterile pentru modificarea Constituţiei, campania electorală 2014 şi uite aşa dintr-o pleaşcă într-alta spre victoria finală...

      Ștergere
  4. Eu parca le-as da autonomie,i-as enclaviz adar le-as pune si granita si nu le-as mai da viza sa iasa. Sa manance ce produc si sa stea la umbra steagurilor, ca padurli le-au taiat demult...
    Si daca iti declari blogul tinut autonom sa anunti din timp sa pot sa-mi pregatesc ambasada! Ave, Centurion Imperator!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doamne cât de rea poţi să fii... :)) nu mă aşteptam de la o "divină" Adelină ;)
      Acu' serios, "civilului" de rând de pe-acolo nu cred că-i pasă prea tare de "autonomia ţinutului", mai ales că cică la recensământ s-au "contabilizat" numai vreo 500 de secui... Bine, nu zic, or mai fi nişte extaziaţi isterizaţi (de stat prea mult la soare, fiindcă aşa cum spuneai şi-au tăiat copacii, recte, unu' de-i zice Verestoy), dar în general omu' de rând (cu "mansarda" bine "mobilată") e mai interesat de starea economică (de ce pune pe masă), nu de steagul atârnat la primărie.Maeştrii de ceremonie sunt politicienii UDMR / CNS, în fapt, cozile de topor ale Budapestei (şi iar doar la nivel de politruci), care încă au minţile pierdute prin istoria defuctului imperiu. Eu pe ăştia i-aş trimite pachet la "Vaterlandul" lor drag... de fapt nu înteleg de ce nu se mută în Ungaria dacă nu le mai place aici...
      Mulţumesc de vizită, divino!
      Te anunţ dacă proclam noua republică, da' oricum deja ai aici reprezentanţă diplomatică, consulat, parcă-i zice... da' dacă vrei ambasadă... aşa să fie :)

      Ștergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.