marți, 26 martie 2013

Despre "aurul albinelor"

Albine fagure
De prisos să vă traduc ce este acest aur, vorbim, desigur, despre mierea de albine, culoarea acesteia amintind de respectivul metal. De asemenea, valoarea nutritivă, în egală măsură aceea terapeutică,
justifică din plin analogia cu respectivul metal nobil. De fapt, dacă ne gândim profund, se prea poate să considerăm aurul albinelor mai valoros chiar decât aurul propriu-zis, căci nu-i aşa, pentru a ne bucura de aur e nevoie întâi de toate de sănătate.

Mierea a fost unul dintre primele alimente dulci, fiind descoperită cu mult timp înaintea zahărului. A fost folosită de preoţii antici în cadrul diverselor ritualuri şi de asemenea utilizată la preparerea unei băuturi alcoolice la care se adăuga polen și levuri din faguri, pentru a favoriza fermentaţia.

Cele mai vechi documente despre aurul albinelor, ne-au rămas de la vechea civilizaţie a Sumerului, însă mărturii referitoare la modul de recoltare şi folosire a mierii vin şi din Egiptul antic. Babilonenii, precum şi străvechi civilizaţii de pe teritoriul Indiei și Chinei actuale, utilizau mierea atât ca medicament cât și pentru diverse ritualuri și ceremonii. Grecul Hipocrate, părintele medicinei, recomanda mierea pentru vindecarea unor afecțiuni, cum ar fi cele gastro-intestinale, renale, respiratorii precum și pentru tratamentul plăgilor. Dioscoride, este autorul unei cărți în cinci volume, cu titlul "De Materia Medica", în care prezintă între multe altele şi tratamentul plăgilor fistulizate folosind mierea în aplicații locale. Pliniu recomandă mierea asociată cu untura de pește pentru tratarea rănilor infectate. Nu în ultimul rând, trebuie specificat că musulmanii, foloseau mierea drept leac pentru orice boală.

Valoarea alimentară a mierii constă în primul rând în bogăția în zaharuri (70-80%), fiind un aliment energetic prin excelență. Majoritatea zaharurilor din miere sunt zaharuri simple, (glucoză și fructoză), ceea ce le face direct asimilabile, arderile (metabolismul) fiind complete. Un gram de zaharuri din miere eliberează ca și zahărul, 4,1 calorii, dar (spre deosebire de zahăr), această energie este pusă în totalitate la dispoziția organismului. Mierea de albine nu are doar calități nutritive ci, și o acțiune terapeutică eficientă, asupra afecțiunilor digestive, hepato-biliare, cardio-vasculare, respiratorii, afecțiuni ale sistemului nervos, ale aparatului urinar, în bolile de nutriție și cele infecțioase, în afecțiunile sanguine și în cele cutanate.

Dar să vă spun ce m-a determinat să scriu despre aurul albinelor, numit simplu, miere. Un articol citit mai demult pe blogul amicului Petre, care azi în cuprinsul săptămânalului său articol Zapping blogosferic, a recidivat, aducând din nou vorba despre sus numitul elixir. Mai exact este vorba despre prezentarea unui site cu profil apicol, Miere Săbădus, care apropo, organizează un concurs la care vă puteţi înscrie până pe 31 martie, deci aviz amatorilor. Eu aş participa cu drag şi din convingere pentru virtuţile mierii de albine şi nu neapărat pentru premiile (produse apicole excepţionale, după părerea mea) oferite, dar din păcate acest blog nu satisface condiţia vechimii în online (minim 6 luni). La toate acestea se adaugă evident, propria părere, laudativă (la modul superlativ), despre miere şi produsele derivate.

Fiindcă tot pomeneam de anumite produse apicole, adevărate elixire pentru sănătate, să vă povestesc puţin despre 3 dintre acestea, în paranteză fie spus, aveţi posibilitatea să vă bucuraţi de beneficiile acestora participând la concursul anterior amintit.

Un prim produs marca Săbăduş este acela numit Energizant 100% natural. Din ce mi-am dat seama, conţine: miere, polen şi propolis, proporţiile fiind probabil secret tehnologic, dar nici nu contează acest amănunt, faţă de benefiicile aduse sănătăţii. Dintre calităţile acestui produs amintesc: înlăturarea oboselii, scăderea stresului, creşterea imunităţii şi important, mai cu seamă pentru doamne şi domnişoare, nu îngrasă. Dar mai bine mergeţi pe site-ul original să vă convingeţi.

