luni, 1 aprilie 2013

1 aprilie...fără păcăleli

1 Aprilie
Aveam în gând să scriu despre cu totul altceva însă mi-am adus aminte că azi este întâi aprilie şi riscam să nu fiu luat în serios. Prin urmare, am schimbat din mers planul, hotărându-mă pentru o scurtă
discuţie (bârfă) pe această temă.

Nu am să trec acum în revistă toată istoria datei de 1 aprilie, este plin internetul de informaţii despre unde şi cum s-a născut obiceiul farselor făcute pe această dată. Vă las doar câteva adrese pentru eventualitatea în care chiar credeţi că mai este ceva nou de aflat: 1, 2, 3, 4, şi cinci. Nici nu am de gând să vă dau idei sau sfaturi referitoare la cum să păcăliţi, respectiv să nu cădeţi în plasa farsorilor zilei.

Vreau să mă refer la cât de desuetă a devenit tradiţionala păcăleală de întâi aprilie. Să ne gândim puţin; teoretic ar trebui să se întâmple odată pe an, dar la noi, anuala păcăleală face parte deja din cotidian. Desigur, vă sunt prospete în memorie titlurile de-o şchiopă ale tabloidelor, "senzaţional", "incredibil", "incendiar", "şocant" şi sute de astfel de termeni meniţi să atragă atenţia. După lectură, de multe ori după primele propoziţii, vom constata păcăleala, conţinutul având rareori are vreo legătură cu titlul hiperbolizat. Bine, veţi spune că sunt păcăleli nevinovate, aşa este, dar tot păcăleli se cheamă că sunt din moment ce ne-au indus în eroare. Lăsăm deoparte la fel de inofensivele păcăleli prezentate de posturile de televiziune, defuctul DD-Senzaţional, precum şi încă actuale Acces Direct, Can-Can Tv şi altele asemenea, însă nu putem să nu ne oprim la aşa zisele ştiri şi talk-showuri politice; nu mai sunt deloc glume nevinovate (mai ales când printre invitaţi se numără vreo 2-3 exponenţi ai clasei politice) şi ne sunt servite zilnic. Păi în atari condiţii mai putem noi oare savura tradiţionala, nevinovata păcăleală de 1 Aprilie, evident că nu, prea am fost asaltaţi de micile ori mai marile păcăleli, am atins demult nivelul de saturaţie.

Era să uit, păcălelile majore ni le luăm odată la patru ani, de fiecare dată în pereche (să poarte noroc), odată prin mai-iunie şi apoi mai prin toamnă. Da, aţi ghicit, despre alegerile locale şi apoi parlamentare este vorba. Sigur, mai nou ne mai luăm o păcăleală cu o periodicitate de cinci ani... exact, este vorba de ziua supremei păcăleli, alegerea preşedintelui. Vedeţi la câte păcăleli suntem expuşi, mai putem oare gusta singura păcăleală care e menită prin tradiţie să ne descreţească frunţile. Nu mai are niciun farmec ziua asta, e perimată tocmai pentru că prea a devenit fiecare zi un întâi aprilie.

Apropo, aţi fost deja păcăliţi azi (evident la modul tradiţional, altfel cunosc răspunsul) sau v-a ieşit vouă păcăleala?

8 comentarii:

  1. Eu nu sunt acasa, sunt plecat din localitate si nici la scoala nu merg, in concluzie nu pot face/primi pacaleli :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu-i nimic... oricum de la o vreme avem parte de 1 aprilie mai tot timpul :D

      Ștergere
  2. Vorba ta ... ne pacaleste viata cotidiana atat de des incat nici nu mai bag in seama ca e 1 aprilie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pacat ca a disparut farmecul aparte al acestei zile... sa nu mai vorbim de vremurile in care aveam anii lui Lucian... ce vremuri...

      Ștergere
  3. Vorba ta şi-a lu' Petre...atât de păcăliţi de cotidian, încât nu mai realizăm, că nu mai ştim să ne păcălim=veselim la modul clasic. Totul în viaţă este o glumă, dar de prost-gust. Televiziunile deţin doar monopol asupra modelării creierelor prin divertisment de tip grobian, prin mahalagesc, vulgar şi greţos, prin mitocănie şi agresivitate. Au demisionat de la adevărata viaţă culturală pentru că "publicul cere" marfă mediocră, brutală, trivială.
    Oare vom mai şti vreodată de glumă? Altceva decât "hă-haiala" servită zilnic de mass-media?
    Să nu zici, că nu v-am păcălit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, uite aşa apare nostalgia trecutelor vremuri...
      Ah...dar pe lângă porţia mass-mediei de "ha-haiala" mai este "caviarul" prezidenţial, parlamentar, adevărate "delicatese" şi degeaba încerc să ţin regim.

      Ștergere
  4. Vad ca toata lumea a scris despre pacaleli. Intr-o jumatate de ora am aflat care sunt cele mai tari pacaleli din toate timpurile, ca intotdeauna in viata unii pacalesc si altii se lasa pacaliti, ca politica si jurnalismul sunt o mare pacaleala. Doar eu am scris doua randuri despre cum m-am lasat pacalita si am fost la un pas de stop cardiac, atunci cand mi s-a spus ca s-a ales praful de blogul meu. :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Ahh, despre păcăleala referitoare la atacul hackerilor şi pierderea articolelor de pe blogul tă tocmai citeam eu acum vreo juma' de oră pe blogul tău. Tare, da' pentru tine probabil este un fel de "atentat" deloc o farsă nevinovată de 1 aprilie :)
    Mersi pentru vizită şi comentariu, aşijderea pentru că ti-au alocat o jumătate dintr-o oră pentru a de edifica cum stă treaba cu ziua asta de 1 aprilie ;)

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.