Al doilea produs prezentat este Siropul de cătină, care este un amestec 100% natural format din siropul obţinut din fructul plantei menţionate şi evident miere. De menţionat numeroasele virtuţi ale respectivului produs: tonifiere, regenerare şi vitaminizare generală a organismului, antibiotic, antiinflamator, astringent, anticancerigen şi cicatrizant. De asemenea tratează: alergiile, astenia, anemia, reumatismul, hipertensiunea arterială, hepatita cronică si epidemică, ciroza, stresul, tuberculoza, infecţiile oculare şi erupţiile cutanate.

Ultimul produs este Tinctura de propolis, un vastul domeniu de aplicabilitate pentru propolis îl puteţi consulta accesând acest link, sunt atât de multe indicaţii terapeutice, încât veţi avea nevoie de câteva minute bune de a le parcurge pe toate.

Sper că acest articol să vă aducă cel puţin două beneficii, readucerea în memorie a mierii de albine, acest adevărat elixir pentru sănătate şi de ce nu o participare încunată de succes la concursul menţionat.

20 de comentarii:

  1. Laudam mierea, o savuram dar facem abstractie de un lucru:ea e , de fapt, o boratura de albine!:))adica albina aduna polen, il amesteca cu propriile secretii si apoi amalgamul il da retur spre deiciul nostru!Halal elixir!:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da! Ai dreptate carcotaso... Da' e buna la gust... ce conteaza tehnologia de fabricatie ;)
      Apropo, stiai c[ una dintre cele mai scumpe si apreciate cafele trece inainte de a fi prelucrata prin tractul digestiv al unor maimute mici si dragalase? Eu n-aveam habar pana acum ceva timp cand am vazut un documentar... :D

      Ștergere
    2. Stiam dar ma lasa rece, nu-i pentru bugetul meu! La cat e de scumpa cafeaua aia, cred ca maimutele sunt foarte constipate, o elimina rar, precum piatra la rinichi!:))

      Ștergere
    3. Asadar, ramanem la miere... e mult mai ieftina :)
      Si oare cafeaua aia chiar este atat de grozava..., tind sa cred ca mai degraba este un etalon (intre multe altele), al snobismului, a doritei unora de a epata cu orice pret..."bah, ce cafea am baut eu, uite cati $$$ costa mililitrul" :))

      Ștergere
  2. Mi-am permis sa trimit link spre acest articol pe site-ul cu concursul dar ramane la latitudinea organizatorului daca face rabat la regula cu vechimea blogului.
    Articolul merita citit indiferent daca va fi sau nu acceptat si in concurs.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, înseamnă că ai apreciat ce am scris despre acest subiect, iar acest lucru venit de la cineva cu experientă în lumea blogului reprezintă o încurajare.
      Nici nu conteaza, participarea la amintitul concurs, mi s-a părut o idee bună pentru un articol. De ce n-aş scrie şi promova ceva despre care am convingerea că este benefic. Chiar nu ştiu dacă m-aş fi înscris în cazul în care îndeplineam condiţia, mi se părea un fel de aroganţa nejustificată ţinând cont de lipsa mea de experienţă.

      Ștergere
  3. Multumesc pt articol.
    O sa mai aveti alte ocazii de a participa la concursuri cu premii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu mulţumesc pentru apreciere. Nici nu ştiu dacă aveam curaj să mă inscriu, sunt alţii mai cu vechime şi talent pentru asemenea articole, era ca şi cum veneam eu din divizia C să joc cu Barcelona :)
      Până la următorul concurs sper să am şi curajul de a participa.
      Felicitări pentru ceea ce faceţi la MIERE SĂBĂDUŞ, la fel şi pentru aspectul paginii şi desigur informaţiilor prezentate pe aceata.
      Mult succes vă doresc.

      Ștergere
  4. Întotdeauna a existat o legătură între oameni şi natură, doar că specia noastră s-a îndepărtat foarte mult de tot ceea ce ne oferă aceasta.
    Cafeaua de care pomeneşti în comentariu, Kopi Luwak nu mai este cea mai scumpă cafea din lume, fiind "detronată" de Black Ivory, cafea obţinută din balega de elefant.
    Aşa că, "borătura" de albine de care pomeneşte Adelina e o nimica toată, dacă te gândeşti la procesul de "fabricaţie" al cafelei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Până acum n-am băut cafea Kopi Luwak nici Black Ivory, prin urmare nu mă pot pronunţa asupra calităţii. Oricum, fiind mai conservator din fire, rămân la cafeaua clasică. :-)

      Mierea, precum şi celelalte produse apicole nu le-am privit niciodată prin prisma "tehnologiei de fabricaţie". Gurmand, nu mâncăcios, fiind apreciez gustul, aspectul, mirosul, abia apoi vin (dacă vin) celelalte considerente şi nu doar în cazul mierii.

      Ștergere
    2. Noi, femeile, chiar n-ar trebui sa ne dam simandicoase , Ca folosim o gramada de cosmetice cu tot felul de ciudatenii , numai sa aratam bine:creme cu placenta, parfumuri cu ambra (care parca e kkt de casalot, nu?), mosc si alte scrbosenii. Ei, frumusetea cere sacrificii..:))

      Ștergere
    3. Păcatul recunoscut este pe jumatate iertat! :)
      Ai dreptate cu ambra, în antichitate scandinavii o vindeau grecilor la paritate cu aurul, ceva asemănător era si cu sarea. Acu' nu-s foarte sigur, dar presupun că or fi inventat geniile, ambră şi mosc de laborator ;)
      Aşa deci, la creme nu esti Harpagon la genul feminin, da' te zgarcesti la o cafea de fiţe şi la miere (care e ieftină şi sănătoasă) :))

      Ștergere
    4. Corect, Adelina, frumuseţea cere sacrificii! Eu folosesc miere + banane + lapte pentru o mască de faţă, de exemplu. Aş face o baie de miere şi lapte, dar nu-mi permit :) Şi-acum, parcă îl aud pe Centurion: cu ce-am greşit, pe blogul ista se vorbeşte de "cosmeticale" şi alte caraghioslâcuri femeieşti!!
      Dacă vei dori vreodată să bei cafea Black Ivory, trebuie să te duci în Abu Dhabi sau Maldive şi să plăteşti nu mai puţin de 50$ pe o ceaşcă.

      Ștergere
    5. Nu-ţi face probleme, aud zilnic discuţii savante despre feluritele creme, tratamente cosmetice şi alte asemenea "fixisme" tipic feminine... :)) Ai fi uimită să auzi câte ştiu despre acest subiect, aş putea chiar să scriu articole bine documentate (aici pe blog), dar vorba unei reclame care circula pe postul tv Sport.ro, "am şi io o prestanţă...o aroganţă..."

      Ștergere
  5. Ce frumos vorbesti aici despre miere :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere! La fel şi pentru (cred) primul tău comentariu pe acest blog.
      Apreciez produsele apicole în general; beneficiile mierii, polenului, propolisului sunt dovedite şi incontestabile, n-ai cum să nu vorbeşti/scrii frumos despre acest subiect.
      Mesi pentru vizită...şi să mai treci pe aici :)

      Ștergere
  6. succes in concurs!
    Intradevar mierea de albine e o mina de aur, imi place la nebunie... mierea e sanatoasa, dulce, nu stiu pe cineva caruia sa nu-i placa. Nu poti fi alergic la miere de albine, mierea dupa apa e ceva perfect!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mersi, da' nu indeplinesc conditia de vechime... da' vin alte concursuri despre miere şi restul bunătăţilor de la albine.
      Normal că-i bună! Ce alergii..., vorba ta n-ai cum să fii alergic tocmai la miere, poate la înţepătura albinelor, (da asta-i altă poveste, veninul se foloseste şi el în scop terapeutic), deşi am auzit ceva de polen şi alte ciudăţenii.
      Mulţumesc de vizită şi pentru comentariu... te mai aştept pe aici :)

      Ștergere
    2. mai vin daca scrii bine :-p si ma intereseaza articolele :D.

      Ștergere
    3. E bine ca de-acum am un fel de "barometru", o sa stiu ca am scris bine macar daca treci pe aici, daca lasi comentariu e bine, altfel inseamna ca am facut un "drac" :P

      Pai o sa scriu si ceva despre vapoare, de fapt corabii sau nave de razboi mai recente, ca sa cresc sansele sa-ti placa... :D

      Ștergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.